Egy kísérleti laborban az átlagemberek számára szinte elképzelhetetlen szenvedéseket élnek át az állatok. A legkülönfélébb tesztek végeztével pedig a túlélőket vagy megölik, vagy felhasználják egy újabb, másfajta kísérletben. Egy ilyen labor falai közé nyerhetünk bepillantást a fiatal holland fotós, Roman Robroek jóvoltából.

A laboratóriumi állatok a külvilágtól teljesen elzártan, mozgásterüket végletekig korlátozva, általában szűk ketrecekben tengetik nyomorúságos életüket. Az állatok nagy része sosem járt a laboron kívül, kivéve azon egzotikus fajok egyedeit, amelyeket előzetesen a vadonban fogtak be. 

Az állatoknak horrorfilmekbe illő kínzásokat kísérleteket kell kiállniuk: megmérgezik, megégetik, éheztetik, megvakítják, megcsonkítják, megfagyasztják, decerebrálják őket, hangszalagjaikat amputálják, megfertőzik őket különféle vírusokkal, vagy éppen áramütésnek teszik ki szerencsétleneket. A kísérletek 70%-át (!) bármiféle érzéstelenítés nélkül végzik, csupán 30%-nál alkalmaznak részleges érzéstelenítést.

Forrás: PETA
Kegyetlen mészárlás a szépség nevében

Évente több millió állatot használnak fel és ölnek meg a fejlődés nevében. Bár világviszonylatban az Európai Unió relatíve szigorúan szabályozza az orvosi és kozmetikai célú állatkísérleteket, a kísérletek száma sajnálatos módon továbbra sem csökken. Míg a világ egyes részein, például Kínában évről évre nő, addig Európában az 1980-90-es évek szintjén stagnál. A laboratóriumi állatok élete fájdalmas kísérletek sorából áll, amely folyamán pánik, szenvedés, extrém stressz és magány a részük. Korábbi cikkünket itt olvashatod el.

Egy állatkísérleti laborba tehát - főleg egy állatbarát számára - már önmagában is megrázó lehet belépni, Robroek által felfedezett labor azonban ráadásul még kísértetiesen elhagyatott is. 

Roman Robroek egyébként az elmúlt években állt rá kifejezetten az elhagyott épületek fotózására: járt már gyárakban, kórházakban és kastélyokban is, és így jutott el ebbe az öt éve üres olasz kutatóközpontba.

Az elhagyott állatkísérleti laborban évek óta ott porosodnak az orvosi berendezések: a bonc- és műtőasztalok, a ketrecek és a különféle orvosi szerszámok. 

Belegondolni is szívszorító, mi mindenre használhatták egykor ezeket az eszközöket.

/1611/Egy_e2016115102711