szellemváros otthon elhagyatott elhagyott épületek elhagyott helyek kísértet Halloween
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Halloweenhez közeledve ismét a horroré a főszerep. Az alábbi szubjektív listán összeválogattuk a világ legrémisztőbb helyeit. Borzongásra felkészülni!

Humberstone városa

Humberstone városa Chile északi részén lévő Tarapacá régióban helyezkedik el, és egykor a világ egyik legnagyobb salétromipari termelőhelye volt. A városban 1872-ben nyitották meg a bányát, aminek hatására munkások ezrei érkeztek a termelőhelyekre egész Dél-Amerikából, egy sajátos közösséget, kultúrát és nyelvet kialakítva. A Humberstone-művek 1889-re Chile legnagyobb salétromművévé vált, tündöklése azonban nem tartott sokáig. Az 1930-as évek elején összedőlt a salétrompiac, miután Németországban kifejlesztették az ammóniaszintézist. Bár a bányák tovább működtek egy darabig, egyre több ember vesztette el a munkáját. A veszteséges működtetés miatt végül 1960-ban bezárták a humberstone-i salétromművet.

Forrás: Wikipédia

Az emberek elvándoroltak, Humberstone napjainkban leginkább egy szellemvároshoz hasonlít. Az épületek egy részét az összedőlés fenyegeti, a rozsda szinte mindent elpusztított.

Forrás: Wikipédia

A Riddle-ház

A floridai Palm Beachen található Riddle-ház eredetileg egy temetkezési vállalatnak adott otthont, ahol egy Joseph nevű alkalmazott is dolgozott. A férfi – nem tudni, mi okból – egy nap öngyilkos lett, felakasztotta magát a padláson. Azt azonban tudták Josephről, hogy gyűlölte az embereket, így a halála után történt furcsaságokat a szelleme számlájára írták. Miután megszűnt a temetkezési vállalat, a ház 1920-ban egy Karl Riddle nevű férfi tulajdonába került, ám valószínűleg rövid időn belül már bánta, hogy megvásárolta az ingatlant. Azt beszélték, hogy Joseph szelleme mindenkit megtámadott, aki csak megpróbált belépni a padlásra, a bútorok pedig megmagyarázhatatlan módon rendszeresen egyik helyről a másikra kerültek.

A Riddle-ház 1920-ban és napjainkban Forrás: Wikipédia

Helltown

Helltownt, azaz Pokolvárost Summit megye északi részén találhatjuk, és eredetileg Boston Millsnek hívták. A helységet 1970-es években a kormány felvásárolta, hogy nemzeti parkot nyissanak a területén. Az itt lakó embereket gyorsan ki is telepítették, hogy a házakat le tudják rombolni, ám a terv valamiért soha sem valósult meg. A nemzeti park helyett egy igazi kísértetváros lett a helyből, amihez számos horrorisztikus legenda kapcsolódik.

Forrás: atlasobscura.com/Andrew Borgen

Sokan arról beszéltek, hogy az elhagyatott város sátánisták tanyájává vált, ahol különböző kegyetlen rituális gyilkosságot hajtottak végre, de olyan szóbeszéd is szárnyra kapott, miszerint a Ku-Klux-Klan tartott itt titkos gyűléseket, valamint hogy szökött pszichiátriai betegek bujkálnak a házakban. A hely kísértetiességét csak fokozza, hogy a városból kivezető út egyenesen egy temetőbe visz.

Forrás: atlasobscura.com/Andrew Borgen

A Stull-temető

A Kansas államban található Stull községnek manapság nagyjából húsz lakosa van, aminek oka, hogy a helyhez az elmúlt évtizedekben hátborzongató históriák kapcsolódtak. Minden akkor kezdődött, mikor a 20. század első éveiben megnyitották a helyi temetőt, és felépítettek hozzá egy kis templomot. Azt beszélték, hogy a templomot pont a pokol egyik bejárata felé építették, és többen is állították, hogy magát a Sátánt vélték látni a sírkertben Halloween napján. A sátán megjelenése után elterjedtek azok a hírek, miszerint nemcsak megmutatkozott, de gyermeket is nemzett, a „deformált” gyerek pedig pár napon belül meghalt. Az emberek folyamatosan furcsa hangokat és kopogtatásokat hallottak a temető felől, amelyekről azt tartották, hogy a templom alatti pokolban lakozó szörnyek adják ki.

