Nyáron, amikor a folyadékpótlásra különösen oda kell figyelni, frissítő élményt nyújthatnak a levesek. Persze nem a túl zsíros vagy túlságosan nehéz változatok, hanem a friss, nyári ízekben gazdag, könnyű levesek. Nézzük a 3 kedvencünket, amit nagyon megéri elkészíteni!

Hideg szederleves

  • fél kiló szeder
  • 2 dl kókusztej
  • 2 dl tej
  • 1 csokor friss menta
  • barnacukor ízlés szerint
Hideg szederlevesForrás: Dreamstime

Mivel a gyümölcsök frissen tartalmazzák a legtöbb vitamint, most egy igazán nyári, friss szederből készülő és elképesztően egyszerű receptet mutatunk. A szedret a kókusztejjel és a vízzel turmixold össze. 10-15 levél mentát 2-3 evőkanál barnacukorral egy mozsárban dolgozz össze. A cukorkristályok szépen össze fogják zúzni a mentát. Amikor kész vagy ezzel a művelettel, tedd hozzá az összeturmixolt szederhez, és keverd össze. Hűtőben hagyd egy kicsit összeérni az ízeket, majd tejszínhabbal a tetején tálald. 

Minden a szederről
A szeder amellett, hogy nagyon finom, és savanykás íze különösen jólesik a nyári melegben, az egyik legrégebbi gyógynövény, amit már i. e. 400-ban is használtak. Különösen jó például az emésztőrendszeri problémákra, valamint fogyókúrázóknak diétát segítő hatása miatt. Kalóriatartalma annyira alacsony, hogy gyakorlatilag annyit ehetsz belőle, amennyit csak akarsz. Miután csökkenti a vércukorszintet, a fogyást is segíti.

Gazdag A-, B1-, B6- illetve C-vitaminokban, folsavban és ásványi anyagokban - tele van kalciummal, káliummal, foszforral, magnéziummal, vassal, mangánnal és rézzel. Ezenkívül magas az antioxidáns-tartalma is, amelynek immunerősítő, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása van. Emellett ez a csodagyümölcs csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is.

Kapros uborkaleves

  • 2 kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 pohár joghurt
  • 2 dl tej
  • friss kapor
  • olívaolaj
  • citrom
  • dió 
Kapros uborkalevesForrás: Dreamstime

A kígyóuborkát megmossuk, végeit levágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Az olívaolajjal, egy fél citrom levével és egy kis sóval összeturmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, a tejet, a fokhagymanyomóval áttört fokhagymát és az összevágott friss kaprot, majd a turmixszal újra átkeverjük. Tálalásig rakjuk hűtőbe, majd egy kis kaporral és apróra tört dióval tálaljuk. 

Az uborka is szuperzöldség - eláruljuk, miért!
Az uborka egy kiváló zöldség. Ugyan igazán karakteres ízzel nem büszkélkedhet, mégis érdemes gyakran fogyasztani belőle: amellett, hogy az ára sem túl borsos, magas víztartalmának köszönhetően a szervezetre kiválóan hat, ráadásul gyönyörű lesz tőle a bőr. Nem is hinnéd, mennyire...

Gazpacho  

  • 1 kg paradicsom
  • 2 db kígyóuborka 
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg jó minőségű szikkadt kenyér
  • 4 dl olívaolaj
  • 1 liter víz
  • bors
  • bazsalikom
  • chili- vagy erős zöldpaprika ízlés szerint
  • 1 dl borecet vagy balzsamecet 
GazpachoForrás: Dreamstime

A paradicsomot néhány percre lobogó vízbe tesszük. Ebből kivéve gyorsan le tudjuk szedni a héját. A paprikát egy lábosban forgatjuk, amíg meg nem ráncosodik a bőre, ezután hideg vízbe merítjük, majd ennek is leszedjük a héját. Az elkészített paradicsomot és paprikát, illetve az uborkát és a vöröshagymát is apróra vágjuk, majd turmixgépben összepürésítjük a bazsalikommal együtt. A kenyeret az ecettel és a fokhagymával szintén összepürésítjük, majd alaposan összekeverjük a zöldségekkel. ezután fokozatosan hozzáadjuk a olívaolajat, majd a vizet is. Közben kevergessük, és tényleg csak apránként adjuk hozzá, akkor lesz krémes. Ízlés szerint át is lehet szűrni a levest. Friss bazsalikommal tálaljuk.

Csak 5 perc! Így készül az egészséges gyümölcsjégkrém!
A hőségben legszívesebben bebújnál a hűtőszekrénybe? Próbáld ki az egészséges jeges finomságokat, amiket te is pillanatok alatt elkészíthetsz otthon. Olvasd el a Life.hu cikkét!