Így csempéssz természetes fényt az otthonodba

fény otthon belsőépítészet természetes fény lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Otthonod hangulatát nagyban befolyásolja, hogy mennyi természetes fényt tudsz beengedni a falak közé: egy világos lakásban barátságos, vendéghívogató légkör uralkodik. Ám vannak otthonok, amelyekbe apró méretük vagy előnytelen elhelyezkedésük miatt kevés természetes fény jut be – a következőben ilyen helyzetekre kínálunk néhány praktikus megoldást. 

Fénycsatorna

A fénycsatorna segítségével még az ablaktalan helyiségekbe is be lehet juttatni a természetes fényt. Működését leginkább egy optikai kábelhez lehet hasonlítani: a napsütést a tetőn keresztül egy fénytovábbító cső segítségével juttatja el a lakás különböző szegleteibe. A tetőre csupán egy tetősíkablakhoz hasonló elemet kell beépíteni, míg a szobában egy lámpaburához hasonló szórótest biztosítja a világítást. A fénycsatorna nagy előnye – amellett, hogy segítségével az otthonod rejtett zugaiba is természetes fényt tudsz juttatni – az energiatakarékosság, magyarán az, hogy egy ingyen rendelkezésre álló fényforrás, a nap sugarait használja.

Forrás: Velux

Üvegtégla

Ha a sötétebb helyiségek válaszfalát üvegtéglákból alakítod ki, a különleges kialakítás megnyitja és szinte légiessé varázsolja a tereket. A fénysugarak visszatükröződésével az üvegtégla puha szórt fény alakít ki, ami meghitt, otthonos hangulatot kölcsönöz a lakás bármely helyiségének. Ráadásul az üvegfalon átszűrődő fény mesebeli fényjátékkal is elkápráztatja a lakókat.

Forrás: Dreamstime

Felülvilágító kupola

Nem kispályásoknak! A lapostetős épületeknél probléma lehet, hogy nem jut elegendő természetes fény a helyiségbe, nos, egy felülvilágító kupolával egyszerűen megoldható ez a probléma. A felülvilágítókat a mennyezetek síkja felett alakítják ki, és nagyságukat elvben csak a mennyezet nagysága korlátozza. A felülvilágító kupola felülete lehet átlátszó vagy valamilyen mértékben áttetsző.

Forrás: Velux

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.