Az évek múlása bizony a csokinyulakon is nyomot hagy: a modern kor gyerekeinek igényeit a csokigyárak egyre dizájnosabb, korszerűbb tapsifülesekkel próbálják kielégíteni. A klasszikus barna és arany mellett az igazán menő nyuszik ma már a szivárvány minden színében pompáznak. De vajon mi lapul a csicsás csomagolás alatt? Cukor, bevonómassza és minden, mi jó? A Life.hu csokinyúltesztje következik.

Hozzátok milyen színű nyuszi hozza idén a tojásokat? Egy visszafogottan jóvágású barna? Netán egy természetellenes lila, kék, esetleg piros színben pompázó? Megannyi kinézetű és ízvilágú csokinyúl sorakozik idén is a boltok polcain, egyáltalán nem könnyű választani közülük. Hogy segítsünk kicsit a döntésben, szerkesztőségünk feláldozta magát, és letesztelt kilenc, kereskedelmi forgalomban kapható csoki tapsifülest. Nem feltétlenül volt hálás feladat.

Fotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

A tapsifülesek ízén, állagán kívül természetesen a küllemét, formáját, esetleges ruháját is figyelembe vettük, hogy a végén a lehetőségeinkhez mérten komplex képet adhassunk róluk. Annyit azonban már elöljáróban elszpojlerezek, hogy tiszta szívből egyiket sem ajánlanánk húsvéti meglepetésnek.

Következzenek a nyulak a legmagasabb pontszámtól visszafelé haladva.

After Eight - Az elegáns zöld nyúl: 5/4 pont

After EightFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Érthető, hogy a márka a húsvéti különkiadás esetében is a jól megszokott színeket használja, ám most egy nyúlról van szó. Egy zöld nyúlról, amiről akaratlanul is egy Csernobilt túlélő, mutáns, de attól még cuki zöld lény jutott eszünkbe. A Life.hu szerkesztőségének egyébként az is tetszett a nyusziban, hogy nem csicsázták túl a csomagolást, többen is megjegyezték, hogy szép, elegáns és letisztult a megjelenése, bár a zöld és arany kombó volt, akit inkább a karácsonyra emlékeztetett, mintsem a húsvétra.

Belbecs: Nemcsak megjelenésében, hanem ízben is általában elnyerte a munkatársak tetszését, bár aki természetétől fogva irtózik az After Eight ízvilágától, annak kifejezetten borzalmas élmény volt.

A mentol nagyon erős volt, már csomagoláskor is lehetett érezni messziről. Kóstoláskor nekem hiányzott a sötét csoki íze, a mentol elnyomta az egészet. Annak ellenére, hogy önmagához képest nem volt az igazi, a többi csoki közül kiemelkedett.

100 gramm
étcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 50%
cukor: 100 grammban 43,5 gramm

 Kinder - A  boldogság kék nyula: 5/4 pont

KinderFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Egy kindertojásba oltott csokinyúl. Nagyon stílusosan az egyébként is tömzsi, kerek formájú nyuszika alsó része kindertojásban végződik, kibontáskor szinte vártuk, hogy valami helyes kis meglepetés lapuljon a gyomrában... Sajnos a játék kimaradt belőle. Egyébként a megjelenésével a legtöbbünket megvett.

Ennek volt a legcukibb, leginkább gyerekeknek szóló csomagolása, ez a figura volt a legigényesebb is.

Belbecs: Ha szereted a Kinder csokik ízét, akkor ezt is imádni fogod. Ha nem a kedvenced, akkor inkább a Kinder nyulat is hanyagold. 

A gyerekkorom íze!

55 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 30%
cukor: nem kötötték az orrunkra

 Milka - A lila tehén után szabadon: 5/4 pont

MilkaFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Milyen színű is lehetne a Milka bocik tején nevelkedett tapsifüles, ha nem lila? Egyébként felüdülés volt, hogy a sok emberszerű nyúl után neki végre egészen nyúlformája volt. Plusz az ülő csokinyuszik egyik nagy előnye, hogy szinte biztos lehet a vásárló, hogy a borítás alatt nem egy átcsomagolt, számkivetett Mikulás lapul.

Ha nem akarunk zsákbamacskát, akkor ezt választjuk. Semmivel sem több és nem is kevesebb, mint a táblás Milka csoki.

Belbecs: A Kinder nyuszihoz hasonlóan a megszokás itt is nagy úr: van, aki szereti, van, aki a falra mászik tőle.

A megszokott Milka-íz, aki azt szereti, az nem csalódik, de nekem túl édes, és a kakaóíz sem jött át.

60 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 30%
cukor: 100 grammban 58 gramm

Kit Kat - A fantasztikus róka úr: 5/4 pont

Kit KatFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Na itt bajban voltunk. Mi történt a Kit Kat csokinyuszijával? Megette a róka, és galád módon a helyébe lépett? A már egyébként is rókaképű tapsifüles helyzetét csak tovább rontja, hogy - az előbbiekhez hasonlóan - őt is a márka jól ismert színeibe bújtatták. Így lett az egyszeri, szegény csokinyusziból piros-fehér bundájú ravaszdi róka. Teljes a zavar.

Egy csúnya, gonosz vörös róka, aki megette a nyuszit.

