Éhes vagy? Mit szólnál egy kis fűszeres szöcskéhez némi kukacmártással? A legtöbb nyugati embernek egy ilyen fogás gondolatától is felfordul a gyomra, pedig a rovarfogyasztás a világ számos pontján bevett gyakorlatnak számít, főként kiváló tápértéküknek köszönhetően.

Az ENSZ Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2013-as beszámolója szerint világszerte mintegy 2 milliárd ember fogyaszt rovarokat hagyományos étrendje keretében. Ez a szám azóta csak növekedett.

Forrás: AFP
Rovarevés
A keleti világban elterjedt rovarevés gyakorlatát idegen szóval entomofágiának nevezik.

A rovarevés a világ számos részén, például Kínában, Afrikában, Ázsiában, Új-Zélandon, valamint Közép- és Dél-Amerika néhány fejlődő részén is bevett gyakorlatnak számít. A FAO jelentéséből az is kiderült, hogy a nyugati országok többségében a lakosság undorral tekint az entomofágiára, amelyet primitív viselkedésnek tekintenek.

A rovarok pedig rendkívül táplálóak: a többségük fehérjében, egészséges zsírokban, vasban és kalciumban is gazdag, ugyanakkor kevés szénhidrátot tartalmaz.

Alig tartalmaz szénhidrátot!
A sült szöcske például 60 százaléka fehérje, és csak 6 százaléka szénhidrát.

A FAO jelentésének szerzői azt állítják, hogy a rovarok legalább annyira táplálóak, mint az olyan gyakorta fogyasztott húsfélék, mint a marhahús. A rovarok alacsony zsírtartalma miatt számos kutató, köztük a FAO jelentésének szerzői is egyenesen úgy vélik, hogy

a rovarevés az elhízás és az ezzel összefüggő betegségek elleni küzdelem hatékony eszköze lehet a jövőben.

Forrás: Dreamstime

Az entomofágia előnyeinek azonban még nincs vége a fogyásnál. Az ENSZ szerint rovarfogyasztással a fejlődő országokban gyakori alultápláltság ellen is fel lehetne venni a harcot. Az UNICEF kutatói szerint az 5 éven aluli gyermekek halálozásának közel felét az alultápláltság okozza világszerte, és ezek többsége Ázsiában és Afrikában következik be. Mivel a rovarok nemcsak egészséges zsír- és fehérjeforrások, mindenütt megtalálhatók, így könnyen elérhető és olcsó tápláléknak számíthatnak. Ez pedig nagy előnyt jelenthet azokban a szegény országokban, ahol az alultápláltság gyakori jelenség.

Európában is kezd berobbanni

2014-ben egy holland szupermarketlánc dobott piacra különböző rovaros ételeket. Az ízesített kukacokból, különböző férgekből és a rovarlisztből készült termékek már igencsak keresettek az országban.

Forrás: Dreamstime

A FAO azt is hozzátette, hogy a rovarevés a gyors népességnövekedés következtében várható táplálékhiány problémájára is megoldást jelenthet. A Világbank szerint a világ népessége 2050-re várhatóan 9 milliárd főre fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy 50 százalékkal több élelmiszert kell megtermelnünk a plusz 2 milliárd ember táplálásához. Mivel az éghajlatváltozás miatt a becslések szerint több mint 25 százalékkal vissza fog esni a mezőgazdasági terméshozam, sürgősen új alternatívát kell találnunk a többletélelmiszer előteremtésére.