Nemtől, kortól függetlenül a pattanások kialakulásának hátterében ugyanazok az okok állhatnak: gyulladás, hormoningadozás, a faggyúmirigyek túlműködése, azaz a túl sok zsír termelés, eltömődött pórusok, túl sok elhalt hámsejt a bőrfelületen, allergia, túlérzékenység bizonyos összetevőkre, élelmiszerekre, esetleg gyógyszerre. De minden esetben van megoldás!

Alapszabályok  

  • A legfontosabb a kíméletes napi szintű arctisztítás, radírozás, bőrápolás a bőrtípusnak megfelelő készítményekkel. Ideálisak a gyengéd, vízbázisú lemosók, amelyek mérséklik a bőr zsírosságát, anélkül, hogy száraz vagy feszülő érzetet hagynának maguk után.
A legfontosabb a kíméletes napi szintű arctisztításForrás: Thinkstock

 

  • A smink is okozhat pattanásokat. Egészen pontosan a nem megfelelő kozmetikumok használata. Éppen ezért minden esetben a bőrtípusodnak megfelelő alapozót használj.
  • Nagy gondot fordíts az alapos eltávolítására is, ne hagyd a sminket magadon napokig, ne aludj sminkben!
  • Nem ajánlott otthon kinyomni a pattanásokat, érdemes kozmetikus segítségét kérni az eltávolításához, vagy megvárni, míg elmúlik.

A pattanás, ami mindig a lehető legrosszabb időpontban jelenik meg...

Ugye mindannyian ismerjük ezt az érzést? De nem kell kétségbeesni, szerencsére megfelelő sminkkel elkendőzhetjük a bőrhibát, és az arcunk ismét hibátlan látványt nyújthat. Mielőtt nekilátnánk sminkelni, tisztítsuk meg alaposan a bőrünket, a szennyeződések hatására ugyanis a pattanás tovább növekedhet. A bőrhibák elfedését előzze meg a pattanás elleni krémek alkalmazása. Az egyik legjobb a gyulladt területek enyhítésére a teafaolaj. Az előkészületek után kezdődhet a sminkelés.

A pattanás, ami mindig a lehető legrosszabb időpontban jelenik megForrás: Thinkstock

A pattanás színének semlegesítése az első lépés az alapozás előtt. Erre a legideálisabbak a folyékony vagy krémes állagú korrektorok. A zöldes árnyalatú korrektor kiválóan elfedi, semlegesíti a pattanás vöröses színét. Ezután tegyük fel a bőrszínnel megegyező árnyalatú alapozót. Fontos az alapozó kiválasztása. Válassz olajmentes, folyékony állagú változatot. Zsíros bőrre kerüld az olajtartalmú alapozókat, mert zsírosabbá teszik a bőrödet, helyette matt hatású kozmetikumot válassz. Az alapozót csak vékonyan tedd fel, mert ha vastagon kerül az arcod problémásabb területeire, akkor nem elfedjük, hanem kiemeljük a pattanást. Az arcbőr sminkelését púderezéssel fejezzük be. Ez fixálja az alapozót, és mattítja a bőrt, így tökéletes lehet az álcázás és a megjelenésed.

Tudd meg, mi kell a bőrödnek! Így ápold reggel és este
A napi arcápolási rutin elengedhetetlen ahhoz, hogy mindig friss és üde legyen a bőrünk. De mikor és milyen termékeket kell használni? Larion Oscar sminkmester elárulja!