A vallás mindenekfelett - Sztárok a szcientológia hálójában

Leah Remini John Travolta Hollywood szcientológia Tom Cruise vallás Juliette Lewis Szcientológia Egyház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Xenu, a galaxis gonosz ura 75 millió évvel ezelőtt űrlényeket ejtett foglyul, hibernálta őket, majd a Föld egyik tűzhányójába dobta a fagyasztott testeket, a vulkánt pedig felrobbantotta. Ezután az űrlények kiszabaduló lelkét felfogta egy lélekszívóval, és megtisztítva szabadon engedte őket. Ezek a lelkek, azaz a thetánok az evolúció során az emberi testekben találtak új otthonra. 

Nem, nem az idei nyár legjobban várt sci-fijének alapsztoriját olvastad fentebb, hanem a sztárok egyik kedvenc egyházának, a szcientológiának a teremtésmítoszát.

Forrás: Dreamstime

Agymosó szekta vagy progresszív világvallás?

Az egyházat elhagyó extagok az előbbit, míg a hithű szcientológusok az utóbbit hangoztatják. A szcientológia gyökerei a 1950-es évekbe nyúlnak vissza, amikor L. Ron Hubbard amerikai sci-fi író megírta Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyvét. Az írás bestseller lett, Hubbard pedig a még nagyobb üzlet reményében külön egyházat épített rá. 1954-ben megalapította a szcientológia vallást.

Hubbard szerint mindenki, aki követi a szcientológia szabályait, boldogabb lesz, mert szellemileg és anyagilag is gazdagabb lét érhető el a hívők számára. A szcientológia szerint minden ember eredendően jó, a rossz és gonosz tettekre nem a természete, hanem a tapasztalatai kényszerítik. A szcientológia célja éppen ezért az, hogy az embereket megtanítsa, hogyan képesek rendet teremteni az életükben és megoldani a problémáikat.

L. Ron Hubbard, a Szcientológia Egyház atyja Forrás: Wikipédia

Szüksége van-e vallásra az Y generációnak?

„Isten halott. És mi öltük meg” – hangzik Nietzsche gyakran idézett kijelentése. A 19. századi német filozófus ezen állítását sokan egy ateista kiáltvány felütésének gondolják, mások úgy értelmezik, hogy Nietzsche ezzel a mondattal hirdette ki a modern ember talajvesztését, azt, hogy a nyugati ember eljelentéktelenítette, majd megölte az értékek valódiságát garantáló Istent. Nietzsche vitatott kinyilatkoztatása óta több mint 130 év telt el. Beigazolódott vajon a jóslata?Korábbi cikkünket itt olvashatod el!

A tudásnak és a tiszta, minden aberrációtól mentes személyiségnek viszont ára van. A hívőknek egymásra épülő, hosszadalmas „kezeléseken” kell részt venniük – természetesen nem ingyen. Már az első szintet, a clear állapotot elérni sem olcsó mulatság, körülbelül 80–100 ezer dolláros tandíjat (20–25 millió forint) kell kicsengetni érte. Ez pedig csak a kezdet,

további szintek és tudatállapotok vannak, amiket jó pénzért minden elszánt hívő elérhet.

A busás honoráriumért cserébe az egyház nemcsak hívei, hanem a családjuk életébe is rendszeresen beleszól. Csak hogy néhány példát említsünk: gyermekszülés közben például a nőknek nem szabad hangosan vajúdniuk, nem szólhatnak hozzájuk, nem bátoríthatják őket kedves szavakkal. A szcientológia szabályai szerint az újszülöttet hétnapos koráig nem vizsgálhatja meg orvos, és nem kaphat gyógyszereket sem.

Az egyház egyik doktrínája a kapcsolatmegszakítás, ami azt jelenti, hogy

elnyomónak minősítik azokat a családtagokat, barátokat, akik ellenzik a szcientológiát, és megakadályozzák a hívő megtisztulását,

így a hívőnek minden kapcsolatot meg kell szakítania velük.

A szcientológia jelképe a nyolcágú kereszt Forrás: Dreamstime

A szcientológusok gyakran fedőszervezetek és látszólag nemes célok mögé bújnak, hogy olyan emberekkel és intézményekkel is kapcsolatba kerülhessenek, akik egyébként nem akarnának közösséget vállalni az egyházzal. Ilyen fedőszervezetek Magyarországon is működnek, íme, a lista a teljesség igénye nélkül: Drogmentes Maraton, Alkalmazott Oktatástan, Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért CCHR, Az út a boldogsághoz Alapítvány, Narconon Magyarország Alapítvány, Drogmentes Magyarországért Mozgalom, Mondj nemet a drogokra, Criminon, Magyarországi Föld Egyesület, Értelem Alapítvány, Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért (ABLE Magyarország), Fiatalok az Emberi Jogokért, Művészet az Életért Alapítvány, Sciennet.

