Minden konyhatündér jól tudja, hogy akkor lesz igazán finom a házi koszt, ha friss, házi fűszerekkel van ízesítve. Ne sopánkodj azon, hogy nincs kerted vagy teraszod, a leggyakrabban használt fűszernövényeket a lakásban is nevelgetheted. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkoznod. 

Metélőhagyma

Kezdő kertész vagy? Akkor próbálkozz először a metélőhagymával, vagy más néven snidlinggel, ugyanis ez az egyik legkönnyebben gondozható fűszernövény, és a lakásban sem lesz vele sok gondod. Nagyon gyorsan nő, csak arra figyelj, hogy minél világosabb és hűvösebb helyet találj neki, és csak mérsékelten öntözd. Ültetéshez használj virágföld-komposzt keveréket, amelybe egy kis szerves trágyát is keverhetsz. 

Forrás: Dreamstime

Bazsalikom

Mivel mediterrán növényről van szó, természetesen az a legjobb neki, ha egy napfényes kertben vagy teraszon nevelgeted, de akkor sem elkeseredned, ha erre nincs lehetőséged. Értelemszerűen a lakás legvilágosabb pontján érdemes nevelgetned, és ültesd üde, tápanyagban dús talajba. Ügyelj a rendszeres, de mérsékelt öntözésre, és növénykéd gyorsan növekedésnek indul majd. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használd ízesítéshez. 

Forrás: Dreamstime

Kakukkfű

A kakukkfüvet sem olyan nagy kunszt cserépben nevelni, úgyhogy a kezdők is bátran próbálkozhatnak. Fontos, hogy a lakás déli fekvésű részén kapjon helyet, mivel igen fény- és melegigényes. A friss hajtások még jobban igénylik a rendszeres öntözést, az idősebb tövek jobban bírják a szárazságot, akár egy hétig is bírják víz nélkül.  

Forrás: Dreamstime

Rozmaring 

A rozmaring nem igényel túl sok tápanyagot, és kifejezetten kedveli a száraz talajt. Éppen ezért figyelj arra, hogy ne öntözd túl! Ha jól érzi magát a növénykéd, akkor turbó fokozatba kapcsol majd, úgyhogy érdemes lesz rendszeresen vágni, hogy ne burjánozzon el a lakásban. 

Forrás: Dreamstime

Menta

A menta is igen agresszívan terjeszkedik, nem nagyon tűr meg maga mellett más növényt, éppen ezért érdemes is beltérre, cserépbe ültetni. A direkt, erős napfényt nem nagyon szereti, helyezd inkább a lakás kicsit árnyékosabb részére. Igényli a rendszeres öntözést, jó, ha a földje mindig kicsit nedves. A leveleket a csúcsáról kezdd el tépkedni. 

Forrás: Dreamstime