Miért imádjuk a sajttortát, különösen nyáron? Mert a forróságban egy könnyű, nem túl édes, frissítő édességre vágyunk. Így amikor nem a házi készítésű jégkémre szavazunk, akkor jöhet a sajttorta.

Az alaptorta elkészítése

Hozzávalók:

  • 180 g teljes kiőrlésű keksz
  • 75 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 125 ml tejföl
  • 150 g nádcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
  • 3 tojás
Forrás: Dreamstime

A kekszet darálóban zúzd össze, majd keverd össze a felolvasztott vajjal. Az így kapott masszát nyomkodd bele a tortasütő forma aljába. 180 fokon 10 percig süsd elő. Közben a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a tojást robotgépben keverd össze. Ha alaposan összekeverted, öntsd rá az elősütött lapra, majd tedd vissza a sütőbe. 50-60 perc alatt készre sül. Ne ijedj meg, ha a sütőbe nézve azt látod, hogy nagyon megemelkedett. Ahogy kiveszed a melegből, majd szépen visszamegy. Ha kihűlt a torta, mehet is a hűtőbe.

Így dobd fel! 

Azért is nagyon érdemes nyáron belevágni a sajttorta tökéletesítésébe, mert ilyenkor teremnek a bogyós gyümölcsök, amik szuperül passzolnak a sajttortához.  

Forrás: Dreamstime
  1. Az első variáció, hogy a szedret, málnát vagy ribizlit belesütöd a tortába. 200 gramm gyümölcsöt keverj hozzá a robotgéppel összekevert masszához, majd kanállal forgasd át még egyszer. És már mehet is a sütőbe
  2. A második variáció szerint a készre sült és lehűtött torta tetejét jól megpakoljuk gyümölcsökkel. Erre jöhet egy gyorsan szilárduló zselatinréteg. Ebben az esetben el ne felejtsd, hogy a tortaforma kapcsos szélét nem szabad levenni a hűtés közben, különben nem tudod megcsinálni a zselét.
  3. A harmadik variáció az, hogy a kedvenc gyümölcsödből főzöl egy sűrű krémet. 200 gramm gyümölcsöt (akár fagyasztottat is, ha nem nyáron készíted) 2 evőkanál cukorral és egy kiskanál citrommal forralj össze. Ezután egy szitán átpasszírozhatod, ha zavarnak a bogyós gyümölcsök magjai. Ezután egy evőkanál keményítővel forrald újra össze a gyümölcsöt, majd öntsd a torta tetejére, és hűtsd pár órán keresztül. Amikor megszilárdult, vedd le a tortaforma szélét, és már tálalhatod is.