Az elmúlt hetekben mindenkit a foci tart lázban. Nem is véletlen, hiszen a magyar csapat szereplése minden várakozást felülmúl. De azt például tudtad, hogy Magyarországnak női csapata is van? És azt, hogy rengeteg magyar nő elkötelezett ez iránt a sport iránt?

Marozsán Dzsenifer

Dzsenifer édesapja, Marozsán János négyszeres magyar válogatott, így nem véletlen, hogy lánya is beleszeretett ebbe a sportba. Dzsenifer sajnos most nem a magyar válogatottat erősíti, ugyanis kiskorában Németországba költöztek, és jelenleg is ott focizik. Frankfurt csapatának egyik legjobb játékosa, és már BL-t is nyert velük. A tavalyi világbajnokságon végül a negyedik helyig menetelt a német csapattal a 24 éves Dzsenifer, akinek már Cristiano Ronaldóval is van közös fotója. 

Forrás: NIKE/Facebook/Marozsán Dzsenifer

Korcsogh Orsolya

Mivel nem volt a szülőhelye közelében női csapat, ezért csak középiskolás korában kezdett el egyesületben focizni Korcsogh Orsolya, aki futballrajongó családban nőtt fel. Miután elvégezte az ELTE biológia és testnevelés szakát, edzői pályára lépett. Orsi, aki igencsak elhivatott a női foci fellendítése iránt, jelenleg az Astra HFC női utánpótláscsapat edzője.  

Forrás: Facebook/Orsi Korcsogh

Jakabfi Zsanett

Az első BL-győztes magyar női labdarúgó és az egyetlen magyar focista, aki kétszer nyert a Bajnokok Ligájában, és a harmadikról is hajszállal maradt le a csapatával. A csatár 2009 óta a német Wolfsburg csapatában játszik, de a magyar válogatottnak is fontos tagja. Korábban a Bundesliga legjobb játékosának is megválasztották.  

Forrás: Ina Fligge/vfl-wolfsburg.de
A női foci helyzete
Az egész világon, így Magyarországon is ugrásszerűen nő a profi futballkarrierre vágyó nők száma. Habár még korántsem ad olyan mértékű egzisztenciát egy női futballkarrier, mint amilyet a férfiaknál tapasztalunk, hamarosan talán ez is változni fog. A 2005-ös, Kanadában megrendezett világbajnokságot hatalmas elismeréssel fogadta az egész futballszakma. Fontos lépés volt ez a női foci előretörésében, a győztes amerikai csapat játéka előtt a férfiak is megemelték kalapjukat.

A válogatottA magyar nemzeti válogatott Markó Edina szövetségi kapitánnyal az élen küzd az Európa-bajnoki selejtezőben. Legutóbbi meccsüket ugyan elvesztették a törökök ellen, de előtte 3-3-as döntetlent játszottak az oroszokkal, előtte pedig Jakabfi két góljával nyertek, legyőzve ezzel a horvátokat.