Belbecs: A zavarba ejtő megjelenése ellenére róka úr is igen szép helyen végzett, a munkatársak az egyik legfinomabb csokinak ítélték. 

Az ízvilága izgalmas. Nem túl édes, és a roppanós golyók miatt a kellemes krémes állag kap egy kis kontrasztot.

100 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 32%
cukor: 100 grammban 50,5 gramm

Merci - A luxusnyúl: 5/3 pont

MerciFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Mind formában, mind színben talán a legnyulasabb nyúl volt a teszt során. Az elegáns fehér bundája és csinos nyaklánca igazi luxusnyúl benyomását keltette, első látásra mindenki odavolt érte. Kár, hogy a megkapó külső mögött kissé kiábrándító ízélményt kaptunk.

A tipikus példa arra, hogy a külső mennyire megtévesztő lehet: a csodás fehér kinézet csak átvágás volt, nem volt annyira átütő az íze.

Belbecs: Az íze többünk szerint is hasonlított kicsit a Milkára, csak túlságosan is édes volt, állagra pedig krémes és tömény.

Brutál édes, nem olyan jó, mint vártam, de legalább krémes.

120 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 32%
cukor: 100 grammban 49,8 gramm

 Vadász - A húsvéti bohóc: 5/2 pont

VadászFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Egy kicsit gagyi. Egy lila ruhás, piros csokornyakkendős, piros cipős, ijesztő, bohócfejű nyúlféleség. Miért kell a nyulakat embernek, ráadásul bohócnak öltöztetni?

Piros, lila, arany, matyó hímzés. Mintha nem tudták volna eldönteni, mit tegyenek rá, és mit ne, de végül is jobb, mintha egy puskát adtak volna a kezébe.

Belbecs: A klasszikus Vadásztól megszokott meggyes íz hiányzott belőle, emellett többen is furcsán gumiszerűnek érezték az állagát. Eléggé megosztotta a tesztelőket, volt, aki szerint ehetetlen, de volt, aki azt mondta, hogy pontosan ilyesmi ízvilágot várna egy csokinyuszitól.

Nem érezni rajta annyira a csokiízt, inkább mintha egy kanál kockacukrot ettem volna meg, szóval never ever.

60 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 30%
cukor: 100 grammban 59,1 gramm

 Boci - A Mikulás: 5/2 pont

BociFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Így március vége felé ellátogatott szerkesztőségünkbe a Mikulás, aki mindenkinek azt hazudja, hogy ő bizony húsvéti nyuszi. Pedig nem, nagyon nem. A Boci csokinyuszi egy piros-zöld télapóruhácskába öltöztetett valami volt, a totális eklektikus hangulat kedvéért pedig még egy boci és néhány ecset is helyet kapott rajta.

Túlzsúfolt dizájn, sokféle színnel. Miért áll ki az ecset a fejéből? Még egy bocit is rátettek a testére.

Belbecs: Ami a Kit Kat és a Milka esetében működött, az itt sajnos egyáltalán nem. Talán az egyik legédesebb nyúl volt, nyomokban sem hasonlított a márka táblás csokijaihoz. Volt olyan kollégánk, akitől konkrétan nulla pontot kapott, mert olcsó bevonóízűnek találta.

Instant diabétesz és gyomorrontás a gyerekeknek, ennyi elég is volt ahhoz, hogy elmenjen tőle a kedvem.

90 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 25%
cukor: 100 grammban 58,2 gramm

 No name - A nyúl néni: 5/2 pont

No nameFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Ismét egy emberszabású. A kedves kis nyuszilány a cuki ruhája mellé még egy (indokolatlan) divatos kalapot is kapott. Miért?

Hatalmas pupilla, az ecset úgy áll a kezében, mintha kitört volna a mancsa. Olyan, mint egy öreg nyúl néni.

Belbecs: Mivel nem voltak komoly elvárásaink, nem is igazán csalódtunk. Volt, aki szerint édes műanyagíze volt, és szinte mindenki megjegyezte a csoki furcsa, megfejthetetlen utóízét.

Elsőre jó ízűnek tűnt, de mikor elmúlt a kezdeti hatás, egy cseresznyés-meggyes mellékízt kezdtem el érezni, tiszta skizofrénia.

40 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 41%
cukor: nem kötötték az orrunkra

Norbi update - A sereghajtó: 5/1 pont

Norbi UpdateFotó: Faluhelyi Fanni/Life.hu

Külcsín: Kedves arcú, visszafogott, nyúl formájú, egy igazi cuki mezei nyuszika. Jobban jártunk volna, ha inkább nem bontjuk ki, hogy az emlékezetünkben egy tökéletes húsvéti nyúl képe maradjon meg.

Belbecs: Ez valahogy nem jött össze. Mivel update termékről van szó, itt természetesen nem kellett a tömény cukortól tartanunk - kaptunk helyette nagy adag tömény édesítőszert. Az édesítő émelyítően műanyagízét még percekkel az elfogyasztása után is éreztük a szánkban.

Nem szívesen lennék a húsvétkor diétázók helyében, mert ez a csoki semmi élvezeti értékkel nem rendelkezik, csak megadja az olcsó illúziót, hogy mégis eszünk csokinyuszit.

50 gramm
tejcsokoládé
kakaó-szárazanyag min. 35%
édesítőszerrel