A baba és az anya is komoly bajba kerülhet a kismamakori elhízás miatt

Forrás: Thinkstock -
elhízás gyerekvállalás hízás várandósság kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Íme, a válasz a kérdésekre! 
Forrás: Thinkstock

Az első, a megelőzés szempontjából is kiemelten fontos időszak a várandósság előtti néhány hónap.

A gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes rendezni a testsúly- és testösszetétel-eltéréseket –legyen szó akár súlyfeleslegről, akár alultápláltságról –, hiszen így az egészségügyi előnyök mellett a vágyott terhesség létrejöttére is nagyobb az esély.

A második ilyen időszak a két gyermek születése közti szakasz lehet.

Ha az első gyermek születése után rövidesen szeretnének még egy gyermeket, és az első várandósság előtt és/vagy alatt összeszedett pluszkilókat nem sikerült leadnunk, akkor a második gyerek tervezését már eleve súlyfelesleggel indítjuk, ami akár szövődmények forrása is lehet, tehát érdemes a szülés utáni 3–12. hónapban megszabadulni a súlytöbblettől.

A harmadik időszak a szoptatás,

amikor ugyan élettanilag fogyni kellene, mégis sok újdonsült anyuka ilyenkor hízik a legtöbbet.

A negyedik, vagy „konyhamalac-időszak” a gyermek elválasztásától az óvodás vagy iskolás korig tart,

tehát amíg az anyuka és a gyermek többnyire ugyanazt eszi. Ilyenkor az anyukák előszeretettel fogyasztják el a gyermekük maradék ételét is a saját adagjukon kívül, és nagyon sokszor ez vezet a hízáshoz!

Terhesség alatt mennyi a normális súlygyarapodás?

Dr. Gajdács Ágnes szerint azt, hogy mennyit hízhat egy kismama a terhesség alatt, elsősorban a várandósság előtti testtömegindexe (BMI) határozza meg. Ha a testtömegindexe alapján az alultáplált kategóriába tartozik, akkor akár 14–20 kg súlygyarapodás is megengedett, hiszen a szervezet így próbálja a számára kedvező testsúlyt kialakítani a szüléshez. Ha a BMI normális, 12,5–17,5 kg a még elfogadható súlygyarapodás. Ha a leendő anyuka a túlsúlyos tartományban van, 7,5-12,5 kg a javasolt hízás, az elhízott kategóriában viszont maximum 5,5–10 kg súlygyarapodás ajánlott, e fölé semmiféleképpen nem érdemes menni.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.