A kávét nemcsak azért szeretjük, mert gőzölgésével, illatával és ízével megörvendezteti a hideg és sötét őszi reggeleket, hanem azért is, mert egészséges mennyiséget fogyasztva még az alakunk megőrzését, vagy éppen a diétánkat is segítheti. 

A kávé kedvező hatásai

Forrás: Thinkstock
  • Kutatások szerint a test belső hőmérsékletét is megnöveli, ami a zsírok lebontását igen kedvezően befolyásolja.
  • A kávé továbbá vízhajtó hatású: segít megszabadulni a sejtek között megrekedt fölösleges folyadéktól.

Ezek a hatások azok, amelyek miatt a kávé kiválóan eszköze a diétának, csak néhány fontos szabályt érdemes betartani hozzá.

Antioxidánsok
Azon túl, hogy a kávé kiválóan pörgeti az anyagcserét, az antioxidánsok egyik legfontosabb forrása, amelyek védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért, vagy az öregedési folyamatok elindulásáért is a szervezetben kialakuló szabadgyökök tehetők felelőssé.

Szabályok:

  • Ha kifejezetten a fogyókúrába szeretnéd beilleszteni a kávézást, akkor üres presszókávét igyál, szigorúan étkezés után, hogy ne terheld meg a gyomrodat.
Forrás: Thinkstock
  • Lehetőség szerint jó minőségű pörköltkávét válassz.
  • Bármi is a célod, de csak ha finom íze és kellemes aromája miatt fogyasztod, akkor se lépd túl a napi két csésze kávét. Ez az a mennyiség, amitől csakis az előnyeit, a pozitív hatásait fogod élvezni a kávénak.
  • Az étkezéseid mellé érdemes citromos vizet fogyasztani, hogy kompenzáld a kávé savasító hatását.
  • Ha nem kifejezetten fogyni szeretnél, csak az egészséges életmódodba akarod beilleszteni a kávézást, akkor nem kell kifejezetten óckodni a tejes kávétól sem, és egy kis ízesítőszert is lehet beletenni. Ez persze ne finomított cukor legyen, hanem alternatív cukorpótlók.
Feketén, habosan, tejjel, mindenhogy imádjuk!
El sem tudnánk képzelni nélküle a napjainkat, mert nyugalmas perceket biztosít, mert elképesztően finom, mert százféle variációban el lehet készíteni, mert feldob. Igen, ez a kávé, aminek nemrég ünnepeltük világnapját!