A szcientológia egyik fő gyakorlata az auditálás, ami alapjaiban ugyan hasonlít a katolikus gyónás metódusához, ám az auditálás esetében szó sincs anonimitásról, sőt! Az auditor kérdéseket tesz fel az auditált személynek, és naplót vezet a kérdésekről, a válaszokról és az e-méter jelzéseiről. (Az e-méter jelzi, ha az illető hazudik vagy elhallgat valamit.) Az auditálások anyaga egy mappába kerül, amelyhez a válaszadónak nincs hozzáférése, mivel

egy szerződésben egymilliárd évre lemond erről a jogáról.

Bevett szokás egyébként, hogy a személyes akták tartalmával a kilépőket zsarolni próbálják.

A Szcientológia Egyház szerint a világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és hozzájuk kapcsolódó csoport található, követőinek számát pedig milliókban adja meg. A világ több országában viszont, például Németországban, Franciaországban vagy Görögországban az elmúlt években különböző állami szintű fellépések történtek az egyház ellen.

Híres hívők

A szcientológia bevett gyakorlata, hogy sztárokat csábítanak magukhoz azzal a céllal, hogy erre felfigyelve a rajongókat és a hétköznapi embereket is csatlakozásra bírják. A sci-fi egyház legismertebb arca kétségkívül Tom Cruise.

Tom Cruise

Cruise még 1990-ben ismerkedett meg az egyházzal első felesége, Mimi Rogers hatására, mára pedig gyakorlatilag ő az egyház második embere, akit a társai szinte szentként tisztelnek. A színész 2004-ben így nyilatkozott az egyházról:

Tom Cruise beszédet tart a madridi Szcientológia-templomban Forrás: AFP

2013-ban Cruise beismerte, hogy exfelesége, Katie Holmes a szcientológia miatt vált el tőle, Holmes ugyanis nem akarta, hogy lányukat, Surit is beszippantsa az egyház. Válásuk óta Cruise szinte alig látogatja a lányát, mivel

Suri és Katie Holmes a szcientológia szerint a potenciális baj forrásának tekinthető, a velük való kapcsolattartás pedig akadályozhatja a színész lelki növekedését.

Az egyház amúgy is szívesen szól bele a tagok szerelmi életébe, a pletykák szerint például tevékenyen részt vettek abban is, hogy Nicole Kidmant leválasszák Cruise-ról.

John Travolta

A fáma szerint Travolta 1975-ben ajándékba kapta Hubbard könyvét, aminek hatására rövid időn belül hithű szcientológus lett belőle. Ezzel szemben a pletykák szerint Travolta valójában azért csatlakozott az egyházhoz, hogy kigyógyítsák a homoszexualitásból, a színészről ugyanis körülbelül a 70-es évek óta az a hír járja, hogy meleg. „A bűnös élvezetekről való leszoktatás után” – állítólag a közösség parancsára – házasodni kényszerült, feleségül vette hát Kelly Preston másodosztálybeli színésznőt. A házaspárnak 1992-ben fia született, Jett, aki kicsi korától egy rejtélyes betegségben szenvedett, amiről a család mindig nagyon szűkszavúan nyilatkozott.

John Travolta a feleségével, Kelly Prestonnal Forrás: AFP

A szakértők szerint Jett autista volt, de mivel a szcientológia nem ismeri el betegségként az autizmust, Travoltáék is tagadták.

Jett 2009-ben hunyt el egy roham következtében. Fiuk halála után sokan vádolták Travoltáékat azzal, hogy hozzájárultak az eseményekhez, amikor vallásuk miatt nem voltak hajlandók gyógyszeres kezelést biztosítani a fiúnak.

Juliette Lewis

A színésznő még tizenéves korában szokott rá a drogokra, függőségétől aztán 22 évesen szabadult meg, a szcientológia leszoktatóprogramja segítségével. Abban az időben egyébként éppen Brad Pitt barátnője volt, és

a szcientológusok sokat dolgoztak azon, hogy a sármos színészt is beszippantsák. Pitt azonban végül inkább faképnél hagyta szerelmét és a vallását is.

Juliette Lewis Forrás: AFP

Juliette Lewis viszont azóta is boldog szcientológus, akinek – elmondása szerint – az is megtetszett az egyházban, hogy megőrizheti az eredeti vallását is, Lewis ugyanis eredetileg keresztény. A színésznő néhány éve a Vanity Fairnek adott interjújában kifejtette, hogy szerinte nagyon sok téveszme él az emberek fejében a szcientológiával kapcsolatban, pedig valójában a szcientológia a legprogresszívabb vallási mozgalom. Néhány évvel később ismét kifakadt, és elmondta, hogy a média igazából csak azért utálja a szcientológiát, mert a gyógyszerlobbi kezében van – a szcientológusok pedig köztudottan elutasítják a gyógyszereket.

