Minden évben egyre több csokimárka száll be a szaloncukorbizniszbe, ember legyen a talpán, aki a csilivili dobozok alapján meg tudja hozni a nagy döntést. A külcsín és a jól csengő márkanév egyébként mit sem számít: tesztünkből az is kiderült, hogy bizony egy közkedvelt vagy magát prémiumnak nevező márka is képes minősíthetetlen szaloncukrot a piacra dobni.

Hét márka különböző ízesítésű szaloncukrait kóstoltuk és pontoztuk egy 1-től 5-ig terjedő skálán – illetve pontosítok, legnagyobb bánatunkra bizony volt édesség, amelyik több kollégánktól is egy nagy nullát kapott. És ez még nem minden. Szomorúan kell kijelentenünk, de istenigazából nem találtuk meg az idei karácsony tökéletes szaloncukrát. Bármilyen lelkesek is voltunk a teszt előtt, sajnos végül nem volt olyan delikvens, amely elsöprő ízvilágával mindannyiunkat levett volna a lábáról. 

Forrás: Szakadáti Oliver/Life.hu

De jöjjenek is a pontok, no meg a Life.hu újságíróinak szubjektív véleményei.

Milka – Mogyorókrémes szaloncukor: 4,6 pont

MilkaFotó: Szakadáti Oliver / Life.hu

A Milka mogyorókrémes szaloncukra biztonsági játékkal végül is győzedelmeskedett versenytársai felett, ám nem gondolnánk, hogy ez akkora dicsőség lenne. Gyakorlatilag annak köszönheti győzelmét, hogy pontosan olyan, mint egy átlagos Milka csoki, se több, se kevesebb. Ha valaki egyébként is szereti ennek a márkának az édességeit, akkor a Milka szaloncukrokban sem fog csalódni, viszont többet nem kell tőle várni.

Tipikus Milka, semmi ünnepi nincs benne. Mintha vennék egy sztenderd tábla csokit. Ettől függetlenül természetesen finom. 

Szamos – Meggykrémmel töltött marcipán szaloncukor csokoládéval mártva: 3,6 pont

SzamosFotó: Szakadáti Oliver / Life.hu

Többünknek nagy csalódás volt a Szamos szaloncukor, igenis nagyobb durranásra számítottunk. Nagyon szép, igazán ünnepi a csomagolása, de semmi áttörő íz. Persze vannak köztünk Szamos marcipán rajongók is, akik tökéletesen meg voltak elégedve az édességgel, és a maximális 5 ponttal díjazták. Összességében mégis eléggé megosztotta a szerkesztőségünket.

A csomagolása gyönyörű, de a túl puha állaga nekem egyáltalán nem jön be, pedig a Szamos marcipánt alapvetően imádom.

Chocco Garden – Kókuszízű szaloncukor étcsokoládéval: 3,4 pont

Choco GardenFotó: Szakadáti Oliver / Life.hu

Eddig még nem találkoztunk a Chocco Garden márkával, de újonc létére relatíve jól teljesített. Összességében mindenki meg volt vele elégedve, és sokakban felidézte annak a bizonyos pálmafás csomagolású, közismert kókuszos csokimárkának az ízvilágát. Talán annyit róhatunk fel ennek a kókuszos szaloncukornak, hogy többünknek kicsit túl édes volt az összhatás, és néhányan műanyag utóízre is panaszkodtak.

Díjazom az étcsokit, a töltelék kicsit túl édes, de a kókusz erőteljes, ami pozitív.

Bonbonetti – Vajkaramellás szaloncukor étcsokoládéval: 3,2 pont

BonbonettiFotó: Szakadáti Oliver / Life.hu

A negyedik helyen három márka is osztozik. A Bonbonetti versenyzője már az első harapás előtt elvesztett néhány pontot, a kibontott szaloncukor ugyanis kicsit úgy nézett ki, mintha avas lenne. Nem túl hívogató. Az illata viszont ennek ellenére is finom volt. Az ízvilága végül nem taglózott le senkit.

Ez amolyan nosztalgiaízű, gyerekként imádtam volna, de felnőttként már azt mondom, hogy a vajkaramella lehetne sokkal finomabb is.

Vadász – Csokoládés-alkoholos, meggyes krémmel töltött, tejcsokoládés szaloncukor: 3,2 pont

 

VadászFotó: Szakadáti Oliver / Life.hu

A Vadász szaloncukra is megosztotta a bírákat: volt, akitől maximális 5, de volt, akitől csupán 2 pontot kapott. Összességében egyébként elmondhatjuk, hogy pozitívan csalódtunk benne, be kell vallanunk, rosszabbra számítottunk. Az ízorgia ugyan elmaradt, de ehető volt, sőt volt, aki kifejezetten finomnak találta.

Ettől nagyon féltem, és tök kellemeset csalódtam. Kicsit rumos, kicsit meggyes, kicsit csokis. Pont jó!

Szerencsi – Mogyorókrémmel töltött, étcsokoládés szaloncukor, mogyoródarabokkal: 3,2 pont

SzerencsiFotó: Szakadáti Oliver / Life.hu

A csomagolása az egyik legszebb, legünnepibb volt, ezzel együtt sajnos a legnagyobb csalódást kétségtelenül a Szerencsi retró szaloncukra okozta. A legnagyobb bajunk az volt vele, hogy a mogyorókrémmel csak nyomokban találkoztunk, szinte kizárólag az étcsoki íze dominál. Volt, aki azt is felrótta neki, hogy egyáltalán nincs szaloncukor jellege, sokkal inkább tűnik egy szimpla bonbonnak.

Ha szeretném az étcsokit, tök jó lenne. Egyébként a gyerekkorom fura ízű szaloncukrai jutnak róla eszembe, nem túl jó élmény.

Lissé Prémium Szaloncukor – Marcipános, aszalt sárgabarackos szaloncukor étcsokoládéval: 1,8 pont

LisséFotó: Szakadáti Oliver / Life.hu

És akkor jöjjön a sereghajtó. A Chocco Gardenhez hasonlóan a Lissé Prémium szaloncukrokról sem hallottunk idáig, ám az előbbivel szemben a Lissé sajnos nem szerepelt túl fényesen. És akkor még enyhén fogalmaztam. Elméletileg prémium-szaloncukorról beszélünk (ha hihetünk a nevének), gyakorlatilag viszont ez a szaloncuki volt az, ami kóstolás után a megszégyenítő nulla pontot kapta. Két kollégánktól is. Nem is nagyon tudjuk mivel jellemezni, egyszerűen rossz volt. Ezzel a marcipános, aszalt sárgabarackos, étcsokoládés ízvilággal talán kicsit túl sokat akartak egyszerre, amiből végül egy hatalmas katyvasz lett.

Szörnyű. Kifejezetten rossz volt.