Míg a modern kort megelőző évszázadokban az emberek nem merték megkérdőjelezni a vallás értelmét és szükségességét, addig ma, a 21. században a személyes döntésed tárgya, hogy milyen értékeket tartasz fontosnak, milyen a világnézeted, a vallásod, vagy akár a nem-vallásod. Magyarán ma már, ha nem hiszel Istenben, nyugodt szívvel lehetsz ateista. Vagy, lehetsz akár megrögzött Repülő Spagettiszörny hívő is.

A mai modern fiataloknak egyre kevésbé vonzók a nagy, történelmi egyházak, lehet, hogy ez az oka annak, hogy egyre többen döntenek egy alternatív - néha kicsit furcsa - vallás mellett.

Repülő Spagettiszörny egyház

A Repülő Spagettiszörny egyházat még 2005-ben alapította Bobby Henderson, az Oregoni Állami Egyetem fizikushallgatója tiltakozásul azért, mert az iskola az evolúció mellett az intelligens tervezés alternatív elmélét is oktatni kezdte. Az intelligens tervezés elmélete szerint a ma létező élőlények kialakulása nem a természetes szelekció eredménye, hanem valamilyen tervezésnek, tervezőnek az alkotása.

Fent a Repülő Spagettiszörny hívők ikonikus képe látható, Arne Niklas Jansson Spagetti függelék c. alkotása, amely Michelangelo Ádám teremtésének paródiája. Lent a Repülő Spagettiszörny logóban gyönyörködhetünk.Forrás: Wikipedia

Ezek után Henderson, mint egy fricskaként úgy gondolta, hogy ennyi erővel tulajdonképpen maga is előállhat egy elmélettel, amely ugyanolyan joggal szerepelhetne az iskolai órákon, mint az intelligens tervezés. A fiú egy nyílt levelet is írt az iskolatanácsnak, amelyben

a természetfeletti teremtő, Repülő Spagettiszörny létezése mellett tett hitet, aki megjelenésében spagettire és két húsgombócra hasonlít.

Emellett Henderson hivatalosan is kérte a teremtés "pasztafáriánus" értelmezésének, mint az intelligens tervezés és az evolúció melletti harmadik egyenrangú elmélet tanítását az iskolákban.

Egy igazi Repülő Spagettiszörny hívő Lindsay Miller Colander tésztaszűrővel a fején, amely a pasztafáriánusok vallási jelképe. Lindsay még a jogosítványába is tésztaszűrős fotót készíttetett.Forrás: Youtube

Ja igen, a követőket pasztafáriánusoknak nevezik, a megnevezés az olasz pasta szóból ered, amit az angol nyelv is átvett a száraztészta megnevezésére. A pasztafáriánusok vallási jelképe a tésztaszűrő, amit neves alkalmakkor a fejükön viselnek. A tésztahalomban és húsgolyókban megtestesülő Repülő Spagettiszörnyet egyébként mára milliók imádják.

Raëlizmus

Egyre több ember szomjazik valamiféle tudományossággal összeegyeztethető világmagyarázatra, éppen ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a vallási mozgalmak, amelyek a kereszténység alapelemeit megspékelik egy kis tudományos fantasztikummal. A raëlizmus vagy más néven raëliánus egyház is a tudományos vonalon mozog, konkrétan az egyik legnépszerűbb ufóvallás.

A raëliánus egyház hívei igét hirdetnekForrás: AFP

A raëliánus mozgalmat 1974-ben egy francia sportújságíró és tesztpilóta, Claude Vorilhon alapította Párizsban. A raëliánusok szerint Claude Vorilhon - akit ők csak Raël néven emlegetnek  - különleges tudást birtokol, és utasításokat kap az Elohim nevű fejlett földönkívüli lényektől, akik a földi életet megtervezték.

Raël, eredeti nevén Claude Vorilhon, a raëliánus mozgalom alapítójaForrás: AFP

A raëliánusok abban hisznek, hogy a Földön minden élet, így az ember is ezen földönkívüli faj általi intelligens tervezés, DNS-szintézis és génmanipuláció eredménye.

Vallásuk szerint Elohim küldte például a földre Mózest, Jézust és Buddhát is, akiknek a feladata az emberiség jövőre való felkészítése volt.

A raëliánus elvek a drogok, a dohány és a kávé mellőzését valamint alkoholfogyasztás mérséklését hirdetik. A szexualitás viszont fontos része a raëliánus doktrínának, a szexuális szabadosságot hirdetik, amely közelebb visz az ufók eljöveteléhez, vagyis az üdvösséghez, az örök élethez.

Dél-kóreai raëliánusok gyűléseForrás: Wikipedia

Jedi vallás

A jedi vallás hívei a békében, az igazságban, a szeretetben, a tudásban és a jóakaratban hisznek, elutasítják a vallási, nemi és etnikai diszkriminációt, valamint kiállnak a szólás-, és a véleményszabadság, illetve a gyülekezési jog mellett. A jedizmust 1977-ben alapították meg - természetesen - az Egyesül Államokban, az első Star Wars film megjelenése után, azzal a céllal, hogy a hívők is úgy éljenek és olyan jó dolgokat vigyenek véghez, mint Obi-Wan Kenobi vagy Luke Skywalker. Templomuk, istenük vagy egyházfőjük nincs, imádkozás helyett inkább meditálnak, Biblia helyett pedig a Jedi Kódexet bújják.

A fiatal Luke Skywalker szerepében Mark HamillForrás: AFP

Ha valaki jedi szeretne lenni jedizmussal foglalkozó tanfolyamokon is részt vehet, ahol megtanítják Ezeken a hívők megtanulhatnak fénykardozni és meditálni is.