Gyermekünkkel szemben tanúsított magatartásunk, a rá mutató érzelmi hatásunk nem a baba megszületésével kezdődik. A pici magzatkorában is elszenvedhet olyan károkat, melyek később szinte bombaként robbanhatnak.

Épp karácsonyi ajándék után kutattam egy kuponos oldalon, amikor szembetalálkoztam a magzatkori stresszoldással. Mi van? Elkezdtem kutatni, hogy van-e alapja, mi lehet ebből a szempontból befolyásoló tényező. Kétgyerekes anyaként látok a lurkóimon jeleket, amelyek okait magamtól is próbáltam már különböző módokon megválaszolni. Eddig azt hittem, csak belemagyarázok, és az anyai felelősséget túlvállalva a várandósság alatt „elkövetett hibáimra” fogom például a figyelemzavart. 

Kedves szülő, kedves belső gondokkal küzdő felnőtt, most figyelj, számos kérdésedre választ fogsz kapni. 

A magzat a fogantatás pillanatától szimbiózisban él az édesanyjával. Ennek hozományaként nem csupán a kellemes érzésekben osztozik vele, hanem a stresszhelyzeteiben is. Ezek pedig később mind hatással lesznek az anya-gyermek kapcsolatra. Ám a gyermek későbbi életére is igen komoly hatással lehetnek – érzelmi/lelki labilitás, a nemiség megélésének nehézségei, (pár)kapcsolati gondok... stb. 

Forrás: Thinkstock
Anikó, 42 éves

„Édesanyám mindig is uralkodó volt velem szemben, ellökött magától, hogy aztán én megalázkodva visszatérhessek. A kapcsolatunkban mindig én voltam, aki próbált az irreális elvárásainak megfelelni, de ezekbe törvényszerűen időről időre belebuktam. Mindig félelemmel kevert szeretetet éreztem iránta, és hajszoltam a figyelmét.

Felnőttként tudtam csak meg, hogy anyám apámra bízta, megmaradhatok-e. Részéről mindegy volt. Apám annak tudatában vállalt, hátha másodikként végre fia lehet. Az, hogy anyám szemrebbenés nélkül elvetetett volna, és picit sem lobbizott azért, hogy én megszülethessek, sok dologra választ ad.”

A traumák, melyek a magzatot érik, két csoportra bonthatók: elkerülhető és elkerülhetetlen. Míg az első esetben igenis van létjogosultsága az anyai törődés ilyen korai ON üzemmódba kapcsolásának – ergo tudatos felismerések és döntések sorozatával kizárhatunk stresszforrásokat –, addig a másodikban csupán a stressz csökkentésére, mielőbbi kioltására van lehetőségünk. 

Elkerülhető 

Ebbe a csoportba tartoznak azok, amelyek szemlélet-, életmódváltással vagy a terhességre való megfelelő érzelmi felkészüléssel elkerülhetők. Nem érdemes babát tervezni egy stresszes élethelyzetben, egy rosszul működő párkapcsolatban, labilis érzelmi állapotban. Egy kisbaba nem fogja megmenteni a romokban heverő házasságot, és a szorongásunkat sem fogja feloldani a terhesség. 

  • Az élet részét, de nem szerves részét képező stresszhelyzetek: vizsgák, munkahelyi megfelelési kényszer, túlzott sport... Próbáljunk visszavenni a tempóból. 
Stresszhelyzet lehet a túlzott sport isForrás: Thinkstock

 

Vivien, 26 éves
„Emlékszem, éppen jog vizsgán voltam – iszonyatosan izgultam –, és a szóbeli második felében éreztem, hogy görcsölni kezdek. Próbáltam nem feltűnően simogatni a pocakomat, végig mondtam, amit kellett, négyessel zártam is a kört. Utána egyből hívtam az orvosomat, és irány a kórház. Négy napig bent feküdtem, 35 hetes terhes voltam. Folyamatosan nyomták belém a görcsoldókat, CTG naponta többször. Amikor az orvosom elmondta, hogy ha a 37. héten produkálom ugyanezt, akkor nem szórakoznak, indítják a szülést, kicsit visszavettem a tanulási tempóból.”
  • A baba nemére vonatkozó elvárás. Amikor úgy vágunk bele a babaprojektbe, hogy nekünk márpedig lány/fiú kell, az kétesélyes: vagy örülünk, vagy nem. A nem pedig bizony igen rossz hatással lehet a 15–20 hetes magzatra. Gondoljunk arra, hogy mindkét nem nevelésének megvan a maga szépsége és kihívása, a lényeg az – bár közhely, de igaz –, hogy egészséges legyen. 
Brigi, 31 éves

„Amikor a dokink megtippelte – én erőltettem –, hogy mi lehet a neme, azt mondta, lehet, hogy fiú lesz. Összetörtem, sírtam, és napokig ki voltam borulva emiatt. Annyira lányt akartam, el se tudtam képzelni, hogy fiút neveljek. Persze, utána meg azért éreztem magamat rosszul, mert kicsit úgy éreztem, hogy elárultam ezzel a letargiámmal a pocaklakómat. Mire kezdem megbarátkozni a gondolattal, pár héttel később kiderült, hogy kislány lesz. Egyből az jutott eszembe, szegény gyerek úgy megijedt, hogy anya nem fogja szeretni, hogy gyorsan visszanövesztette a kukiját.

Tehát lett egy lányom, aki csajosabb már nem is lehetne, ugyanakkor él-hal az autókért, az autós, vonatos rajzfilmekért. Meglátjuk, hogy később ez miként fog még lecsapódni nála.” 

  • Szenvedélybetegségről való leszokás okozta stressz. Aki akkor teszi le például a cigarettát, alkoholt, amikor meglátja a teszten a két csíkot, az egyrészt tapsot érdemel, hisz sokan vannak, akik még ezt sem képesek megtenni születendő gyermekük egészsége érdekében. Ám sokkal jobb lenne, ha az élesben történő babacsinálás előtt három-hat hónappal ez már megtörténne. Így lenne idő arra, hogy a szervezet is hozzászokjon ehhez az új állapothoz.
Forrás: Thinkstock
  • Az anyaság tényének tudatosodása. Ez a várandósság előrehaladtával egyre szorongatóbb érzéssé válhat. Járjunk el várandósfoglalkozásokra, beszéljük ki a kétségeinket a párunkkal, de semmiképp se tartsuk magunkban a félelmeinket!
  • Pszichológiai, pszichiátriai kezelés időszaka. Nem gondolom, hogy különösebben ki kellene fejtenem, hogy ezek miért is igen komoly stresszhelyzetek. Érdemes a babát akkora tervezni, amikor az édesanya már gondtalanul tud a magzatra koncentrálni.
Juci, 28 éves

„A férjemmel komoly válságba kerültünk, és a második pszichológiai tanácsadás előtt derült ki, hogy várandós vagyok. Nagyon kemény volt így végig csinálni ezt a pár hetet, rengeteg stressz, éjszakába nyúló beszélgetések, mellette munka, és ugyebár a cigit is letettem ezzel egy időben. A kapcsolatunk szenzációs fejlődésen ment keresztül, boldog babavárásom volt, de a lányunkról két és fél évvel később kiderült, hogy hiperaktív. A szakemberek első kérdése az volt, hogy ért-e komoly stressz a terhesség alatt.

Igazából hibásnak érzem magam azért, mert nem tudtam elég oltalmat adni neki ebben a védtelen időszakban. A hiperaktivitása ugyan kezelhető, de egész életében jelen lesz.” 

Nézd meg, mik azok a stresszorok, amiket szinte lehetetlen elkerülni!