A következő hetekben szuper gasztroélményekben lehet részed Budapesten. Látogass el a vegetáriánus és a vegán fesztiválra, de mindenekelőtt élvezd ki a Magyar Ízek Utcáját.

Magyar Ízek Utcája, augusztus 20–21.

Az augusztus 20-i rendezvények egyik izgalmas helyszíne a Magyar Ízek Utcája, ahol immáron hetedik alkalommal kóstolhatják végig az idelátogatók az ország terményeiből készült finomságokat. Megjelenik a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrája, teret adva olyan kiállítóknak, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik el termékeiket. 

Forrás: MTI/Kallos Bea

A Magyar Ízek utcáján számos őstermelő képviselteti magát lekvárokkal, sajtokkal, gyógynövénykészítményekkel, gyümölcslevekkel, húskészítményekkel, kézműves sörökkel, borokkal, valamint pálinkákkal.

Fontos szerepet kapnak a vendéglátó konyhák, amikkel szemben elvárás, hogy kizárólag hazai alapanyagokból állítsák elő ételeiket – akár újragondolt formában. Idén a gasztrosétányon a látogatókat a makói hagyma és a kalocsai fűszerpaprika világába kalauzolják el, valamint megjelennek azok a hagyományőrzők is, akik egy-egy izgalmas, szülőhazájukra jellemző ételt és egyben hagyományt mutatnak be. Persze azt se felejtsük el, hogy az ország tortája és az ország cukormentes tortája is megkóstolható a helyszínen.

Hurrá! Megvan az idei Magyarország Tortája
Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult Magyarország tortája címére. Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianévre hallgató finomság nyerte el az ország tortája díjat. A tehetséges fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette. Olvasd el a Life.hu cikkét!

Vegetáriánus fesztivál, augusztus 27–28.

A 20. vegetáriánus fesztivált a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tartják, ahol táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs foglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko- és bioszemléletű termékbemutatókat tartanak, természetesen nem csak vegetáriánusoknak! 

Forrás: Facebook/Vegetáriánus Fesztivál

A rendezvényen szó lesz a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról és a gluténmentes étrendről is. A fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt lehetőség van természetgyógyászokkal folytatott konzultációra is.

Idén először lesz „főzőszoba”, ahol a fesztivál teljes ideje alatt ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók. A fesztivál több zenei és táncprogramot is kínál, és amíg a szülők főznek, meditálnak, vagy előadást hallgatnak, a kicsik a játszószobában tölthetik az időt. A rendezvényre a belépés ingyenes!

Vegán food fesztivál, szeptember 8–11.

Mi a kedvenced? A nehéz és szaftos, magyaros levesek és főételek? A laktató vegán hamburgercsodák? Ízes variációk tésztaételekre? Vagy a tisztán növényi alapú hot dogok? Mindenmentes vagy éppen nyers vegán sütemények? Éltető superfoodok és zöldturmixok? A Vegan Food Festen mindegyikkel találkozhatsz és mindegyikbe belekóstolhatsz.

Forrás: Facebook/Vegan Food Fest

A fent említett finomságokon kívül számos egyéb vegán, azaz tisztán növényi alapanyagokból készült ételt kóstolhatsz szeptember 8-tól 11-ig, amikor is az Allee melletti sétálóutca szabadtéri gasztrofesztiválos forgataggá alakul. Magyarország II. Vegan Food Festjén csak vegán és nyers vegán ételek szerepelnek a palettán, amelyeket Magyarország legkedveltebb vegetáriánus, vegán és nyers vegán éttermei, ételbárjai, street fooderei és sütizői prezentálnak.

Minden kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, amely nem szerepel étlapján, amelyet kifejezetten erre a rendezvényre készít, amelyet csak ezen a rendezvényen kóstolhatsz meg. Emellett szombaton és vasárnap ételkészítő workshopok, alapanyag-bemutatók és vetítés is lesz a színpadon. Az ételkiállítók mellet vegán sörösstand, könyvesstand és sok más egyéb érdekesség is lesz a II. Vegan Food Festen! Ugye, hogy kihagyhatatlan?