családon belüli erőszak család anya nyílt levél gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2014-es bűnügyi statisztika 4163 „gyerek érdekeit sértő vagy család elleni bűncselekményt” tart nyilván. Ez a szám csak a jéghegy csúcsa, több ezer olyan eset történik nap mint nap Magyarországon, amelyek rejtve maradnak, így soha nem kerülnek be a statisztikákba. 

A következő nyílt levelet egy olyan olvasónktól kaptuk, aki gyerekkorában maga is a saját szülei áldozatává vált.

Levél az anyáknak, akik bántalmazzák a gyerekeiket

Szeretnék üzenni névtelenül az anyáknak, akik bántalmazzák a gyerekeiket. Mostanában nagyon sok videót láttam, ahol bántják a kisgyerekeket. Én is átéltem 6 éven keresztül ugyanezt. 20 éves anya vagyok, és most 7 hónapos a kisfiam. Lehet, hogy nem veszik komolyan a szavaimat, mert fiatal vagyok, de a szívem szakad meg, amikor ezeket a gyerekeket látom sikítozni, könyörögni az anyjuknak/apjuknak, hogy hagyja abba. Maguk elé kapják a kezüket, mégis a szülő kegyetlenül folytatja.

Forrás: Thinkstock

A szüleim mindig úgy gondolták, hogy a félelem a fegyver a gyerek ellen. Ha fél tőled, megteszi, amit kérsz, tanulmányi eredményei kitűnőek lesznek, és takarítani fog, amíg te dolgozol.

Ez vajon beválik? Nálam nem vált be, a nővéremnél igen. Sose buktak le, de börtön járt volna érte.

Azt hinnénk, hogy én is ilyen vagyok, de nem. Mert amint tudtam, hogy terhes vagyok, elhatároztam, hogy sose verem meg a fiamat.

Én nem rabszolgát akarok nevelni, hanem egy embert, aki szereti az életét, és nem azt kérdezgeti, hogy miért született meg.

Mért várjátok el egy féléves gyerektől, hogy azt tegye, amit mondotok?

Kiveri a tálat a kezedből, amikor eteted?

Meghúzza a hajad? Belenyúl az ételedbe?

Akadályozza a szexuális életed?

Olyan fáradt vagy, hogy főzni is nehezedre esik?

Sokat veszekedtek a pároddal/ férjeddel?

Velem ez mind megesett. Nem direkt csinálja. Ne higgyétek, hogy rosszakaratból, szándékosan teszi.
Ne higgyétek, hogy ha megveritek, nem kel fel éjszaka enni. Vagy koordináltabb lesz a mozgása. Vagy tudni fogja félévesen, 3 hónaposan, vagy akár egyévesen, hogy fáj neked.

Én még most is egy hirtelen kézemelésre magam elé kapom a kezem.

Ez a koordináltabb mozgás, amire vágytok?

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail-címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Anyák vagytok, ha szeretitek és véditek a kis csöppségeket, nézitek, ahogy alszik, puszit adtok a kezecskéikre, amikor beüti, eggyel több jó ember lesz a világon, aki büszke lesz rátok.

Jegyezzétek meg, ti választottátok őket, nem ők titeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.