Vajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Íme, a válasz a kérdésekre! 

A gyermekvállalás során a súlygyarapodás szempontjából négy különösen veszélyeztetett időszak létezik – mondja dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász. 

Forrás: Thinkstock

Az első, a megelőzés szempontjából is kiemelten fontos időszak a várandósság előtti néhány hónap.  A gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes rendezni a testsúly- és testösszetétel-eltéréseket –legyen szó akár súlyfeleslegről, akár alultápláltságról –, hiszen így az egészségügyi előnyök mellett a vágyott terhesség létrejöttére is nagyobb az esély. A második ilyen időszak a két gyermek születése közti szakasz lehet.  Ha az első gyermek születése után rövidesen szeretnének még egy gyermeket, és az első várandósság előtt és/vagy alatt összeszedett pluszkilókat nem sikerült leadnunk, akkor a második gyerek tervezését már eleve súlyfelesleggel indítjuk, ami akár szövődmények forrása is lehet, tehát érdemes a szülés utáni 3–12. hónapban megszabadulni a súlytöbblettől. A harmadik időszak a szoptatás,  amikor ugyan élettanilag fogyni kellene, mégis sok újdonsült anyuka ilyenkor hízik a legtöbbet. A negyedik, vagy „konyhamalac-időszak” a gyermek elválasztásától az óvodás vagy iskolás korig tart,  tehát amíg az anyuka és a gyermek többnyire ugyanazt eszi. Ilyenkor az anyukák előszeretettel fogyasztják el a gyermekük maradék ételét is a saját adagjukon kívül, és nagyon sokszor ez vezet a hízáshoz! 

Terhesség alatt mennyi a normális súlygyarapodás? Dr. Gajdács Ágnes szerint azt, hogy mennyit hízhat egy kismama a terhesség alatt, elsősorban a várandósság előtti testtömegindexe (BMI) határozza meg. Ha a testtömegindexe alapján az alultáplált kategóriába tartozik, akkor akár 14–20 kg súlygyarapodás is megengedett, hiszen a szervezet így próbálja a számára kedvező testsúlyt kialakítani a szüléshez. Ha a BMI normális, 12,5–17,5 kg a még elfogadható súlygyarapodás. Ha a leendő anyuka a túlsúlyos tartományban van, 7,5-12,5 kg a javasolt hízás, az elhízott kategóriában viszont maximum 5,5–10 kg súlygyarapodás ajánlott, e fölé semmiféleképpen nem érdemes menni. 

Forrás: Thinkstock

A magzatra is negatívan hat a túlsúly! Természetesen felvetődhet az a kérdés, hogy miért van ekkora jelenősége akár a várandósság előtti túlsúlynak, akár a terhesség alatti nagyobb súlygyarapodásnak. „Ha az anya testtömegindexe magasabb a normálisnál, a gyermek esetében gyakoribbak az olyan rendellenességek, mint például a nyitott gerinc, különféle agyi rendellenességek vagy emésztőrendszeri problémák, sőt a halva születések száma is nő. Az elhízott anyák gyermekeinek 15%-a 4 éves korára már szintén elhízott – mondta a szakértő. Dr. Gajdács Ágnes azt is elmondta, hogy az anya magasabb BMI-je a terhesség és szülés körüli anyai szövődmények (például császármetszés, terhesség alatti vérnyomás-emelkedés, terhességi cukorbetegség, terhességi toxikózis) előfordulási arányát is növeli. Ha például az első terhesség előtt az anyai BMI normális, a második terhesség előtt viszont az anya már elhízott, háromszoros a rizikója a cukorbetegség kialakulásának. Még nagyobb rizikóval kell számolniuk azoknak az anyáknak, akinek a két terhesség között a testtömegindexük 3 vagy több egységgel gyarapodott.