Ha azt hiszed, hogy a töredezett, száraz vagy szalmaszerű hajtextúra egyik napról a másikra alakul ki, akkor nagyot tévedsz. Ezek a mindennapi döntések következményei, amelyek egyáltalán nem olyan ártalmatlanok, mint gondolnád. Te mennyi bűnt követsz el a hajad ellen? 

1. Ne fesd túl gyakran

A túl gyakori hajfestés még komoly ápolás mellett sem tesz igazán jót a hajadnak, főleg akkor, ha gyakran váltasz színt. A feketéből szőke például olyan technikát igényel, ami kifejezetten roncsolja a hajat. Annyira töredezetté teszi, ami hosszú távon tönkreteszi a hajadat. Tipikus példája ennek, hogy azok a lányok, akik rengeteget festették a hajukat, nem is tudják már megnöveszteni.

Ne fesd a hajadat túl gyakran!Forrás: Dreamstime

2. Vizes hajjal óvatosan

Sokan nem tudják, de a haj vizesen a legsérülékenyebb. Így már azzal is érdemes vigyázni, hogy a hajmosás után milyen erősen dörzsölöd a törülközővel a hajadat. Érdemes inkább felcsavarni a törülközőt a fejedre, és pár percet rajtahagyni, hogy beszívja a vizet. A hosszú hajú lányoknak pedig arra is figyelni kell, hogyan fésülik a hajukat. 

3. Ne tépd 

De nemcsak vizesen, szárazon is jó odafigyelni arra, hogy ne tépd a hajad. Inkább szerezz be egy speciális bontófésűt, amivel finoman tudod kifésülni a kisebb-nagyobb gubancokat. Egyébként azt is érdemes megjegyezni, hogy frizurakészítéskor, például egy copfnál vagy fonásnál ne legyen túl szoros, ne feszüljön a haj a fejbőrödön, mert ez nem tesz jót neki: hajhulláshoz is vezethet. Hosszú hajjal pedig arra is vigyázz, hogy például a válltáska pántja ne nyomja le a hajadat. Igazítsd meg, hogy ne csússzon alá, mert így könnyen megtörhetnek a szálak. 

Ne tépd a hajad! Hajkefe helyett válassz egy speciális bontófésűtForrás: Dreamstime

4. Vigyázz a hővel 

A mindennapos hőkezelés a lehető legrosszabb, amit a hajaddal tehetsz. A napi szintű hajvasalást ideje elfelejteni. Habár a legújabb fejlesztésű hajsütőknél már nagyon odafigyelnek erre a szempontra, akkor sem ajánlott minden reggelt ezzel kezdeni. De miért is kellene? Találj ki más frizurákat, és váltogasd őket!

5. A megfelelő ápolás is fontos

A hajad, akárcsak a bőröd és a körmöd, külön ápolást igényel. Ehhez természetesen az egészséges táplálkozás is hozzátartozik, hiszen ez mindenre hatással van. De ezen túl speciális hajápolókat is érdemes néha használni, különösen a téli és a nyári hónapokban, amikor a haj nagy igénybevételnek van kitéve, ráadásul az időjárási körülmények sem kedveznek neki. Korábban már összeszedtünk különböző házi praktikákat, amelyek kifejezetten a téli hajápolást segítik.