Budapest bohém arca: Kalandozz a romkocsmák világában!

Szimpla Kert romkocsma street food szórakozás sör éjszakai élet Fogasház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánk fővárosa lenyűgöző műemlékeinek, gyógyfürdőinek és páratlan kulturális kincseinek köszönheti hírnevét, ám sokan kifejezetten a szórakozás kedvéért jönnek ide látogatóba – akár a szomszédos országból, akár egy másik kontinensről. Az elhagyatott, régi épületekben, belső udvarokban működő romkocsmák igazi hungarikumnak számítanak, amelyek látványa szinte mindenkit lenyűgöz. Most ezekből mutatunk be néhányat a teljesség igénye nélkül.

Zene és tánc minden mennyiségben

A legnevesebb külföldi lapok áradoznak Budapest éjszakai életéről, és a romkocsmákat az utazás egyik fénypontjaként emlegetik, ami az ide utazók számára kihagyhatatlan élmény. Nehéz közülük kiválasztani a legjobbat, hisz mindegyiknek megvan a maga karaktere, de valamennyi hasonló elvek alapján működik: találni kell egy lepukkant helyet, telepakolni kiszuperált tárgyakkal, és feltölteni jófajta ételekkel, italokkal a pultokat. Az Instant a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény a városban, és stabilan a topmezőnyben szerepel – talán nem véletlenül. Az „elvarázsolt erdő” 26 szobával, 7 bárpulttal és izgalmas zenei történésekkel várja a bulizókat, és ebben a gigantikus térben bolyongani külön élvezetet jelent.

Instant Forrás: instant.co.hu

Éleszd fel az érzékeidet!

A hajdani Tündérgyár helyén működő Élesztőház egy igazi gyöngyszem Budapest szívében, ami első ránézésre egyszerű sörözőnek tűnik, de jóval több annál. Egyfelől hamisítatlan romkocsmahangulatot áraszt, másfelől egyedi ízélményt, amit a 21 csapról folyó kézműves sörök nyújtanak. Főként a helyiek járnak ide, de külföldiek is be-betérnek a habzó nedűk kedvéért, különösen amióta a The Guardian hasábjain Európa legjobb sörözői közé sorolta. A komplexum további extrái közé tartozik a grillkonyha, a lakásétterem, Budapest első romkávézója, míg udvara vasárnaponként termelői piaccá változik.

Élesztőház Forrás: Facebook/Élesztőház

Ahol minden elkezdődött

Erzsébetváros a világ legmenőbb negyedeinek egyike, amit főleg annak köszönhet, hogy nyüzsög a jobbnál jobb romkocsmáktól. A műfaj úttörője a ma már kultikusnak számító Szimpla Kert – kívülről nézve nehéz elképzelni, hogy mi vár odabent. Eldugott zugok, sejtelmes fények és meghökkentő dekorációk, amelyek tökéletes hátterei lehetnek a hajnalba nyúló iszogatásoknak. A „posztmodern művelődési otthonban” rendszeresen szerveznek kiállításokat, koncerteket, mindezeken kívül háztáji piac és bringás bolha is színesíti a palettát.

Szimpla Kert Forrás: szimpla.hu

Több mint romkocsma

Az Akácfa utcáról neked is a bliccelő utasok jutnak eszedbe? Ha igen, akkor itt az idő, hogy más megvilágításba helyezd ezt a nevet. Itt található ugyanis a Fogasház, ami a szórakozás ígéretes alternatíváját kínálja, és néhány év alatt többfunkciós élménykomplexummá nőtte ki magát. Bár a többi romkocsmához képest sokkal művészibb a dizájn, ha szeretnéd, hogy magával sodorjon az éjszakai nyüzsgés, ide mindig érdemes benézni. Az épület egyfajta kulturális befogadótér, ahol koncertek, kiállítások, színházi előadások és vetítések is szerepelnek a repertoárban, így garantáltan nem fogsz unatkozni.

Fogasház Forrás: fogashaz.hu

Lazulj el, lassulj le!

Az underground szcéna egyik megkerülhetetlen szereplője a Dob utcai Rácskert, amelyet a The Times Budapest 5 legjobb romkocsmája közé választott. A parkolóból lett szórakozóhelynek fesztiválszerű feelingje van, graffitik díszítik a falakat, és műanyag fénycsövek szolgáltatják a hangulatvilágítást. Ez tényleg egy olyan hely, ahová az ember mindig szívesen beül a barátaival pár sörre, vagy esetleg azért, hogy végigkóstolja a különleges street foodokat.

Rácskert Forrás: Facebook/Rácskert

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.