Spórolási trükkök és praktikák egy pénzügyi szakértő szemével

Forrás: Thinkstock -
spórolás tippek-tanácsok család megtakarítás pénzügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha meghalljuk ezt a szót, hogy spórolás, egyből összehúzódik a gyomrunk és eszünkbe jut az a rengeteg lemondás, ami ezzel jár. Pedig a takarékoskodás nem feltétlenül jár lemondással, inkább tudatos és megfontolt pénzbeosztásról szól. A következőkben Szopper Zsófia, a Life.hu pénzügyi tanácsadójának spórolási praktikáit tolmácsoljuk.

A takarékoskodás elsősorban nem pénz, hanem döntés kérdése. Nem az a lényeg, hogy most havi 500 Ft-ot vagy 5000 Ft-ot teszünk félre, hanem az, hogy igenis dugjuk el magunk elől a pénzt, ami majd később persze jól fog jönni.

Forrás: Thinkstock

A közelmúltban volt szerencsém megismerkedni több nővel is, aki elmondta, hogy nagyon nehéz volt, de egy fizetésből 2-3 gyermeket neveltek fel. Tőlük nagyon jó tapasztalatokat, inspirációkat kaptam, amit úgy gondoltam, hogy érdemes megosztanom minden családdal.
Három egyszerű módszerről lesz szó, amit mindenki meg tud otthon csinálni, még pénzügyi képesítés sem kell hozzá!

  • Amikor megkapjuk a fizetést, a kötelező kiadásokra azonnal tegyük félre azt, amit ki kell majd fizetni. Ami ezenfelül megmarad, osszuk el 30 egyenlő részre! Mindennap csak annyi pénz legyen nálunk, amennyit költhetünk! Ebben az esetben fontos, hogy ne használjunk bankkártyát, mert nem fogjuk tudni kontrollálni a kiadásokat!
  • Minden este tegyük a tárcánkban megmaradt aprópénzt egy kis dobozba. Hónap végén ha már kifogytunk a tartalékainkból, akkor sokszor 8-10 ezer forint is össze tud jönni így, és ez olyankor nagy segítség lehet!

Fontos elmondanom, hogy az első két módszer nem alkalmas arra, hogy hosszú távú spórolási céljainkat a felsorolt módon valósítsuk meg.
  • A harmadik már egy kicsit hosszabb távú stratégia. A lényege, hogy elindítjuk egy összeggel a félretevést. (esetünkben ez 50 Ft). Minden héten pedig ugyanannyival növeljük a megtakarítást, mint amivel eredetileg indítottuk.
Spórolási trükk Forrás: Szopper Zsófia

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.