Hiába tudjuk, hogy a túlevés bizony nem egészséges, különösen ünnepek alkalmával mégis hajlamosak vagyunk beleesni ebbe a hibába. Az ilyen napok után érdemes méregtelenítőkúrát tartani. 

  • A szervezetet mind a túlevés, mind az utána következő esetleges koplalás is nagymértékben megterheli. Éppen ezért ne a koplalást válaszd, hanem az egészséges ételeket. 
Forrás: Dreamstime
Life.hu
Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője
„Nem vagyok híve a nagyon drasztikus dolgoknak, ezért mint mindig, most is az életmódváltás fontosságát hangsúlyozom. A többnapos méregtelenítőkúrák, léböjt helyett inkább azt javaslom, ilyenkor néhány hétig csökkentsük a hús- és szénhidrátbevitelt, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, igyunk sok folyadékot, különféle gyógyteákat, és ne vegyünk magunkhoz mű élelmiszereket, gyorséttermi készítményeket. Ha már csak ezt a néhány dolgot megpróbáljuk betartani, már az nagyon sokat számít, nemcsak a test kipucolása, de a fogyás szempontjából is.”
  • A víz a méregtelenítés egyik kulcsfontosságú szereplője. Napi két liter alatt ne is állj meg. Ha néhány pohárba citromot is csöpögtetsz, azzal még jobban jársz. A citrom ugyanis tisztítja a májat, és segít szabályozni a bélműködést. 
  • A bőséges zöldségfogyasztás az egészséges étkezés, a diéta és a méregtelenítés szerves része. Néhánnyal ráadásul különösen jól jársz, hiszen nemcsak, hogy tele vannak vitaminnal, de egyáltalán nem hizlalnak, sőt, az anyagcserét is gyorsítják. A zeller, a cékla és az uborka például nagyon jó zsírégető zöldségek
Forrás: Dreamstime
  • Teát fogyasztani nem csak azért jó, mert minden problémára meg lehet találni a megfelelő gyógynövényt, hanem azért is, mert maga a teázás eseménye egy 10-15 perces megnyugvást és relaxációt ad a stresszes napokon – és tudjuk, hogy a stressz is hizlal. Élvezd az élményt és a gyógynövények hatásait is: a méregtelítéshez próbáld ki a borsmentát, a csalánt és a gyömbért. 
  • A lúgosítás is nagyon fontos lépés egy-egy sokat lustálkodós és sokat evős hosszú hétvége után. A mi egyik kedvenc salaktalanító és lúgosító turmixunk spenótból, zellerből és avokádóból készül.