Hallani ezt-azt különböző sportokról és azok hatásairól. Kétségkívül a séta is annak számít – no meg persze a sprint, amit a busz után kajtatva nyomunk le - nem tudjuk kikerülni, hogy legalább ennyit ne mozogjunk. Ha már így jött ki a lépés, lássuk milyen előnyökkel bír a rendszeres gyaloglás.

1. Ég a zsír

A nagy túlsúly hosszútávon egészségi károsodást is okoz. A séta lényegesen elősegíti a zsírégetést, fokozza az anyagcserét és növeli a pulzusszámot. Kutatások szerint ha egyenletes tempóban sétálunk huzamosabb ideig, azzal annyi kalóriát égetünk el, mint egy könnyebb kardió edzéssel.

Ez zsír! 5 ok, amiért megéri rendszeresen sétálnod, test, mozgás, sétaForrás: Dreamstime

2. Pörög az anyagcsere

A séta nem csak energiával telít. Egy tempós, emelkedőn megtett séta pedig egy nagyon jó módja az anyagcsere felgyorsításának.

3. Erősödik a láb

A rendszeres séta esetében nem meglepő, hogy erősödnek a lábak. Ha nehezítenéd a mozgást, érdemes hegyekben, lépcsőkön, nehezített, kihívást jelentő terepeken sétálnod.

4. Beindul az emésztés

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a vacsora utáni séta elősegíti az emésztést. Egy 2008-as tanulmányból kiderült, hogy a vacsora után sétáló kísérleti alanyok vércukorszintje csökkent a gyaloglás hatására – ez pozitív, hiszen így kisebb az esélyük a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegségek kialakulásának.

Forrás: Youtube

5. Elszáll a feszültség

Mint oly sok mozgásforma, a séta esetében is levezethetjük a feszültséget. Egy alapos gyaloglás átmozgatja az izmokat, ha valamivel gyorsabb, intenzívebb eredményt szeretnél, mozgasd a karodat is a lépteiddel párhuzamosan.

6 ok, amiért érdemes rendszeresen mozognod
A legtöbben azért járunk edzőterembe, hogy mozogjunk és a sport minél izmosabb, szebb testet varázsoljon nekünk. Íme, még 6 ok, amiért megéri edzeni akkor is, ha totál fáradtak vagyunk.