A világ legkülönlegesebb múzeumai

Forrás: Dreamstime -
műalkotás múzeum építész épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legyen szó a világ bármely nagyvárosáról, a nemzeti vagy művészeti múzeumok tervezésére és kialakítására általában mindig nagy hangsúlyt fektetnek. Az alábbi építmények azonban túlmutatnak a mutatós, de mégiscsak szokványos múzeumépületeken. Kialakításuk és formaviláguk teszi igazán különlegessé őket.

Salvador Dalí Múzeum – Spanyolország

A Figueresben található Salvador Dalí Múzeum gyakorlatilag teljes egészében egyedi stílusú és a világon egyedülálló műalkotás. A múzeum eredetileg színház volt, Dalí az 1960-as évek elején határozta el, hogy a romos színházépületet múzeummá alakíttatja át. Az épületet 1849 és 1850 között húzták fel. Itt találhatók meg Dalí korai időszakától kezdődően egészen a haláláig alkotott szürrealista festményei, szobrai és tárgyai.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Moszkvai Állami Történelmi Múzeum – Oroszország

A mélyvörös téglából emelt impozáns épület a Vörös téren áll a 19. század vége óta. A múzeumban több mint 4,5 millió leletet és 12 millió oldalnyi dokumentációt őriznek, amelyek Oroszország történetét dolgozzák fel a prehisztorikus időktől napjainkig.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Iszlám Művészetek Múzeuma – Katar

A Dohában található különleges épületet Ieoh Ming Pei, kínai származású amerikai építész tervezte. Az ő nevéhez fűződik a többi között a washingtoni National Gallery of Art keleti épülete, a bostoni John F. Kennedy Könyvtár, a párizsi Louvre üvegpiramisának megtervezése is. A grandiózus épület mészkővel burkolt homlokzatait az iszlám építészet ihlette motívumok gazdagítják. A múzeum egyébként egy mesterséges szigeten épült Doha kikötőjében.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Holnap Múzeuma – Brazília

A riói Holnap Múzeuma egy hatalmas bálnacsontvázat idéz, a látványt pedig csak tetézi, hogy a fehér acélból és üvegből épített épület hosszan benyúlik a Guanabara-öböl sötét vizébe. A múzeum 15 ezer négyzetméteres, és Santiago Calatrava tervezte.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Erawan Múzeum – Thaiföld

A Bangkokban található Erawan Múzeum ismertetője az a gigantikus háromfejű elefántszobor, amely az épület tetején díszeleg. A szobor talapzata egy hihetetlenül részletgazdag díszítésű lépcsőház, amiben fel lehet sétálni egészen az elefánt testében lévő szentélyig.

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Forrás: Dreamstime

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.