Egy önbizalomhiányos, félénk kisgyerekből gyakran lesz gátlásokkal és félelmekkel teli felnőtt, bizonytalansága pedig könnyen állhat a későbbi sikerei útjában. Az egészséges önbizalom a kiegyensúlyozott élet elengedhetetlen része, éppen ezért érdemes már a gyerekkorban foglalkozni a kérdéssel.

A magabiztos szülőknek általában a gyerekeik is stabil önértékelésűek. Az igazságos, következetes nevelésnek és a biztonságot nyújtó szülő-gyermek kapcsolatnak is nagyon fontos szerepe van a gyerekek önértékelésének alakulásában, az alábbiakban viszont olyan tanácsokat adunk, amiket alkalmazva tovább építhető egy gátlásokkal teli kisgyerek önbecsülése.  

Kritizálás 

Soha ne a gyerek személyiségét kritizáld, hanem a nem kívánt viselkedésformát. Attól, hogy most rossz fát tett a tűzre, ő még egy szeretetreméltó lurkó. 

Ne a gyerek személyiségét kritizáldForrás: Thinkstock

Szeretet 

Ne a sikerekért, az elvégzett feladatokért szeresd a gyereket, hanem önmagáért, a saját személyiségéért. 

Büszkeség 

Mindegy, hogy első vagy utolsó lett a futóversenyen, mutasd ki, mennyire büszke vagy arra, hogy kihozta magából a legtöbbet.

Mutasd ki, mennyire büszke vagy arra, hogy kihozta magából a legtöbbetForrás: Thinkstock

Hasonlítgatás 

Soha ne hasonlítgasd másokhoz! Mindenki egyedi és megismételhetetlen, mindenki fejlődését saját magához kell mérni.

Személyes találkozás a világ legismertebb életvezetési tanácsadóival
Ki ne szeretne boldogan élni? Sikeres lenni? Ne állj a saját boldogságod, sikered útjába, szerezz jegyet a 2017. április 1-jei Wake-Up! Day-re, 2017 legnagyobb motivációs és transzformációs rendezvényére. Olyan világhírű coachok, trénerek lépnep a színpadra, mint „A Titok" című film sztárja, Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémiumminőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek. Időpont: 2017.04.01. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna. A rendezvényre jegyet ITT rendelhetsz.

Elvárások 

Ne arról szóljon az élete, hogy mit nem tud megcsinálni, ne támassz elérhetetlen követelményeket a gyerekkel szemben. Segíts neki, hogy reális célokat tűzzön maga elé. 

Segíts neki, hogy reális célokat tűzzön ki maga eléForrás: Thinkstock

Támogatott tartalom