Míg a nőknél a szakszerű tanácsadás 30 százalékkal csökkenti a diabétesz miatti halálozás veszélyét, férfiaknál nem figyelhető meg ilyen hatás, tehát ők nem hallgatnak a tippekre - derül ki egy friss kutatásból.

Dr. Marlene Krag, a Koppenhágai Egyetem munkatársa elmondta, hogy a férfiak mortalitását egyáltalán nem befolyásolta a tanácsadás.

IllusztrációForrás: Thinkstock

„A nők könnyebben elfogadják a betegségüket, és alkalmazzák a kapott iránymutatásokat, ami meg is látszik a hosszú távú kimenetelben" - magyarázta a szakember. Hozzátette, hogy a cukorbetegség kihívást jelenthet a férfiak számára, mert napi szintű alkalmazkodást és életmódváltást követel meg.

Dr. Krag úgy véli, hogy a tanácsadás szembemegy az alapvető férfi viselkedéssel, mivel ők inkább a közvetlen tanulási folyamatból okulnak, nem pedig az elméletből.

A Diabetologia című szaklapban közzétett eredményekhez olyan embereket vettek górcső alá, akiket 2008-cal bezárólag 13 évig kísértek figyelemmel. Az összesen 970 fő közül a nőknél 26 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen ok miatti halálozás kockázata tanácsadás mellett, 30 százalékkal pedig a diabétesszel összefüggésbe hozható halálozásé. Náluk 41 százalékkal csökkent a stroke veszélye, továbbá 35 százalékkal a diabétesz miatti szövődményeké, úgymint az amputációé.

A férfiaknál azonban az említett előnyök egyikét sem lehetett megfigyelni.