Elhagyatott helyek, szellemvárosok a filmvásznon

Forrás: AFP -
Blues Brothers szellemváros Tatuin elhagyatott elhagyott helyek Az éhezők viadala
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elhagyott szellemvárosokért nem csak a turisták, a filmrendezők is odavannak. Jó néhány kísérteties hely köszönt már vissza a fimvászonról, a következőkben ezekből válogattunk.

A pláza a Blues Brothersből

Az Illinois állambeli Harvey nevű városban található az egykori Dixie Square Mall, amely valamikor az állam első zárt terű plázája volt. A majd 80 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot 1966-ban nyitották meg, a hatalmas monstrum csillaga azonban néhány évvel később halványodni látszott.

Forrás: Mickey B. Photography

Az 1970-es években a a térség, azaz Chicago déli külvárosainak hanyatlása, és a lakosság elvándorlása nem tett jót a forgalomnak, a válságos helyzetet pedig csak tetézték azok az erőszakos bőncselemények, amiket a plázában követtek el. 1987-ban aztán bezárták kapuit, de nem teljesen végleg. Egy évre rá, 1979-ben a pláza világhírnevet szerzett, itt forgatták ugyanis a legendás Blues Brothers film egyik autós üldözéses jelenetét. A filmszerep végül nem mentette meg az épületet, a mai napig elhagyatva, üresen árválkodik.

Forrás: Mickey B. Photography

A Tizenkettes Körzet az Éhezők viadalából

Az Észak-Karolina állambeli Henry River Mill Village nevű települést az 1900-as években alapította a Henry River Manufacturing Company nevű textilgyár. Az aprócska várost a gyári munkások népesítették be.

Forrás: mapio.net/herdintheupstate

Néhány évtizeddel a település alapítása után, az 1960-as években a gyár bezárt, megélhetés híján pedig a lakosok szépen lassan elhagyták a területet. Az utolsó lakó 1987-ben hagyta el addigi otthonát. Az egykori Henry River Mill Village nyomasztó, sivár szellemvárossá változott - és tökéletes forgatási helyszín lett belőle. A 2012-ben bemutatott Az éhezők viadala című filmben a település adott otthont a két főszereplő, Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellark (Josh Hutcherson) otthonának, a Tizenkettes Körzetnek.

Forrás: mapio.net/herdintheupstate

Tatuin bolygó a valóságban

Tataouine-t, a Tunézia déli részén fekvő sivatagi várost az igazi Star Wars-rajongóknak biztosan nem kell bemutatni.

Forrás: AFP

George Lucast lenyűgözte és megihlette a holdbéli táj, olyanyirra hogy a Star Wars homokkal borított ikonikus bolyója a Tatuint is a tunéziai városról nevezte el, ráadásul az 1977-es, klasszikus negyedik epizód, illetve az 1999-es Baljós árnyak több jelenetét is itt forgatták. A Star Wars Saga óta turisták milliói keresik fel a Tunéziában található "Tatuin bolygót".

Forrás: AFP/Fethi Belaid

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.