Szinte nincs olyan év, hogy ne kerülnének nyilvánosságra újabb és újabb, gyermekotthonokban történt brutális visszaélések. Idén néhány hónapon belül több eset is sokkolta a közvéleményt, a következőkben ezeket elevenítjük fel. 

Hogy milyen okból kerül be egy fiatal egy gyermekotthonba? Sokan úgy gondolják, hogy ezeknek a gyerekeknek nincsenek szüleik. A társadalom részéről ez egy öngyógyító mechanizmus, azt feltételezve, hogy ha van szülő, akkor a szülő gondoskodik is a gyermekéről. Az ritkán jut eszükbe, hogy esetleg anyuka és apuka is él, csak nem látják el a gyermeket megfelelően, vagy elhanyagolják, vagy ne adj' isten súlyosan bántalmazzák. Az intézménybe került fiatalok nagy része tehát a bekerülés előtt is bántalmazásokat szenvedett el.

Forrás: Thinkstock

Kalocsa

Idén februárban egy kalocsai gyermekotthonban robbant a botrány. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kezdett el vizsgálódni a speciális otthonban, miután valaki bejelentést tett, hogy a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák a gondozott gyermekeket: felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket. A szakértői jelentés szerint nemcsak a büntetést, hanem a jutalmazást is rendhagyó módon oldották meg az intézményben: aki jól viselkedett, cigarettát kapott. Székely László ombudsman jelentése szerint különösen aggasztó probléma volt, hogy az efféle bántalmazásokat a gyerekek normálisnak tekintették.

Forrás: Thinkstock

Kaposvár

Alig telt el egy hónap, áprilisban egy újabb gyermekotthoni visszaélésre derült fény. Ekkor egy kaposvári speciális gyermekotthonban tárt fel súlyos problémákat az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az ombudsmani jelentés szerint az intézményben több komoly jogsértés is történt, jogellenesen korlátozták a gyerekek mozgását és a gyerekek között terrorviszonyok uralkodtak. A bekerülő fiatalokat néha egy egész hónapig sem engedték ki, és volt, hogy a szüleikkel való személyes kapcsolattartást is megtiltották. 

A gyermekotthonban elterjedtek a különböző dizájnerdrogok, és egy súlyos szexuális erőszakra is fény derült: egy fiú orális és anális szexre kényszerítette az egyik társát. Az ügyben csak három hét után tettek feljelentést, az orvosi látleletet is csak ekkor vették fel, aminek érthető módon akkor már nem lett érdemi eredménye.

Forrás: Thinkstock

Budapest

Szeptemberben egy budapesti gyermekotthonra terelődött a figyelem, ahol állítólag szexuális aktusra kényszerítették és megalázták a gyerekeket. A gyanú szerint a 9-10 éves lányokat orális szexre „tanították", az idősebbekkel pedig le is feküdtek a gyerekotthon nevelői. A visszaélések éveken át tartottak, ami pedig több áldozatban is pszichésen sérülést okozott, többen közülük öngyilkossági kísérlet miatt kórházba kerültek. Az egyik áldozat teherbe is esett a kényszerített szex során. A vizsgálat szerint tizenöt fiatal vállalta, hogy neveket is említve beszél az otthon falai között történt szörnyűségekről, az ügyben pedig rendőrségi feljelentést is tettek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt nyilatkozta, hogy az év végéig a 12 év alatti intézetis gyerekek 90 százalékát nevelőszülőkhöz költöztetik. 

Forrás: Thinkstock

Bicske

Október első hetében egy bicskei gyermekotthon ellen indított vizsgálatot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szexuális zaklatás gyanúja miatt. A vizsgálattal párhuzamosan azonnal felmentették pozíciójából az otthon igazgatóját, akiről egy 22 éves fiatal azt állította, hogy éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki pedig négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Az RTL Klub egy másik fiút is megszólaltatott, aki szintén megerősítette a vádakat, és elismerte, hogy neki 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolata az igazgatóval. Az igazgató egyébként huszonhat éve vezette az intézményt, Bicske díszpolgára, állami kitüntetést is kapott példás munkájáért. 

Forrás: Thinkstock