Ó, igen. Az internet, kérem, fegyver, altató, extasy, heroin és antidepresszáns. Ki mire használja, kinek mire van szüksége épp. Egy anya, aki kiaknázza a benne rejlő egészséges lehetőségeket, csak nyerhet, de akit beszippant a virtuális társasági élet, az elveszik, és rémmé változik.

Biztos neked is vannak olyan anyuka ismerőseid, akiknek a képeit, bejegyzéseit automatikusan, szinte már kötelességszerűen lájkolod. Gyakran játszom el a gondolattal, hogy egyszerűen odaírom, amit valójában gondolok: „Kedvellek, de ez mégis kit érdekel? Kérlek, adj már arra a szerencsétlen gyerekre egy sapkát, tél van! Nem, nem és nem, kicsit sem cuki ez a gyerek!” Bizonyára megkapnám, hogy érzéketlen vagyok, aztán gyorsan megcsappanna az ismerőseim száma. A stratégiám az évek alatt egyszerűvé vált: az ilyen történéseket reakció nélkül átugrom. Ezzel egyrészt nem bántom meg az adott személyt – valamiért mégiscsak az ismerősöm lett –, de nem is asszisztálok olyasmihez, amihez nem szeretnék.

Az anyukák sokszor túlzásba esve posztolják gyermekük életének minden pillanatát a közösségi oldalakonForrás: Thinkstock

Amitől azonban totál kiver a víz, ha valaki a gyerekét állítja be profilképként. Hahó, azért, mert édesanya lettél, nem szűntél meg létezni! Vagy mégis? Ne már! Hidd el, akit érdekel, megnézi a képeid között méhed gyümölcsét is, nem kell ennyire direktbe odatolni az „anyai szeretet mind felett” életérzését. Aztán ott vannak még a csecsemők és a pár évesek Facebook-profiljai. Miért? A válasz egyszerű: hogy anyuka, apuka be tudja őket jelölni egy-egy közös eseményen, fotón. Az élőben közvetített szülésekről és gyerekorvosi ellátásokról már nem is beszélve. 

Az interneten garázdálkodó édesanyák 8 fő csoportja: 

1. Facebook- és Instagram-gerilla anya

Ő az, aki gyermeke életének minden egyes mozzanatát posztolja. Az éltető erőt – a napi több adag kávén kívül – a lájkok száma és a cuki hozzászólások biztosítják számára. Petike megette az ebédet, Petike maszatos lett, Petike játszik, Petike alszik, Petike néz... stb.

Az ő alcsoportjába tartozik, a gyermeke személyiségi jogait sutba dobó anya. Fürdős, pancsolós, a szobában pucéran parádézó vagy épp bilibe produkáló csemeték képei cenzúrázatlanul kerülnek ki a világhálóra. Többségük a biztonsági beállításokról még csak nem is hallott, így boldog-boldogtalan nézegetheti Petike vagy Katika intim pillanatait... 

Facebook- és Instagram-gerilla anya a gyermeke minden egyes mozdulatát dokumentálja, és meg is osztja is a nagyvilággalForrás: Thinkstock

2. Professzor doktor anya

Naponta többször jár dr. Google rendelésére, fejében van az összes gyerekbetegség tünetegyüttese, képes bármilyen kiütésről – rossz képminőség ellenére is – azonnal határozott véleményt formálni. A gyerekorvoshoz az internetről gyűjtött információk alapján felállított diagnózissal érkezik, melynek helytelenségéről nehéz meggyőzni. Legtöbbször a homeopátia lelkes és heves híve. Szívesen időzik orvosi, gyógyszerészeti témájú oldalakon, és kérdez vagy nyilvánít véleményt – gyakorta erőszakos stílusban. 

3.Tinédzseréveit visszasíró anya

Nála vadászni kell a gyerekes képeket. Ezzel szemben sokkal több szól a várandósság után visszanyert tökéletes alakjáról, barátnőivel töltött idejéről, buliba készülődős és ott lőtt képeiről, új firzurájáról. Ő amolyan szelfimegszállott – ezeken időnként azért a gyereke is bejelentkezik, de csak, amolyan kellékként. 

A tinédzseréveit visszasíró anya jobban törődik a kapott lájkok számával, mint a gyerekeivelForrás: Thinkstock

4. Magát sajnáltató anya

Nála mindig esik az eső, a családja sosem érti meg a problémáit. Ő az, akinek a párja sosem segít, de, ha mégis, azt rosszul, rosszkor teszi. Akinek a szexuális élete a béka feneke alatt van, de nem látja, hogy ebben ő is ludas lehet. Segítséget kér, de igazából csak megerősítésre vágyik abban, hogy neki mennyire nehéz is az élete. Többnyire fórumokon, babás-anyás Facebook-csoportokban lelhető fel. Az elején még tényleg próbálnak neki támogatást adni a többiek, de aztán érzik, hogy igazából menthetetlen. Ilyenkor egyszerűen odébbáll. 

