"Szűrt narancs, kefír, edzés" - Avagy tényleg ciki a férfidiéta?

Forrás: Thinkstock -
diéta cukorbetegség férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a nőknél a szakszerű tanácsadás 30 százalékkal csökkenti a diabétesz miatti halálozás veszélyét, férfiaknál nem figyelhető meg ilyen hatás, tehát ők nem hallgatnak a tippekre - derül ki egy friss kutatásból.

Dr. Marlene Krag, a Koppenhágai Egyetem munkatársa elmondta, hogy a férfiak mortalitását egyáltalán nem befolyásolta a tanácsadás.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

„A nők könnyebben elfogadják a betegségüket, és alkalmazzák a kapott iránymutatásokat, ami meg is látszik a hosszú távú kimenetelben" - magyarázta a szakember. Hozzátette, hogy a cukorbetegség kihívást jelenthet a férfiak számára, mert napi szintű alkalmazkodást és életmódváltást követel meg.

Dr. Krag úgy véli, hogy a tanácsadás szembemegy az alapvető férfi viselkedéssel, mivel ők inkább a közvetlen tanulási folyamatból okulnak, nem pedig az elméletből.

A Diabetologia című szaklapban közzétett eredményekhez olyan embereket vettek górcső alá, akiket 2008-cal bezárólag 13 évig kísértek figyelemmel. Az összesen 970 fő közül a nőknél 26 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen ok miatti halálozás kockázata tanácsadás mellett, 30 százalékkal pedig a diabétesszel összefüggésbe hozható halálozásé. Náluk 41 százalékkal csökkent a stroke veszélye, továbbá 35 százalékkal a diabétesz miatti szövődményeké, úgymint az amputációé.

A férfiaknál azonban az említett előnyök egyikét sem lehetett megfigyelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.