Egyszerű és egészséges! Készíts ketchupot házilag

ketchup recept házi egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért érdemes házi ketchupot csinálni? Nagyon egyszerű rá a válasz: sokkal, de sokkal egészségesebb, mint a bolti változat, és elképesztően finom is! Lássuk, hogyan készül!

A ketchup az alattomosan hizlaló ételek közé tartozik. Bárki úgy gondolhatná, hogy egy kis ketchup nem árthat, hiszen a paradicsom egészséges, még főzött formájában is. És ez így is van, hiszen a paradicsomszószban rengeteg a vérképzésben nélkülözhetetlen likopin, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, de a ketchupban rengeteg cukor is van. Teljesen mindegy, hogy fűszeres, csípős vagy csemege,

a bolti ketchup 100 grammjában 9 kockacukornyi cukor van!

De nemcsak ezért, az íze miatt is megéri kipróbálni az otthon készített változatot.

Ízletes házi ketchup

Forrás: Dreamstime

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 0,5 kg piros paprikahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • ízlés szerint kerülhet bele kakukkfű, oregánó vagy bazsalikom

A paradicsomot, paprikát, hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és a fűszerekkel együtt nagyjából másfél óráig főzzük. Ezután vegyük le tűzről, szedjük ki belőle a babérlevelet, és botmixerrel turmixoljuk össze. Ha túl sűrűnek találjuk, vízzel lehet hígítani. A turmixolás után még egyet forraljunk rajta, majd kimosott üvegekben tegyük el szárazdunsztba, ami kiválóan tartósítja a ketchupunkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.