5. Kirakatanya

Ő az, akinek a gyereke mindig jól viselkedik, akinek az otthonában mindig rend van, aki kellemes, nyugodt estéket tölt el a férjével, hisz a pici végigalszik minden éjszakát, akihez – gondolnánk – fodrász és sminkes jár reggelente, aki csupa egészséges ételt főz, amit a gyereke mindig megeszik, aki folyton mosolyog. Nem kétlem, hogy léteznek az életben szuperanyák, na de ennyi? Persze, amilyen könnyen osztjuk meg az örömünket, annál kevésbé tesszük ezt a gondjainkkal. Az a Barbie-ködös világ, amit ez az anyatípus teremt maga köré, azonban semmivel sem indokolható. 

A (túl) tökéletes család, ahol a gyerekek mindig jól viselkednek és mindig tiszta, rendes a lakásForrás: Thinkstock

6. Társaságot kereső anya

A Facebook tele van anyákat tömörítő csoportokkal, az interneten számtalan fórum lelhető fel. Egyszerre többnek is a tagja, próbál valamiféle kapcsolatot, látszatbarátokat, virtuális sorstársakat keresni. Egy-egy csoporton belüli konfliktust képes úgy megélni, mintha a 300-ban, Leónidasz mögött sorakozna fel. „Spártaaaa!” A negatív megjegyzéseket, egyet nem értéseket szörnyen magára veszi. Napokig is képes rágódni rajtuk. 

7. A komment-troll anya

Rengeteg anya-baba témájú oldalt kedvel, regisztrál rájuk, és naponta többször átfutja a friss cikkeket, posztokat. Nem érti az iróniát, gyakran még a humort se. Ellenben kényszeresen hozzászól mindenhez, és beleköt mindenkibe. Személyes támadásnak vesz mindent. A való életbeli feszültségeit, visszautasításait próbálja ekképp levezetni. 

A komment-troll anya az, aki személyes támadásnak vesz mindentForrás: Thinkstock

8. Blogolok, tehát vagyok anya

Boldog, boldogtalan indít blogot. Vannak, akiket élvezet olvasni, viccesek, elgondolkodtatóak, valami mást mutatnak az anyaságból. Ám, sajnos az ebbe a csoportba tartozó anya csupán elmeséli a napját unalmasan, érdektelenül, naplóhoz is méltatlan stílusban, megfogalmazásban. Egyszerűen fáj végigolvasni. Amíg csak ventilálás céljából csinálja, addig ez így rendben is van, de ő büszke rá, úgy érzi másik kasztba lépett, hisz blogot ír. Önmegerősítésnek pedig elegendő számára az, hogy olvassák is páran – apuka, nagyszülők mindenképp. 

Fotó: Margitay Klára/Life.hu
A legtöbb szülő gyakorlatilag digitális analfabéta

"A következő generáció szembesíteni fogja tetteikkel a felelőtlen szülőket, akik az internetes megjelenésben olyan elemi szabályokat vétenek, amit egyébként a mindennapi érintkezésben nem tennének." - Dr. Kósa Éva pszichológussal készített interjúnkat itt olvashatod el.

Természetesen ezek sarkított példák, a legtöbb anya nem ennyire kategorizálhatóan éli a virtuális életét, ám azon se lepődj meg, ha a fenti felsorolásból egy-két csoportba – ha csak érintőlegesen is –tartoznak ismerőseid, netán te magad.  

Az anyák otthon vannak, kvázi elzárva a gyerek előtti életüktől, ahonnan az internet ad lehetőséget a kiszakadásraForrás: Thinkstock

Az anyák otthon vannak, kvázi elzárva a gyerek előtti életüktől, tele kétséggel, kérdéssel, félelemmel, bizonytalansággal. Mi van mindig kéznél? Az internet. Adja magát a dolog. 

Félreértés ne essék, a fent felsorolt anyák is bizonyára imádják a gyerekeiket, csak az internet adta szabadság és az azon keresztül elérhető lehetőségek aránya csúszott meg kissé. 

Kevesen vannak, akik élből tudatosan kezdik el használni újdonsült anyaként az internetet. Én sem tartozom a kivételek közé. Bizony, a fenti csoportok egy részét én is megjártam, és biztos van, aki az én képeim alá szeretné odaírni: „Igen, tudjuk, hogy van két gyereked, nem kell hetente többször képpel is bizonyítanod!” De nem teszi, csak továbbgörget, és az élet megy tovább...