3 étel, ami teljes kiőrlésű változatban finomabb

Forrás: Dreamstime -
sajtos rúd kihíváséve2016 tojásos nokedli pizza étel teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A májusi hónap kihívása szerint csak teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk. Ez nem is annyira nehéz feladat, mint az ember elsőre gondolná, hiszen már a pékségek és a boltok is rengeteg ilyen áruval várják a vásárlókat, ráadásul az otthoni sütés-főzésnél is könnyen lecserélheted a hagyományos lisztet. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek teljes kiőrlésű liszttel is isteni finomak.

Saját, jól bevált, egészséges receptjeinkben a teljes kiőrlésű liszthez általában zablisztet is szoktunk adni, ami szintén nagyon egészséges, és hasonlóan gazdag rostokban, de kicsit könnyedebb ízt ad az ételnek.

Pizza

Forrás: Dreamstime
  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg zabliszt
  • 10 g élesztő
  • 30 g cukor
  • 15 g só
  • 3 dl langyos víz (vagy amennyit a tészta felvesz)

Keverd össze a liszteket a sóval. A tál közepére csinálj egy mélyedést, ahova öntsd bele a cukrot és az élesztőt, majd mehet rá a langyos víz is. Kezdd el összedolgozni a liszttel, majd jöhet a dagasztás. Ha kész vagy a tésztával, rakd meleg helyre kelni. Addig paradicsomsűrítményből, fokhagymából és friss zöldfűszerekből elkészítheted a szószt, és a pizzára szánt zöldségeket is felvághatod. Lehet ez például lilahagyma, olívabogyó, tehetsz rá kukoricát, és persze a sajt se maradjon el. Amikor megkelt a tészta, szedd egyenlő részekre a szerint, hogy milyen vastagon szeretitek a tésztát. Nyújtsd ki, pakold meg, és mehet is a sütőbe 200 fokra.

Miért használj teljes kiőrlésű lisztet?

Mert sokkal gazdagabb rostokban. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja. Ha sok rostos ételt fogyasztasz, elejét veheted többek között az elhízásnak, a székrekedésnek, és csökkentheted a szívbetegségek kockázatát is.

Tojásos nokedli

Forrás: Dreamstime
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tojás
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 3 dl víz (vagy amennyit felvesz a tészta)
  • 2 kk só

Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd szaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Ha megfőtt, tésztaszűrőben szűrd le. Négy tojást verj fel, majd kezdd el sütni a lábosban. Amikor még folyós, tegyél hozzá megfelelő mennyiségű nokedlit, süsd néhány percet, forgasd meg párszor, és már kész is az egészséges főétel.

Sajtos rúd

Forrás: Dreamstime
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg zabliszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 tk só
  • 2 db tojássárgája

A lisztben előbb keverd el a sót, majd gyúrd össze a vajjal. Ezután jöhet a tejföl és a tojássárgája. Ha összegyúrtad a tésztát, nyújtsd ujjnyi vastagságúra, majd kend meg tojásfehérjével. Ha igazán egészséges csemegét akarsz, sajt helyett akár szezámmagot is szórhatsz rá. Derelyevágóval vágj egyforma rudakat, majd mehet 200 fokra a sütőbe.

3 variáció egészséges palacsintára

A palacsinta egy szuper étel, így nem csoda, hogy minden variációját imádjuk. Ezúttal három egészséges receptet mutatunk, amelyeknél csupán a lisztre és az édesítőszer használatára kell odafigyelni. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Megfelelő étkezés, változatos mozgásprogram és komoly elhatározás – Életmódváltásra fel!http://www.life.hu/ez-zsir/20160511-katus-attila-harmadik-beszamoloja-a-bikinibody-programrol.htmlÚjabb héten vagyunk túl, ami a Life.hu és Katus Attila közös BikiniBody programját illeti. Kíváncsi vagy, hogy halad a közös munka Teodórával, a BikiniBody győztesével? Olvasd el Attila e heti beszámolóját! Ez Zsír!--A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabályahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160506-a-kiegyensulyozott-taplalkozas-7-szabalya.htmlKi ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor, amikor közeledik a nyár? A sikerhez vezető út első lépése az elhatározás, amit aztán a helyesen kivitelezett megvalósításnak kell követnie. Már-már köztudott, hogy az egészséges életmódot 70%-ban az étkezés, 30%-ban a sport határozza meg. Ezért most a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz adunk tippeket! Ez Zsír!--Nem csak finom, egészséges is – kedvencünk, a málna!http://www.life.hu/ez-zsir/20160509-nem-csak-finom-egeszseges-is-ezert-fogyassz-sok-malnat.htmlGyerekként is imádtuk, és felnőttként is a málna az egyik kedvenc gyümölcsünk, amit nem csak az íze miatt érdemes enni: nem véletlen, hogy az ókorban is gyógynövényként volt ismert. Ez Zsír!--Szépség és stabilitás egy jógapózbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20160506-szepseg-es-stabilitas-egy-jogapozban-virabhadraszana-3.htmlAz egyensúlygyakorlatok azért nagyon fontosak, mert felkészítik az idegrendszert és az izomzatot arra az esetre, ha egyensúlyunkat hirtelen elveszítenénk (megcsúszunk, meglöknek, nagyot fékez a busz stb.). Megtanítják, hogy mely izmokat – milyen sorrendben és erővel – kell bekapcsolni, hogy talpon maradjunk. Ez mindenkinek nagyon fontos, de az időseknek, csontritkulással élőknek hatványozottan! Mindemellett az egy lábon állás az egyik legjobb farizom-erősítő, fenékkerekítő, -feszesítő gyakorlat, úgyhogy hölgyeim, uraim, ne fukarkodjunk vele! Ez Zsír!OrigoSzép bőr, jó közérzet, erős immunrendszer - 3 szuperegészséges maghttp://www.life.hu/ez-zsir/20160504-egeszseges-magok-napraforgomag-dio-mandula.htmlA magvaknak rengeteg jótékony hatása van: tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészséges zsírsavakkal. Szinte minden fontos tápanyagot tartalmaznak, ami az egészséghez kell, így mindenképpen érdemes beiktatni őket az étrendedbe. Ez Zsír!--Hamarosan itt az eperszezon – Ezért egyél belőle minél többet!http://www.life.hu/ez-zsir/20160502-hamarosan-itt-az-eperszezon-ezert-egyel-belole-minel-tobbet.htmlMesésen pirosló, csodálatosan édes, ráadásul szuper egészséges. Nem véletlen, hogy az eper az egyik kedvenc gyümölcsünk, így alig várjuk a szezonját. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.