Most már kezdjük úgy érezni, hogy otthonunk kedvenc helyisége, a szoba, ahol a mindennapos mókuskerék után békésen álomra hajthatjuk a fejünket, az imádott hálószobánk valójában a pokol legmélyebb bugyra. Nem elég, hogy minden este milliónyi cifrábbnál cifrább mikroorganizmus éli boldog mindennapjait az ágyunkban, hálószobánk még az egészségünk ellen is hadviselést folytat.

Álomgyilkos matracok

Az Egyesült Államokban egy felmérés kimutatta, hogy több tízezer amerikai 40 évnél is idősebb matracon alszik minden este. Az elhasznált matracok pedig ahelyett, hogy segítenék a pihenést, alvászavarhoz vezethetnek, ezáltal pedig egész napos fáradtságot, na meg persze hátfájást okozhatnak. A szakértők szerint az ágyunk matracát legalább 8 évente cserélni kellene.

Forrás: Dreamstime

Asztma, allergia, párna

Azt már tudjuk, hogy ágyunkban nem vagyunk egyedül, több millió nem szívesen látott vendéggel osztjuk meg minden áldott nap. Szobatársaink, a poratkák és a maguk mögött hagyott ürülékük az okai annak, hogy az emberek 10 százalékának allergiás és asztmás tünetekkel kell megküzdenie. Piros orr, orrdugulás, köhögés - ismerős? Érdemes gyakrabban mosni a párnáidat!

Nem csak idegesítő, de káros is

A horkolás egyrészt hihetetlenül idegesítő tud lenni - mármint annak, aki hallgatja - másrészt viszont a hallgató egészségét is károsíthatja. Egy tanulmány kimutatta, hogy a partner horkolásának zajára a vizsgált személyek egy órán belül akár 21-szer is felébredhetnek, ami pedig teljesen szétzilálja az illető alvási fázisait, megzavarja a mély alvás állapotát. Ha horkoló partnerrel élsz együtt, mindkettőtök egészsége érdekében jobb, ha segítséget kértek.

Forrás: Dreamstime

Csak egy utolsó csekkolás

Jó ötletnek tűnik esténként az ágyban elalvás előtt még utoljára átpörgetni a Facebookot? Pedig nem az. Az egész napos képernyőbámulás után a szemednek ilyenkor pihenésre van szüksége. Annak érdekében, hogy elkerüld a fejfájást, a szemszárazságot vagy akár a homályos látást, tartsd az ágyadtól távol a mobilodat.

Cuki állatok cuki fertőzései

A házi állattal alvás témája még a legnagyobb állatbarátokat is megosztja. Van, aki szerint nincs is annál jobb, mint szeretett macskád, kutyád, görényed stb. puha közelségében álomba szenderülni (megjegyzem, én is ezen a véleményen vagyok), mások az esetleges kockázatokra hivatkozva elborzadnak még csak az együtt alvás gondolatától is.

Forrás: Dreamstime

Hogy milyen kockázatokról van szó? Szőrös szeretetgombócod bizony sok mindent hordozhat magán, akár különféle fertőzéseket is okozó élősködőket is. Tehát ha te is az együtt alvás mellett teszed le a voksod, érdemes gyakrabban ágyneműt cserélned, és odafigyelned kedvenced higiéniájára.