A buddhista filozófia alapköveire épülő mindfulness a hollywoodi sztárok körében különösen népszerű, és most végre kiderült: valóban jótékony hatással van a szervezetre.

A filozófia lényege, hogy a hétköznapi problémák és aggodalmak lényegesen könnyebben megoldhatók, ha a jelenre, az adott pillanatra fókuszálunk. A mindfulness meditáció egyfajta módosult tudatállapot, bizonyos nyújtásokkal és a megfelelő légzéstechnikával. A szakemberek szerint már akár egy nyolchetes mindfulnesskurzus is jelentős pozitív hatást gyakorol a szervezetre: csökken a stresszhormonok szintje, így kisebb eséllyel szökik magasra a vérnyomás.

A mindfulnessmeditáció egyfajta módosult tudatállapotForrás: Thinkstock
A technika lényege
Jon Kabat-Zinn amerikai orvos az 1970-es években sokat tett a mindfulness népszerűsítéséért. Konkrét módszereket és technikákat írt le könyveiben, amelyeket bárkinek lehetősége volt elsajátítani. Segítségükkel hatalmas mértékben lehet csökkenteni a stresszt és a szorongást, ezért
ma már tudományos kutatások tárgya a mindfulness módszere. A tudatos jelenlét tehát tanulható, és rendkívül hasznos módszer. Gyakorlása során arra törekszünk, hogy szándékosan, tudatosan és akaratlagosan rögzítsük figyelmünket a jelenben, pillanatról pillanatra, ítélkezés nélkül, pusztán átengedve a gondolatokat és az élményeket a tudatos figyelem szűrőjén. Ide kattintva még többet megtudhatsz a módszerről!

Egy kísérlet eredményei

Egy kísérletben az önkénteseket szándékosan stresszes körülmények között vizsgálták, bonyolult kiselőadást kellett tartaniuk fehér köpenyes emberek előtt. A meditációs kurzus résztvevői lényegesen jobban teljesítettek, mint a hagyományos stresszkezelési technikákkal operáló társaik, a stressz tünetei jobban elkerülték őket.

Az önkénteseket szándékosan stresszes körülmények között vizsgáltákForrás: Thinkstock

Hollywoodban is imádják  

A hollywoodi sztárok közül a mindfulness Emma Watson és Angelina Jolie kedvence: ők azt állítják, hogy nemcsak a stresszkezelés, de az időbeosztás, az étkezés és a testmozgás terén is pozitív változásokat észleltek életükben, mióta a mindfulness életük részévé vált.