Feketén, habosan, tejjel, mindenhogy imádjuk! Ma van a kávé világnapja

2016.09.28. 21:31

El sem tudnánk képzelni nélküle a napjainkat, mert nyugalmas perceket biztosít, mert elképesztően finom, mert százféle variációban el lehet készíteni, mert feldob. Igen, ez a kávé, aminek ma ünnepeljük a világnapját.

A legenda  

A kávé neve feltehetően az etiópiai Kaffa tartomány nevéből származik. Innen ered ugyanis a történet, miszerint időszámítás előtt 300 körül egy Káldi nevű kecskepásztor azt vette észre, hogy a kecskéi egy bizonyos bogyó lelegelése után szokatlanul élénkek. Megkóstolta a termést, ami őt is feldobta, viszont megijedt, hogy valami méreg lehet a növényben, ezért a sokat tudó szerzetesekhez vitte. Az apátságban rákaptak a fogyasztására, és később arra is rájöttek, hogy ha megpörkölik a bogyókat és italt főznek belőle, jobb lesz az íze, és a hatása is megmarad.

Forrás: Dreamstime
Egy jó fekete mindig divatos - Eláruljuk az új kávétrendeket
El sem tudod képzelni a reggeleket egy bivalyerős eszpresszó vagy egy habos kapucsínó nélkül? Eláruljuk, min ügyködnek mostanság a baristák.

Jótékony hatásai  

Bizonyos becslések szerint naponta több mint 2,25 millió csésze kávét fogyaszt az emberiség világszerte, így nem csoda, hogy számos tanulmány foglalkozik a kávéfogyasztás szervezetünkre gyakorolt hatásával. A köztudatban a kávéfogyasztás gyakran káros szenvedélyként él, pedig a hatóanyagainak bizonyított pozitív élettani hatásai vannak és számos betegség kialakulása ellen hatékony megelőző eszköz.

  • A kávé az antioxidánsok egyik legfontosabb forrása, amelyek védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Számos szív- és érrendszeri betegség kialakulásáért, vagy az öregedési folyamatok elindulásáért is a szervezetben kialakuló szabadgyökök tehetők felelőssé.
Tedd süteménybe is!
Mindennél jobban vágysz egy kis kávés ízélményre? Süss otthon egészséges kávés sütit és élvezd a különleges aromáját. Olvasd el a Life.hu cikkét!
Forrás: Dreamstime
  • A koffein gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat is, ami segítséget nyújt például az elhízással szemben.
  • Egy friss kutatás eredménye szerint, akik épp csak egy kevés kávét fogyasztottak (napi négy csészénél kevesebbet), kisebb arányban haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, neurológiai problémák és 2-es típusú cukorbetegség miatt, továbbá az öngyilkosok aránya is kevesebb volt.
  • A kávé bioaktív összetevői csökkentik az inzulin-rezisztenciát és a szisztematikus gyulladásokat.
Tudtad?
Az első kávéházak az arab országokban nyíltak meg, Európában először Velencében nyitotta meg kapuit a La Bottega del Caffé 1624-ben Velencében. Magyarországon csaknem száz évvel később, 1714-ben nyílt meg az első kávéház.
  • A mértéket nagyon fontos tartani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint azok, akik ennél több koffeint vesznek magukhoz, előbb-utóbb egy sor egészségügyi problémával kényszerülnek szembenézni: szorongás, álmatlanság, szívritmuszavar és szívelégtelenség.
Imádod a kávét? Kávés kiegészítők, amikre neked is szükséged van
Van, aki a rövid feketéért van oda, van, aki a lágyabb tejest imádja - de bármilyen kávéfogyasztó is legyen az ember, vannak bizonyos nélkülözhetetlen kellékek, amelyek egy kávéimádó otthonából sem hiányozhatnak.
egészségkávévilágnap