Forrás: Wikipédia

A megmagyarázhatatlan történetek évtizedeken át kísértették a lakosokat, ennek köszönhető, hogy a legtöbben mára elhagyták a falut. Az utolsó csepp a pohárban az a furcsaság volt, mikor 2002-ben nagypéntek napján az egész templom egyszerűen összeomlott.

A Ridges

Az Ohio államban található elmegyógyintézet eredetileg az Athens Elmegyógyintézet névre hallgatott, akkor kapta a Ridges nevet, mikor Ohio állam megvásárolta az ingatlant. Az Athens Elmegyógyintézetet tartják a világ 13. legkísértetiesebb helyének, ezt a kitüntető címet pedig a benne történt brutális kínzásoknak köszönheti. Az intézményben mindennapos volt a lobotómia, amit előszeretettel alkalmaztak az epilepsziás betegeken, de például a maszturbációt is próbálták „gyógyítani” vele.

Fotó: Mike Collington

Az intézmény egyik leghíresebb betege egy 54 éves asszony volt, aki egyik nap megszökött, és hiába keresték, hat hétig nem találták meg. A holttestét végül egy használaton kívüli kórteremben lelték meg, teljesen meztelenül, a ruhái pedig szépen összehajtogatva sorakoztak a hulla mellett. További furcsaság, hogy hiába szedték össze a maradványait, és takarították fel a helyet, a holttestének a nyoma állítólag a mai napig látható ott, ahol anno megtalálták. Azt beszélik, hogy a szelleme ma is kísérti a kórtermet.

A tökéletes terasz titka - Megoldások és inspirációkhttp://www.life.hu/otthon/20161007-megoldasok-teraszkapcsolat-esete.htmlSzoba a szabadban – egy teraszkapcsolat nemcsak a lakók életterét növeli meg, hanem lehetőséget ad kreativitásuk kibontakoztatására is. Otthon--Az internet legjobb helye - A gyönyörű, elhagyatott kastélyok Instagram-oldalahttp://www.life.hu/otthon/20161007-abandoned-hudson-valley-a-gyonyoru-elhagyott-kastelyok-instagram-oldala.htmlAz Abandoned Hudson Valley (magyarul az Elhagyatott Hudson-völgy) nevű Instagram-oldal azért jött létre, hogy összegyűjtse a New York állambeli Hudson-völgy lakatlan és elfeledett épületeit. Otthon--Álomotthonok – Türkiz álom a belvárosbanhttp://www.life.hu/otthon/20161006-alomotthonok-sorozat-flamingo-interiors-takacs-anna-es-szabo-peter-altal-tervezett-luxusotthon.htmlA klasszikus és a modern találkozása egy egyedileg kialakított budapesti luxuslakásban – Álomotthonok című sorozatunk következő részében Takács Anna és Szabó Péter belsőépítészek munkáját mutatjuk be. Otthon--Hírességek és otthonaik - Kitalálod, melyik ingatlan kihez tartozik?http://www.life.hu/otthon/20161003-sosem-gondolnad-hogy-ezekben-a-hazakban-vilagsztarok-laknak.htmlMadarat tolláról, hírességet otthonáról - de vajon kitalálod-e, hogy az alábbi luxusingatlanok melyik híres emberhez tartoznak? Korábbi cikkeinkben mindannyiuk otthonával foglalkoztunk már, csak erőltesd meg kicsit a memóriádat. Otthon--Életek, kultúrák, hálószobák – Egyetlen felvételenhttp://www.life.hu/otthon/20161003-my-room-project-fotororozat-idegen-emberek-haloszobairol.htmlValld be, ugye, néha te is szívesen bekukucskálnál idegen emberek hálószobájába? Nos, ennek a bizarr vágyadnak most utat engedhetsz – hála egy dél-afrikai fotós meglepő sorozatának. OtthonOrigoAz Escala a valóságban - Költözz be Christian Grey luxusotthonába!http://www.life.hu/otthon/20160920-escala-felhokarcolo-seattleben-a-szurke-otven-arnyalata.htmlNem kell már sokat várni, 2017 februárjában, egészen pontosan Valentin-napon folytatódik Christian Grey és Anastasia Steel szenvedélytől fűtött kalandja, addig pedig A szürke árnyalata második részének előzetesei borzolják a rajongók kedélyeit. A világ tehát újra szürkelázban ég, épp jókor került hát a piacra Christian Grey filmbéli penthouse-ának eredetije. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.