A gazdag nyári gyümölcsszezon után sem kell elkeseredniük a vitaminbombák imádóinak, ugyanis az ősz is rengeteg kincset tartogat számukra. Mutatjuk is, hogy miket kell mindenképpen beiktatni az étrendbe!
Szőlő
A szőlőtől sok fogyókúrázó ódzkodik, pedig semmi ok nincs erre. A flavonoidok ugyanis, amelyekből a szőlő nem is keveset tartalmaz, szakértők szerint csökkentik az ételekből felszívott zsír mennyiségét, valamint az étvágyat, illetve gyorsítják az anyagcserét. A szőlő 80%-ban tartalmaz vizet, ráadásul a rosttartalma is igen magas, ami elősegíti az anyagcserét.

Füge
A füge fontos növényi rostokat tartalmaz, amik segítenek a bőr tisztulásának folyamatában. Édes ízének köszönhetően fokozza az endorfin termelődését, ez pedig segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb legyél. A fügéből bátran ehetsz, mert nem hízol tőle, sőt, mivel laktató hatású, a fogyókúrádban is alkalmazhatod. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség-szükséglet egyötöde, közel 50 mg kalcium és 1,2 mg vas. Ha beleszerettél, most azt is megtudhatod, hogyan termeszd az erkélyen!

Körte
A körte valóságos rost- és C-vitamin-bomba. Emellett ásványi anyagokat: kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, vasat, jódot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az ízületi gyulladásokat, a szív- és érrendszeri betegségeket, a vérszegénységet, és egy friss kutatás szerint a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti.

Alma
Nem csoda, hogy a régmúltban gyógynövényként tartották számon az almát is, ami a szőlőhöz hasonlóan rendkívül gazdag flavonoidokban. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, az almasav segíti a máj és a belek működését. Diétázóknak is kifejezetten ajánlott. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a legjobb, ha nyersen, héjával együtt fogyasztjuk, de emellett természetesen számtalan elkészítési módját kipróbálhatjuk.

Gránátalma
Erős antioxidáns hatásának köszönhetően hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és fiatalon tartja a bőrt. Karbantartja az érrendszert, és segít a vérnyomás szabályozásában. Csökkenti a koleszterinszintet, illetve gátolja a daganatos sejtek kialakulását. A szépségápolásban betöltött szerepéről itt olvashatsz bővebben!

Kökény
A kökénynek nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ezért immunerősítő hatással rendelkezik. Kiválóan hat a szív- és érrendszerre, emésztési problémákra. A benne található flavonoidok csökkentik a rákbetegségek kockázatát. Fogyókúra idején is alkalmazhatod, mert kiváló méregtelenítő. Néhány levelet fél liter vízben felforralva torokfájásra alkalmazható szájvizet lehet készíteni belőle. Ha a virágait forrázzuk le, természetes hashajtót kapunk.

Szilva
Vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, C-vitamin-tartalma különösen magas, ami természetes antioxidánsként az immunrendszer egészségéért felel. A K-vitamin a csontokat tartja egészségesen, illetve az Alzheimer-kór gyógyításában is szerepe van. Az ásványi anyagok közül különösen fontos összetevője a vas, aminek vérképző hatása van. Az 5 legjobb szilvás finomságért kattints ide!
