Iráni modelleket vettek őrizetbe, mert fejkendő nélküli képek készültek róluk

Forrás: Instagram -
őrizet fénykép modell fotó terjesztés kiberbűnözés fejkendő szereplés Irán divatipar Instagram iszlámellenesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Erkölcstelenséggel, és az iszlámellenes kultúra terjesztésével vádolnak 8 divatvilágban dolgozó embert, mert fejkendő nélkül szerepeltek Instagramon.

Az iráni állami televízió hétfői jelentése szerint a hatóságok újabb vizsgálatokat tartottak a divatszakmában, főként a szóban forgó képmegosztó portált vizsgálták - írja az MTI.

Elham Arab modell bocsánatot kért tettéért Forrás: Instagram

A Dzsavád Bábát, a kiberbűnözéssel foglalkozó törvényszék bíráját idéző híradás szerint 58 manökent és 59 fényképészt, valamint 51 divatházi alkalmazottat azonosítottak, akik közösségi oldalakat vettek igénybe. Nyolcat közülük őrizetbe vettek erkölcstelen tartalmak közzétételéért és "iszlámellenes kultúra" terjesztéséért. Néhány őrizetbe vett nő bűne az, hogy nem viselt fejkendőt, miközben Iránban ez kötelező. További 21 ember ellen indult eljárás.

A Facebook tulajdonában lévő Instagram egyelőre nem reagált az intézkedésekre. Iránban nagyon népszerű ez a képmegosztó oldal, a Facebook és a Twitter azonban nem hozzáférhető. Dzsavád Bába szerint az iráni Instagram forgalmának csaknem húsz százalékát a divatszakma adja és a felület felhasználóinak hatvan százaléka nézi is ezeket az oldalakat.

Az iráni állami tévé élő adásában játszotta be az egyik "bűnbeesett" modell, Elham Arab nyilatkozatát, aki önszántából a teheráni ügyészség előtt bocsánatot kért cselekedeteiért és azt tanácsolta az iráni nőknek, hogy ne essenek az ő hibájába. A manöken azt is elmondta, hogy havonta 3300 dollárnak megfelelő összeget keres, miközben Iránban a minimálbér alig haladja meg a havi kétszázat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.