Hazánkban a háztartások évente mintegy 100 milliárd forint értékű fel nem használt, el nem fogyasztott élelmiszert dobnak ki – sokkoló adat. Az ünnepekhez közeledve érdemes hát kicsit a józan eszünkre hallgatni, és a felesleges rongyrázás, költekezés, pazarlás helyett okosan megoldani az ünnepi készülődést. 

 Karácsonyi vacsi

Tervezz!

Tervezd meg előre a karácsonyi menüt, így kevesebb az esély arra, hogy valamiből túl sokat vásárolj. Természetesen a nagybevásárlás előtt írj listát, és aszerint haladj. 

Nagybevásárlás előtt írj listát, és aszerint haladjForrás: Thinkstock

Ne ess túlzásba!

Tudjuk, hogy a karácsony a nagy családi evésekről szól, éppen ezért gyakran hajlamosak vagyunk túlbecsülni a szükséges élelmiszereket. Vedd számba, pontosan mennyien lesztek, hány beeső vendégekre számíthattok, és igenis próbáld meg kiszámolni, mennyi ételre lesz szükségetek. Ne főzz egy hadseregnek, ha csak hárman lesztek, mert még a végén a maradék a kukában végzi. Ha mégis rajtatok maradna pár adaggal, dobozold be, és mehet a mélyhűtőbe! Tökéletes alapanyaga lehet majd egy gyors hétköznapi vacsorának. 

Ajándék 

Elcsépeltnek hangzik, pedig igaz: a pénz nem számít, a szándék, a szeretet a fontos. Ha kreatív vagy, és van egy kis kézügyességed, nyugodtan készíts saját kezűleg ajándékokat (korábban itt mutattunk néhány DIY ötletet), de akár újra is hasznosíthatsz egy több éve kapott, száműzött, számodra haszontalan meglepetést. Vagy, ha még praktikusabban gondolkodsz, készíts ehető ajándékot, ami biztosan nem végzi majd a kukában. 

Keress olyan dolgot, amire az ajándékozottnak valóban szüksége vanForrás: Thinkstock

Ha mindenképpen vásárolni szeretnél valamit, akkor keress olyan dolgot, amire az ajándékozottnak valóban szüksége van, és amit a mindennapokban használni is fog. De az is jó megoldás lehet, ha többen dobjátok össze a hőn vágyott ajándék árát, így a kiszemelt megkaphat egy számára igazán fontos dolgot. 

Támogatott tartalom