Egy aprócska, egyszobás kuckó romantikus, meghitt hangulatot is áraszthat magából - de könnyen válhat belőle egy túlzsúfolt cella is. Minden a lakberendezésen és az okos döntéseken múlik. Kövesd tanácsainkat, és törj ki a négy fal fojtogató szorításából.

Túl nagy harmónia

Hiba

A lakásod minden berendezése passzol egymáshoz színben, mintában és anyagválasztásban is? A túlságosan egységes otthonod enteriőrje, az bizony beszűkíti a teret, olyan mintha minden egy nagy masszává olvadna egybe. 

Ne legyen minden egyforma színű és mintájúForrás: Pressloft

Így kerüld el

Variálj! Kombináld a párnák, vagy akár a kárpitok stílusát. Ha mégis szeretnél törekedni az egységességre, akkor arra figyelj, hogy egy-egy kiegészítővel törd meg a totális harmóniát.

Túl sötét falak

Hiba

A sötét tapéták és festékek borzasztóan szűkítik a teret. Ha pedig a sötét falakhoz sötét padlóburkolat is párosul, könnyen érezheted úgy, hogy egyszerűen összenyomnak a falak.

Így kerüld el

Használj világos, pasztell vagy semleges árnyalatokat, amelyek egyrészt napfényes hatást keltenek, másrészt megnyitják a teret. Ha mindenképpen szeretnél valami szép mélysötét színt is használni, akkor kombináld azt egy helyiségen belül egy világos árnyalattal. 

Vastag, mintás függönyök

Hiba

A súlyos függönyök a teret is elnehezítik, és ráadásul még azt is megakadályozzák, hogy megfelelő mennyiségű fény jusson a lakásba. Ha ezek a vaskos függönyök ráadásul még mintásak is, akkor hatásuk már-már fojtogató lesz.

Kerüld el a vastag, nagy mintájú függönyöketForrás: Pressloft

Így kerüld el

Ha mindenképpen ragaszkodsz a sötétítőhöz, akkor próbáld meg elkerülni a hatalmas és az icipici mintákat is és keress lágy esésű fajtát. 

Óriások birodalma

Hiba

A hatalmas kanapék és fotelek az egész lakáson eluralkodhatnak, amik szinte önmagukban kitöltik az egész teret. 

Így kerüld el

Jobb megoldás, ha kisebb és nagyobb méretű bútorok váltakoznak a szobában. Ha hatalmas a kanapéd, szerezz hozzá cuki, kisebb méretű puffokat például.

Dekorációtúladagolás

Hiba

Szobád minden egyes polca, kisasztala telis-tele van pakolva mütyürökkel, kacatokkal és mindenféle dekorációs elemekkel? Öreg hiba. A rendszer nélkül felhalmozott tárgyak még egy tágas szobában is zűrzavart keltenek.

Ne zsúfold tele a polcokat mindenfélévelForrás: Dreamstime

Így kerüld el

Rendszerezd a holmidat, csak azokat a dolgokat hagyd a szobádban, amire tényleg szükséged van. Ha valamit csak porfogónak tartasz, nyugodtan el is teheted az ágy alá.