A Maunsell-féle tengeri erődöket a második világháborúban építették Nagy-Britannia védelmére. A háború befejeztével az erődök többsége teljesen elhagyatottá vált, kivétel az U1 Rough Sands nevűt, amelyen egy hippi megszálló létrehozta saját tengeri miniállamát. 

A Maunsell-féle erődöket Guy Maunsell brit mérnök tervezte, és az Északi-tengeren, a kelet-angliai partoktól 7-10 mérföldnyi távolságra találhatók. A vízi erődök valójában mesterséges felfegyverzett szigetek voltak, amelyek előre jelezték, ha ellenséges repülőgépek közeledtek, lőhettek is rájuk, valamint ellenőrizték a hajózási útvonalakat.  

A tengeri erődök a II. világháború alattForrás: AFP

Az építményeket a világháború után nem küldték rögtön nyugdíjba, fegyverzetüket és felszerelésüket a hidegháború első éveiben korszerűsítették, ám 1960-ban aztán végleg leáldozott nekik. A katonai vezetők belátták, hogy a tengeri erődök elavulttá és drágán fenntarthatóvá váltak, ezért a legtöbbjükről elvitték a fegyverzetet, az összekötő hidakat lebontották. Egy ideig még maradt rajtuk négyfős karbantartó személyzet, mára azonban a tornyok többsége teljesen elhagyatottá vált. Egy kivétellel.

Paddy Roy Bates brit őrnagy világéletében kedvelte a kalandokat, így hát gondolt egyet, és 1967-ben családjával beköltözött az egyik üresen álló, U1 Rough Sands névre hallgató erődbe.

U1 Rough Sands nevű erődöt mára már belaktákForrás: AFP

A mindössze 550 négyzetméteres kis szigeten még abban az évben kikiáltotta a Sealand hercegséget, önmagát pedig megajándékozta a hercegi, feleségét a hercegnői címmel.

1968-ban Nagy-Britannia haditengerészete megpróbálta kilakoltatni a hippi herceget, de Bates megvédte hazáját és figyelmeztető lövésekkel riasztotta el a támadókat. A bíróság később úgy döntött, hogy mivel az erődítmény kívül esik Nagy-Britannia felségvizein, így az uralkodó megtarthatja öntörvényűen szerzett területét. Bár egyetlen állam sem ismerte el Sealand hercegségét, Bates úgy gondolta, a bírósági döntés legitimálta állama létezését. Ennek örömére kidolgozta az állam alkotmányát, készített saját zászlót, himnuszt is szerzett, útlevelet is kibocsátott, sőt arany és ezüst pénzérmeket is veretett. Az állam hivatalos pénzneme a sealandi dollár.

Forrás: Wikipédia

Paddy Roy Bates, a világ legparányibb és legkevésbé elismert államának alapítója 2012-ben elhunyt, helyét és trónját James nevű fia vette át.