Túlélni a szcientológiát

Leah Remini

A Férjek gyöngye című sorozat sztárja több mint 30 év után, 2013-ban hagyta ott az egyházat, 2015-ben pedig megjelent „Bajcsináló – Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát” című könyve, amiben kegyetlen őszinteséggel számolt be a szekta életéről. A leleplező könyvről részletes interjút adott az ABC 20/20 című beszélgetős műsorában.

Leah az interjúban elmondta, hogy a családja hatására 12 évesen csatlakozott a szcientológia egyik elit vallási rendjéhez, a Sea Orghoz. A Sea Orgban a gyerekekre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre, Leah-nak például mosókonyhákban és csiszológyárban kellett dolgoznia.

Leah Remini a Bajcsináló – Túlélni Hollywoodot és a szcientológiát című könyvének bemutatóján Forrás: NORTHFOTO

– mesélte az interjúban a színésznő.

Miután híres lett, a szcientológusok egészen máshogy kezdtek hozzá viszonyulni. Számos promóciós videóban reklámoztatták vele az egyházat, bekerült egy belső körbe, még David Miscavige-dzsel, a Szcientológia Egyház vezetőjével is találkozhatott.

Remini az interjúban arról is beszélt, hogy azért került összetűzésbe az egyházzal, mert kritizálni merte Tom Cruise-t, ami pedig ördögi bűn a szcientológusok szemében.

A színésznő a saját becslése szerint kb. 2 millió dollárt költött tanfolyamokra, és további 3 millió dollárt adományozott az egyház különféle projektjeire.

Magyarán egyetlen hívőtől több mint 1 milliárd forintnak megfelelő dollár csorgott be a szcientológusokhoz.

Nyaralni készülsz? Így készülj fel a zsebesek ellenhttp://www.life.hu/csalad/20160617-a-zsebtolvajok-leggyakoribb-trukkjei-a-nyaralas-alatt.htmlEljött a nyaralások, városnézések, barangolások időszaka - ezzel együtt pedig a zsebtolvajok ideje is. Hogy a családi nyaralást ne keserítse meg az eurókkal tömött pénztárcád eltűnése, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnod. CsaládOrigoHírnév, pénz, összetartás - Hollywood legsikeresebb családjaihttp://www.life.hu/csalad/20160616-a-legsikeresebb-csaladok-hollywoodban.htmlA vér nem válik vízzé - így van ez az alábbi családok esetében is, ahol a tehetség - vagy egyes esetekben a hírnév megszállott hajszolása - bizony örökletes volt. Sikeresek, gazdagok és családtagok. CsaládAFPNyílt levél egy nagyapának http://www.life.hu/csalad/20160615-nyilt-level-nagyapamnak-akit-legszivesebben-elfelejtenek.htmlA családon belüli erőszak nem magánügy. Beszélni kell róla, mert a hallgatás magányra ítél és megbetegít. A következő levelet egy olyan olvasónktól kaptuk, akinek az édesanyját gyerekkorában szexuálisan bántalmazta a saját édesapja. Család--Biztosan készen állsz a nyaralásra? Tippek családoknakhttp://www.life.hu/csalad/20160608-utazasi-tippek-csaladoknak-a-nyarra.htmlGyerekkel nyaralni? Nem kis kihívás, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés. Egy a fontos, tervezz előre, és a helyszín, a programok és a közlekedési eszköz kiválasztásánál gondolkozz egy kicsit gyerekfejjel is. Segítünk! CsaládOrigoA közösségi média ráébresztett, hogy nem vagyok szuperhős - Levél a Facebook-anyukákhozhttp://www.life.hu/csalad/20160608-facebookon-minden-anyuka-tokeletesnek-tunik.htmlA Facebook olyan, mint a tükör az elvarázsolt kastélyban: valódi énünk egy eltúlzott változatát reprezentáljuk rajta. Mindenki szép, mindenki sikeres, mindenki boldog és elégedett az életével. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb és gyakran bizony keserűbb. Az alábbi levelet egy édesanya írta, aki az elmúlt időben sokat tanult a közösségi média látszatvilágából. CsaládOrigoOtthonra vágyva - Egy mélyszegénységben élő család történetehttp://www.life.hu/csalad/20160602-a-melyszegenysegben-elo-zsuzsanna-7-gyereket-nevel-interju.htmlEgy édesanya hét gyerekkel, 29 négyzetméteren. Egészen pontosan egy 29 négyzetméteres, használaton kívüli, szuterén üzlethelyiségben. Lassan egy éve élik ilyen körülmények között mindennapjaikat, reménykedve, hogy lakhatási problémáikra rövid időn belül megoldást találnak. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.