Egészségünk alappillére – Ezért nélkülözhetetlen a magnézium

Forrás: Thinkstock -
magnézium gyorsvitamin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amire azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem állítja elő. Íme, jó néhány ok, amiért gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről!

A magnézium 300 enzim működéséhez szükséges, fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, illetve az ideg- és izomműködésben, a sejtfalak védelmében, ráadásul több vitamin sem hasznosul megfelelően a magnézium nélkül.

A magnézium továbbá jó hatással van a szívre, normalizálja a vérkeringést, csökkenti a stroke esélyét, és a koleszterinszintet is megfelelő szinten tartja.

Javítja a szellemi teljesítőképességet, javítja a rövid és hosszú távú memóriát, de a tanulási képesség fejlesztésére is bevethető. Kimutatták, hogy az időskorban megjelenő memóriazavarok is szoros összefüggésben állnak a magnéziumhiánnyal. Sőt, már azt is bizonyították, hogy a stressz oldásában is fontos szerepe van.

A magnézium az egészségünk alappillére, ezért fontos, hogy magnéziumban gazdag ételeket fogyasszunk Forrás: Thinkstock

A szervezetben 25-30 gramm található, több mint a fele a csontokban. A nem megfelelő táplálkozási szokások azonban csökkentik a magnéziumszintet.

Egy átlagos felnőtt esetében 250-375 mg közötti mennyiséget kellene bevinni naponta,

amit a megfelelő ételekkel elérhetünk, például zöldségekkel, halfélékkel, hüvelyesekkel, csonthéjasokkal. A műtrágya fokozott használata miatt azonban sokkal kevesebb magnéziumot tartalmaznak az ételek, így az étrend-kiegészítőket is érdemes számításba venni.

A fejlődő magzat számára is nagyon fontos, hogy már édesanyja pocakjában megkapja a megfelelő mennyiségű magnéziumot. Ez általában 350-375 mg közötti mennyiség bevitelét jelenti a kismama számára.

A szoptatás ideje alatt sem hanyagolható, hiszen a magnézium részt vesz a csontok és a fogak felépítésében is,

így a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.