A gyereknevelés felelősséggel jár, és bizony be kell látni, hogy nem mindenki alkalmas a szülői szerepre. Ezt az állítást a következő anyukák és apukák példája sajnos tökéletesen alá is támasztja.

A hitükkel gyógyító pár, akik nem adtak gyógyszert beteg gyereküknek

Herbert és Catherine Schaible egy olyan pennsylvaniai pünkösdista közösségnek voltak a tagjai, akik a hittel való gyógyításban hisznek. A közösség tagjai úgy gondolják, ha Isten azt akarja, hogy valaki éljen, akkor meg fogja azt menteni, valamint azt, hogy ha gyógyszereket használnának, akkor elutasítanák Isten akaratát. 

Herbert és Catherine SchaibleForrás: CNN/Philadelphia Police Department

2009-ben a Schaible család imádkozással próbálta meggyógyítani kétéves, tüdőgyulladásban szenvedő gyermeküket, ahelyett, hogy orvoshoz vitték volna. Az imák sajnos nem használtak, a gyerek belehalt a betegségbe. A házaspárt tíz év próbaidőre ítélték azzal a kitétellel, hogy ha másik gyermekük is beteg lesz, mindenképpen orvoshoz kell vinniük. 

Nos, a pár nem tanult az esetből. 2014-ben ismét bíróság elé álltak, mivel nyolc hónapos beteg gyereküket sem voltak hajlandóak gyógyszerrel kezelni. Ezúttal hét év letöltendő börtönbüntetést kaptak, és a még életben lévő másik hét gyereküket nevelőszülőknél és rokonoknál helyezték el.

A szülők, akik halálra éheztették gyereküket, holott tele volt a hűtőjük

Tivasha E. Logan és Chauncey Gardner otthonában a hatóságok egy teletömött hűtőszekrényt találtak, öt hónapos gyermekük mégis az éhségbe halt bele. A kislány egészségesen, normális súllyal született, rövidke élete alatt viszont egyszer sem vitték el a háziorvosukhoz a szokásos ellenőrzésekre. Amikor meghalt, mindössze 2,7 kg volt a súlya, kevesebb, mint amennyivel született. Az anyja azt mondta a nyomozóknak, hogy azért nem akarta a kislányt kórházba vinni, mert félt, hogy elvennék tőle.

Tivasha E. Logan és Chauncey GardnerForrás: Polk County Sheriff's Office

A párnak összesen három közös gyereke volt, és az asszony korábbi kapcsolataiból született két másik gyerek is náluk lakott. Az 5 hónapos kislány halála után a többi gyereket rokonoknál helyezték el. Tivashát és Chauncey-t letartóztatták, az asszonyt életfogytiglani börtönre ítélték, Chauncey-t pedig harminc év letöltendőre, mivel a férfi azzal védekezett, hogy nem gyakran volt otthon, így nem tudta, hogy ilyen rossz állapotban van a kislánya.

A pár, akik hagyták, hogy gyerekük belehaljon az agyhártyagyulladásba

David és Collet Stephan tudta, hogy 19 hónapos gyermekük beteg, ám azt hitték, csak egy szimpla megfázásról van szó, így otthoni praktikákkal próbálták kikúrálni. Fokhagymát, juharszirupot és tormát is bevetettek a betegség ellen, ám semmi nem segített, a kisfiú több mint 2 hétig szenvedett bármiféle orvosi segítség nélkül. Hetek múltán a család egy ismerőse azt tanácsolta nekik, hogy mégis el kellene vinniük a gyereket orvoshoz, mert szerinte agyhártyagyulladása van. 

A kis Ezekiel, David és Collet Stephan fiaForrás: Facebook/Prayers for Ezekiel

A házaspár egy természetgyógyászhoz vitte el a beteg kisfiút, ahol egy echinaceakeveréket kaptak gyógyszer gyanánt. Az anyuka és az apuka egészen addig nem vitte kórházba a kisfiút, amíg annak nem állt le a légzése. Akkor azonban már késő volt. Olyan súlyos állapotban volt, hogy már az orvosok sem tudták megmenteni. 

A házaspár még a bíróság előtt sem ismerte be, hogy hibáztak. Ragaszkodtak hozzá, hogy ők mindent megtettek a gyerek egészségéért. A pár végül kevesebb mint egy év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Az anya, aki pitypangteával és oregánóolajjal kezelte fia fertőző torokgyulladását

Tamara Lovett nem hitt a hagyományos gyógyászatban, a fiának nem volt születési anyakönyvi kivonata, és soha életében nem járt orvosnál. Amikor a fiú streptococcus okozta torokgyulladásban megbetegedett, az anya elutasította az orvosi kezelést, helyette pitypangteával és oregánóolajjal próbálta kikúrálni. A gyerek végül szepszisben és egyéb súlyos szervi elégtelenségben életét vesztette. A halála előtti napon ugyan az anya már meggondolta magát, és kórházba vitte a fiút, ez azonban már késő volt.

Az anya nem hitt a hagyományos gyógyászatban, pitypangteával kezelte a fia fertőző torokgyulladását (képünk illusztráció)Forrás: Thinkstock

Tamarát végül bűnösnek találták az élethez szükséges alapvető szükségletek biztosításának elmulasztása és cserbenhagyás bűntette vádjában.