Bár idehaza is egyre több az olyan szülő, akik kritikusak a kötelező védőoltások biztonságosságával kapcsolatban, az igazi vakcinaháború az Egyesült Államokban zajlik. Az amerikaiak mintegy egyötöde hithű oltásellenes, az aggódó – és meggondolatlan – szülők között pedig nem egy híresség is képviselteti magát. Jöjjenek Hollywood vakcinaellenes sztáranyukái és apukái.

Jenny McCarthy 

Jenny McCarthyt a tengerentúli mainstream média csak a celebmamik oltásellenes királynőjeként aposztrofálja, és gyakran emlegetik vakcinaellenes aktivistaként is, holott a színésznő saját magát inkább csak kritikusnak mondaná. Véleménye szerint a vakcinák kérdése egyáltalán nem fekete vagy fehér, sőt kifejezetten jó dolognak tartja a kötelező védőoltásokat, de azt mondja, biztonságosabbá kellene őket tenni. McCarthy úgy gondolja, hogy a szülőknek informálódniuk kellene, kérdéseket kellene feltenniük gyermekorvosuknak, a rendszernek változtatnia kellene az oltási renden, és alternatív megoldásokat kellene biztosítaniuk a jelenlegi vakcinák kiváltására. 

„Meg kell szabadulnunk a méreganyagoktól, mint a higany. Annyira belefáradtam már, hogy mindenki azt mondja, hogy már nem tartalmaznak higanyt az oltások. Ez egyszerűen nem igaz” – nyilatkozta korábban a színésznő. 

McCarthy egyébként akkor vette fel a harcot az amerikai oltási renddel, amikor 2002-ben született fiánál, Evan Joseph Ashernél 2005-ben autizmust diagnosztizáltak, amit az oltásellenesek köztudottan az MMR-vakcina egyik mellékhatásának tartanak. 

Jenny McCarthyForrás: AFP
Forrás: Dreamstime
Globális népirtás a kötelező védőoltások segítségével?
A vakcinaellenesek gyakran azzal érvelnek, hogy a védőoltások szükségességét, hatásosságát soha nem igazolta egyetlen valódi tudományos vizsgálat sem. A legelvetemültebb elméletek szerint pedig a kötelező védőoltások egy globális összeesküvésnek a biológiai fegyverei, amelyeket direkt a társadalom megtizedelése céljából használnak. Kemény vádak ezek, éppen ezért úgy láttuk jónak, ha kérdéseinkkel, esetleges kételyeinkkel egy szakértőhöz fordulunk. Dr. Novák Hunor gyermekekkel foglalkozó orvost egy korábbi cikkünkben a kötelező védőoltásokkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről kérdeztük.

Jim Carrey 

Jenny McCarthyhoz hasonlóan expasija, Jim Carrey is biztos benne, hogy a védőoltások felelősek az autizmusért. Olyannyira, hogy tavaly egy Twitter bejegyzésben gyakorlatilag lefasisztázta Kalifornia kormányzóját. 

Kalifornia kormánya engedi, hogy higannyal és alumíniummal mérgezzék a gyermekeket. Ezt a kormányzati fasizmust meg kell állítani. 

Jim CarreyForrás: AFP

Alicia Silverstone 

Alicia Silverstone markáns nézeteit még könyv formájában is megosztotta rajongóival a „The Kind Mama” című írásában. A színésznő könyvében hasznos tanácsokkal látta el a szülőket a gyereknevelés minden kérdésében, beleértve a kötelező oltások témakörét is. Silverstone gyakorlatilag azt sugallta, hogy a szülők utasítsák el a vakcinákat. 

Véleménye szerint a helyes táplálkozás blokkolja azokat a betegségeket, amelyektől az oltások védenék meg őket. Sőt mi több, könyvében azt állította, egyszer tanúja volt annak, hogy egy gyerek az oltás után azonnal autista lett. 

Alicia SilverstoneForrás: AFP

Mayim Bialik 

Az Agymenők című sorozat sztárja kétségtelenül a legképzettebb az itt felsorolt összes hollywoodi szülő közül, Bialik ugyanis idegtudományból doktorált az UCLA egyetemen. Bialikra sokszor mondták már, hogy vakcinaellenes, nézetei azonban egyáltalán nem olyan radikálisak, mint társaié. 

„Amikor te vagy én gyerekek voltunk, nagyjából harmad- vagy negyedannyi kötelező védőoltást adtak a gyerekeknek, mint manapság. Szóval én úgy gondolom, hogy tegyél azt, amit csak akarsz, én is azt csinálok, amit akarok” – nyilatkozta korábban, majd azt is hozzá tette, hogy a szülőknek igenis informálódniuk kellene a vakcinákról, és nem hagyni, hogy mindenben csak az orvosok döntsenek.

Mayim BialikForrás: AFP

Charlie Sheen 

2008-ban Charlie Sheen és akkori felesége Denise Richards hadat üzent gyermekorvosuknak, egy bizonyos dr. Peter Waldsteinnek. Charlie, aki hithű oltásellenes, kiakadt, amikor megtudta, hogy a doktor kötelező védőoltást adott be a gyerekeinek, és felháborodásában levelet is írt a férfinak, amiben megtiltotta neki, hogy további oltásokat adjon be. Waldstein viszont válaszul közölte a színésszel, hogy ha szükséges lesz, ő bizony ezután is be fogja oltani a gyerekeket. 

Miután a színész jogi úton sem tudta megakadályozni gyermekei beoltását, furfangos bosszút eszelt ki a doktorral szemben: 7600 darab 5 centes érmével fizette ki a 380 dolláros orvosi számlát, a pénzt egy futárral, dobozban küldte el. Jól megmutattad neki, Charlie! 

Charlie SheenForrás: AFP