Szoba a szabadban – egy teraszkapcsolat nemcsak a lakók életterét növeli meg, hanem lehetőséget ad kreativitásuk kibontakoztatására is.

De mielőtt inspiráló ötleteket adnánk a teraszod kicsinosításához, érdemes kicsit sorra venni mit és hogyan kell kialakítani ahhoz, hogy a teraszod már-már tökéletes legyen. 

Fontos a fekvés 

A kedvező fekvésű teraszok általában dél-délkeleti tájolásúak, de ha a tiéd ettől eltérő, akkor sem kell kétségbe esni. A meleg fekvésnél az árnyékolásról érdemes gondoskodni, ami akár egy egyszerű napernyővel is megoldható, a hűvösebb fekvésnél viszont érdemes lehet szélfogó paravánokat felszerelni. A lakásvásárlás előtt állók azonban jó, ha arra figyelnek, hogy ne olyan ingatlan vegyenek, amelynek az északi oldalon található a terasza, mivel az valószínűleg szinte mindig hideg, huzatos és széljárta lesz. 

Forrás: Thinkstock

Nem a méret a lényeg 

Természetesen mindenki hatalmas teraszra vágyik, de akkor sem kell elkeseredni, ha neked éppen csak egy aprócska jutott, a lényeg, hogy próbáld meg nem túlzsúfolni. Ha nincs sok hely, érdemes olyan bútorokat választanod, amelyeket egyszerre több mindenre használhatsz, ha kell, pakolhatsz beléjük (elrejtheted bennük a székpárnákat vagy a növénygondozáshoz használatos eszközöket), vagy kényelmesen helyet foglalhatsz rajtuk. Ha olyan bútort választasz, aminek a hátfalán akasztók vannak, és a tetejére még pakolhatsz is, igazi főnyereménnyel lehetsz gazdagabb. 

Forrás: Dreamstime

A megfelelő bútorok 

Nagyon sokat ronthat az élményen, ha teraszodat rossz minőségű bútorokkal rendezed be. Az olcsó műanyag bútorok könnyen törnek és gombásodnak, no meg hamar elszíneződnek. Ha tartósabb megoldásra vágy, szerezz be inkább nádból vagy fűzvesszőből font székeket, asztalokat. Könnyebb helyzetben vannak, akik fedett terasszal rendelkeznek, ugyanis nekik az időjárás viszontagságait nem kell figyelembe venniük. Egy fedett teraszra szinte bármilyen fából készült bútor megfelel, sőt, akár kárpitozottat is bátran választhatsz. 

Forrás: Ikea

Ha az alapokat most már tudod, térjünk is rá a dekorációra. Az alábbiakban összeválogattunk néhány lélegzetelállító teraszt a nagyvilágból, inspirálódj belőlük kedvedre! 

Támogatott tartalom

/1610/A_t_k2016109172944