A májusi hónap kihívása szerint csak teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk. Ez nem is annyira nehéz feladat, mint az ember elsőre gondolná, hiszen már a pékségek és a boltok is rengeteg ilyen áruval várják a vásárlókat, ráadásul az otthoni sütés-főzésnél is könnyen lecserélheted a hagyományos lisztet. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek teljes kiőrlésű liszttel is isteni finomak.
Saját, jól bevált, egészséges receptjeinkben a teljes kiőrlésű liszthez általában zablisztet is szoktunk adni, ami szintén nagyon egészséges, és hasonlóan gazdag rostokban, de kicsit könnyedebb ízt ad az ételnek.
Pizza

- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg zabliszt
- 10 g élesztő
- 30 g cukor
- 15 g só
- 3 dl langyos víz (vagy amennyit a tészta felvesz)
Keverd össze a liszteket a sóval. A tál közepére csinálj egy mélyedést, ahova öntsd bele a cukrot és az élesztőt, majd mehet rá a langyos víz is. Kezdd el összedolgozni a liszttel, majd jöhet a dagasztás. Ha kész vagy a tésztával, rakd meleg helyre kelni. Addig paradicsomsűrítményből, fokhagymából és friss zöldfűszerekből elkészítheted a szószt, és a pizzára szánt zöldségeket is felvághatod. Lehet ez például lilahagyma, olívabogyó, tehetsz rá kukoricát, és persze a sajt se maradjon el. Amikor megkelt a tészta, szedd egyenlő részekre a szerint, hogy milyen vastagon szeretitek a tésztát. Nyújtsd ki, pakold meg, és mehet is a sütőbe 200 fokra.
Tojásos nokedli

- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 tojás
- 2 ek napraforgóolaj
- 3 dl víz (vagy amennyit felvesz a tészta)
- 2 kk só
Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd szaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Ha megfőtt, tésztaszűrőben szűrd le. Négy tojást verj fel, majd kezdd el sütni a lábosban. Amikor még folyós, tegyél hozzá megfelelő mennyiségű nokedlit, süsd néhány percet, forgasd meg párszor, és már kész is az egészséges főétel.
Sajtos rúd

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg zabliszt
- 25 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 tk só
- 2 db tojássárgája
A lisztben előbb keverd el a sót, majd gyúrd össze a vajjal. Ezután jöhet a tejföl és a tojássárgája. Ha összegyúrtad a tésztát, nyújtsd ujjnyi vastagságúra, majd kend meg tojásfehérjével. Ha igazán egészséges csemegét akarsz, sajt helyett akár szezámmagot is szórhatsz rá. Derelyevágóval vágj egyforma rudakat, majd mehet 200 fokra a sütőbe.