Gyógyvizek szempontjából kicsiny hazánk igencsak szerencsés. Az egész világon híres gyógyvizeink, gyógyfürdőink vannak, amiket érdemes is látogatni, hiszen amellett, hogy egy kellemes fürdőzés a lelket is nyugtatja, rengeteg egészségügyi előnye van.

Rengetegféle összetételű gyógyvíz létezik Magyarországon, így ha nem az egészségmegőrzés, relaxálás a célod, akkor érdemes részletesebben utánajárni, melyik víz mit gyógyít. Általánosságban azonban elmondható, hogy az ízületi, mozgásszervi problémákra a gyógyvizek kifejezetten jó hatással vannak. Ezentúl egyes nőgyógyászati betegségeket és bőrbetegségeket is sikerrel kezelnek gyógyvízzel. 

Érdemes részletesebben utánajárni, melyik víz mit gyógyítForrás: Thinkstock
Gyógyvíz és termálvíz

Sokan keverik a két fogalmat, vagy szinonimaként használja, ami nem is meglepő, hiszen van egy fontos közös metszetük. De míg termálvíznek a 30 Celsius-foknál melegebb vizeket nevezzük, amelyek stresszoldásra, méregtelenítésre szintén alkalmasak, addig a gyógyvíz egy magasabb minőséget képvisel. Általában az ásványi anyagban gazdag vizek számítanak gyógyvíznek, amelynek orvosilag bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvizek lehetnek hidegek és melegek, fürdésre és ivásra egyaránt alkalmazhatók. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adja ki a gyógyvíz és gyógyfürdő címet.

A lazító, görcsoldó, fájdalomcsökkentő hatás kifejezetten jellemző a gyógyvizekre. Ezért is van az, hogy a legtöbb gyógyvíz ízületi betegek számára kiváló kiegészítő kezelés. Egy wellnesshétvége során viszont egy átlagember is megtapasztalhatja, hogyan lazulnak el az izmok, és hogyan lazul el ezáltal az egész testünk. 

A víz jótékony hatóanyagai a bőrünkön át és tüdőnkbe belélegezve is hatnak. A felszabaduló gázok különösen jó hatással vannak az allergiásokra, asztmásokra, de a városi levegőt is jó kimosni a gyógyvíz által.

Jó tudni!
A gyógyfürdőzés időtartamára is oda kell figyelni, hogy a lehető legoptimálisabb hatást érjük el vele. Általánosságban az mondható el, hogy míg a langyosabb hévízi tóban egy óra fürdés is megengedett, addig a kifejezetten kénes, sűrű harkányi vízben 15-20 perc is elegendő.

A vízben megtalálható ásványi anyagok a bőrön át felszívódva kiválóan salaktalanítanak. Bekerülnek a nyirokrendszerbe, így hatnak az immunrendszerre és az idegrendszerre.

Széchenyi fürdőForrás: Thinkstock

Ahogy a test egy kicsit elernyed, megnyugszik a meleg víz hatására, úgy a lelkünk, a pszichénk is képes lesz egyre jobban lecsendesedni. A gyógyfürdőzés tehát kétségtelenül a békés, nyugodt, regeneráló, pihentető feltöltődésről szól. 

Mikor nem ajánlott a fürdőzés?
Heveny gyulladások ideje alatt, mint például a mandulagyulladás, vagy influenza, nem ajánlott gyógyfürdőbe menni, de a szívelégtelenségben, daganatos betegségben, érelmeszesedésben küzdő betegeknek sem javallott.