Ha imádod a növényeket, lenyűgöznek a virágzó fák, bokrok, az arborétumokat neked találták ki. Egy séta a botanikus kertek valemeilyikébe kiváló program akkor is, ha csak egyedül elvonulnál a város zajától, de a pároddal is romantikus időtöltés lehet. Magyarországon több mint harminc ilyen kert létezik, ezekből most háromba invitálunk. 

Budafai Arborétum

A park Zala megye déli részén, a Bázakerettye és Kiscsehi közötti út mellett 48 hektáron fekszik. A létesítmény központját az 1926-ban épült vadászház - amely a Zichy család tulajdona volt -, és a köré telepített park képezi. Több mint 200 fajta védett növény, fenyő, lomb- és cserjefajta található itt, és ha kedvedre gyönyörködtél a kiépített, csendes és szép pihenőhelyek, kilátó és játszótér remek lehetőséget nyújtanak egy kis erdei pihenéshez, falatozáshoz, sőt, még szalonnasütéshez is.

Forrás: zalaerdo.hu

Az arborétum területének nagyobbik részét az úgynevezett egzóta fafajok alkotják, melyek Európán belül is ritkaságszámba mennek. A parkban 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültetettek el. A leglátványosabbak a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők, amelyek monumentálisságukkal nyűgözik le a természet rajongóit. 

Ha gyerekekkel mész, nem kell félned, hogy unatkozni fognak, a Makk-Kaland elnevezésű játszótéren  minden megtalálható, ami a kicsik szórakozását szolgálja. 

Forrás: zalaerdo.hu

Gödöllői Arborétum

A ma már 350 hektáros arborétumot erdészeti kutatási céllal hozták létre, amely fák és cserjék génbankjaként is működik. Gyűjteményében jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje faj, fajta, változat illetve a földrajzi változat található. A növényfajok a kutatási célok miatt nincsenek szigorúan karban tartva, így még inkább megőrizte a terület az erdők természetes hatását.

Forrás: parkerdo.hu

  A kerten belül egy 40 hektáros részt alakítottak ki parknak, amely pihenési célokat szolgál: játszótér és tűzrakóhelyek állnak az ide látogatók rendelkezésére. A József főherceg nevét viselő liget telepítését 1914-re fejezték be, s a húszas, harmincas években Magyarország legjelentősebb növénykertjeként tartották számon.

Kámoni Arborétum

A valamikor önálló faluként számontartott Kámon ma már a vas megyei Szombathely része. A kámoni arborétumrendelkezik Magyarország leggazdagabb fásszárú gyűjteményével, közöttük jó néhány igazi ritkasággal. Itt található a legnagyobb hazai fenyőkollekció, juhar- és tölgyfagyűjtemény. A parkban – a jegenyefenyők közel negyven változata mellett – a gyantás cédrus, a kínai, a mocsárciprus hatalmas példányai láthatók, és igen gazdag az arborétum cserjegyűjteménye is.

Forrás: Facebook/Kámoni Arborétum, Szombathely

Az arborétum egyik leglátványosabb részén, a szépen rendezett rózsakertjében több mint ötszáz fajtát számláló rózsagyűjtemény látható, valamint kaktuszgyűjteménye is az egyik legnagyobb Magyarországon.

A Gyöngyös-patak vizével kialakított kis mesterséges tavak körül a szépséges rododendron-ültetvény található, ami tavasszal van pompája teljében.

Forrás: Facebook/Kámoni Arborétum, Szombathely

A kert rendkívül gazdag díszfa- és díszcserje-gyűjteménye azonban az év minden időszakában virágzó fajokkal és fajtákkal várja a látogatót.