A vidámparkokba látogatók hatalmas kedvence a mai napig a hullámvasút, ami a kezdetektől – 1885-ben szabadalmaztatták – hatalmas változáson ment keresztül, a mérnökök szerkezetei egyre elképesztőbb mutatványokra képesek. Ha csak rágondolsz, és máris liftezni kezd a gyomrod és gyorsabban ver a szíved, akkor ez nem a te világod, viszont ha szeretsz borzongani, és adrenalinfüggő vagy, akkor a világ legnagyobb, leggyorsabb hullámvasútjait egyenesen neked tervezték. 

Te hogy magyaráznád el egy földönkívülinek, hogy mi az a hullámvasút? 

A hullámvasút egy speciális vasúti rendszer, amely különböző irányokba, magasságokba kanyarodik, akár fejjel lefelé is átfordul. Pályája nem feltétlenül teljes kör, léteznek ingázó típusú hullámvasutak is, amelyek visszatérnek az indulóhelyükre vagy annak közelébe. Készülhetnek fából – ilyen a Budapesti Vidámpark hullámvasútja –, és vannak modern fém hullámvasutak is, ez utóbbiak esetében az acélcső sínpálya a technika segítségével a fordulatok széles skáláját képes bemutatni.

Forrás: Dreamstime

És miért nem esünk ki belőle? Biztos, nem lesz semmi bajunk tőle?  Hogy nem ütköznek össze a kocsik?

A hullámvasutakat számtalan biztonsági rendszerrel látják el, ezek egyike a blokkoló rendszer. A legtöbb nagy hullámvasúton két vagy több vonat is mehet egy időben. A pálya szekciókra van bontva, és a blokkoló rendszer biztosítja, hogy egy-egy szekcióban egyszerre csak egy vonat futhat, illetve a szekciók határain a vonatokat szükség esetén megállítja. A hullámvasutak megtervezésénél fontos szempont, hogy elkerüljék a kellemetlen, vagy akár halálos megterhelést az utas számára. A tervezőknek figyelemmel kell lenniük arra, hogy a gyorsulás hatása ne terhelje meg jobban az emberi testet, mint amennyit az elbír.

Forrás: Dreamstime
Ilyen lehet egy hullámvasút

1. Ülő hullámvasutak

2. Álló hullámvasutak

3. Függesztett hullámvasutak: a pálya nem a kocsi alatt, hanem fölötte fut; ezek között vannak olyanok,a melyek szabadon mozognak, és vannak, amelyek fixen vannak rögzítve

4. Csővezeték-hullámvasutak

5. Bobpálya-hullámvasutak: a sínpálya helyett U alakú csőben futnak a kocsik

6. Repülő hullámvasutak: az utasok ülve, de arccal a föld felé zuhannak a kocsikban, a repülés érzetét keltve ezzel

7. Negyedik dimenzió: a kocsik ülései szabadon vagy irányítva forognak saját tengelyük körül

Hogy melyek a világon a legjobb hullámvasutak, nehéz lenne meghatározni, az alábbiak azonban monumentalitásukkal és különlegességükkel kivívták maguknak a helyet a toplistán. 

Steel Dragon 2000

A világ ötödik legnagyobb, egyben Ázsia legnagyobb hullámvasútja Japánban a Steel Dragon. A 2000-ben átadott hullámvasút egy pontján 97 méter magasra mennek azok, akik felülnek rá, amivel jelenleg ez a legmagasabb száz méter alatti ilyen építmény. Noha magasságban alulmarad négy másik hullámvasúttal szemben, a 2479 méteres Steel Dragoné a leghosszabb pálya.

Steel Dragon 2000Forrás: Dreamstime

Tower of Terror II

Az ausztrál Gold Coaston a Tower of Terror II 1997 januárjában nyitott, és 115 méteres magasságával akkor két hónapig birtokolta a világ legmagasabbja címet. A maximum 161 kilométer/órás sebességre képes hullámvasút egy pontján 4,5 G erő hat a rajta ülő emberekre. Az út rövid: egy sötét alagútból indul, felmegy a torony tetejére, majd szabadesésben visszatér az alagútba.

