Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amire azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem állítja elő. Íme, jó néhány ok, amiért gondoskodnunk kell a magnéziumbevitelről!

A magnézium 300 enzim működéséhez szükséges, fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, illetve az ideg- és izomműködésben, a sejtfalak védelmében, ráadásul több vitamin sem hasznosul megfelelően a magnézium nélkül.

A magnézium továbbá jó hatással van a szívre, normalizálja a vérkeringést, csökkenti a stroke esélyét, és a koleszterinszintet is megfelelő szinten tartja. Javítja a szellemi teljesítőképességet, javítja a rövid és hosszú távú memóriát, de a tanulási képesség fejlesztésére is bevethető. Kimutatták, hogy az időskorban megjelenő memóriazavarok is szoros összefüggésben állnak a magnéziumhiánnyal. Sőt, már azt is bizonyították, hogy a stressz oldásában is fontos szerepe van. 

A magnézium az egészségünk alappillére, ezért fontos, hogy magnéziumban gazdag ételeket fogyasszunkForrás: Thinkstock

A szervezetben 25-30 gramm található, több mint a fele a csontokban. A nem megfelelő táplálkozási szokások azonban csökkentik a magnéziumszintet.

Egy átlagos felnőtt esetében 250-375 mg közötti mennyiséget kellene bevinni naponta, amit a megfelelő ételekkel elérhetünk, például zöldségekkel, halfélékkel, hüvelyesekkel, csonthéjasokkal. A műtrágya fokozott használata miatt azonban sokkal kevesebb magnéziumot tartalmaznak az ételek, így az étrend-kiegészítőket is érdemes számításba venni.

A fejlődő magzat számára is nagyon fontos, hogy már édesanyja pocakjában megkapja a megfelelő mennyiségű magnéziumot. Ez általában 350-375 mg közötti mennyiség bevitelét jelenti a kismama számára.A szoptatás ideje alatt sem hanyagolható, hiszen a magnézium részt vesz a csontok és a fogak felépítésében is, így a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen.

Támogatott tartalom.