Nincs karácsony mézeskalácssütés nélkül, de mit szólnál hozzá, ha idén kicsit felborítanád a jól megszokott rendet? Lepd meg a gyerkőcöket mézeskalácstortával – hidd el, imádni fogják!

 Hozzávalók 

(18 cm átmérőjű torta)

A tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg méz
  • 1 zacskó mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál citromlé
  • reszelt citromhéj
Forrás: Thinkstock

A krémhez:

  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 2 vaníliarúd magjai kikaparva
  • 15 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 35 dkg puha vaj

A csokoládébevonathoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés

A vajat a mézzel melegítsd fel (ne forrald!), csak hagyd, hogy olvadjon el a vaj, majd tedd félre hűlni. A tojásokat keverd össze a szódabikarbónával, cukorral, citromlével és fűszerekkel. Majd a tojásos masszába keverd bele a mézes vajat, valamint a lisztet. Eredményül egy lágy, kenőcsös tésztát fogsz kapni. Takard le, és legalább nyolc órára hagyd pihenni a hűtőben.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán gyúrd át, majd nyújtsd 4-5 mm vékonyra. A kinyújtott tésztából sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon süss egyenként hat darab lapot. Egy lapot 8-10 percig kell sütnöd.

A maradék tésztából vágj ki különböző formájú mézeskalácsokat, és azokat is süsd ki.

Forrás: Thinkstock

Most jöhet a krém!

A tejet a vaníliával és a sóval melegítsd fel. A tojásokat a keményítővel és a cukorral keverd habosra, miközben folyamatosan öntesz hozzá egy keveset a meleg tejből, és az elegyet alaposan keverd el.

A tejes-tojásos elegyet folytonos keveréssel kis lángon sűrítsd be addig, amíg bugyogni nem kezd. Akkor vedd le a tűzről.

Töltsd egy robotgép táljába, és kihűlésig verd a habverővel. Ha teljesen kihűlt, a puha vajat add hozzá kanalanként, miközben a legnagyobb fokozaton vered a masszát.

Ezzel az elkészült krémmel rétegezed majd a tortádat, a lapokat óvatosan lenyomkodva minden rétegnél. Az elkészült réteges tortát takard le, és hagyd állni egy éjszakán át szobahőmérsékleten. Másnap vond be a tetejét gőz felett felolvasztott vajas csokoládéval. 

Az elkészült tortád tetejét díszítsd a mézeskalácsokkal, és lefedve tedd néhány órára a hűtőbe.