Tower of Terror IIForrás: Wikipedia
Vidámparkba szórakozni megyünk, és amikor belépünk a kapun, nem gondoljuk, hogy ez a kikapcsolódás akár végzetes is lehet. Pedig sajnos, igen, szörnyű balesetekre is volt már példa - amelyekről itt olvashatsz bővebben - New Jersey-ben például egy szellemkastélyban nyolc gyermek vesztette életét.

Superman: Escape from Krypton
Ez a kaliforniai hullámvasút a Tower of Terror II-höz hasonlóan egy toronyból és egy rövid sík szakaszból áll. A Superman azonban tizenegy méterrel magasabb, így amikkor '97 márciusában átadták, megszerezte magának a legmagasabb címet. A legnagyobb sebesség mind a két pályán 161 kilométer/óra.

Superman: Escape from KryptonForrás: Wikipedia

Top Thrill Dragster  

A világ jelenleg második legmagasabb hullámvasútja, a Top ThrillDragster. A legmagasabb pontján 130 méterre nyúló pálya az ohiói CedarPoint vidámparkban áll. Magassága mellett gyorsulása is lenyűgöző: 190 kilométer/órás végsebességét négy másodperc alatt éri el.

Top Thrill DragsterForrás: Wikipedia

Ha borzonganál, akkor az alábbi videót nézve megteheted. Meglesheted, mennyire paráznál egy-egy nagyobb hullámvasúton:

Kingda Ka
New Jersey-ben a Six Flags Great Adventure nevű vidámparkban található az a hullámvasút, amely sokáig a világon a legnagyobb volt, a Kingda Ka. Sőt, 139 méter magas tornyával 2010-ig a világ leggyorsabb hullámvasútja is volt, aztán beelőzte az Abu-Dzabiban épített Formula Rossa. 206 kilométer/órás végsebessége miatt persze most sem kell szégyenkezni, különösképpen, hogy azt 3,5 másodperc alatt éri el.

Kingda KaForrás: Wikipedia

Fury 325

Észak- és Dél-Karolina határán, a Carowinds nevű vidámparkban épült fel a világ legnagyobb és legdurvább hullámvasútja, a Fury-325. A közel 100 méter magas hullámvasuton a kocsik a 81 fokos lejtőn 150 km/óra sebességre gyorsulnak fel.

Fury 325Forrás: Wikipedia

 

Forrás: rollercoasterrestaurant.com
Hullámvasút-étterem Bécsben - Kipróbálnád?

A bécsi Práterben nyílt meg Ausztria első (a világ hetedik) hullámvasút-étterme - rendelni tableten lehet, a koktélokat robotok mixelik. Az ételválaszték főleg a burger, pasta, saláta és rántott hús variációiból tevődik össze. A konyhában elkészített ételeket két robot helyezi a szállítószalagra, majd a becsomagolt fogásokat katapulttal gyorsítják fel a megfelelő sebességre, hogy végig tudjanak menni a hullámvasutaknak is becsületére váló pályán. A lábosban tálalt ételek és italok így akár a 30 km/h sebességet is elérhetik a felszolgálás alatt.

 

Balesetek a Budapesti Vidámparkban
A Budapesti Vidámparkban két baleset történt, 1962-ben eltört az óriáskerék egyik gondolájának a tengelye, két utas ijedtében kiugrott és megsérült. Volt olyan is, hogy a  Flying Circus megállt egy áramszünet miatt, a lefelé lógó 25-30 utas és hozzátartozói között kisebb pánik tört ki. Körülbelül 5 perc után tudták lehozni az utasokat - amely vélhetően életük egy nagyon hosszú 5 perce volt.