Ha Afrikába utazunk, többnyire az északi országok azok, különösen Egyiptom, Tunézia (nincs túl messze, nem túl drága), amelyeket szívesen és gyakran látogatunk. Ha azonban igazi kalandvágyó vagy, legalább egyszer érdemes délebbre is eljutni: például Zimbabwébe. Azt azonban tudnod kell, mielőtt nekivágsz, hogy a különféle fertőzések megelőzése érdekében mindenképpen szükséged lesz néhány védőoltásra is, a csodás természeti környezet azonban kárpótol majd mindenért. Íme, néhány olyan látnivaló, amitől a lélegzeted is eláll majd! 

 Viktória-vízesés, a "mennydörgő gőzölés"


Két ország, Zambia és Zimbabwe határán található a világ legszélesebb vízesése, a Viktória (Mosi-oa-Tunya), a helyeik  "mennydörgő gőzölgésnek" és "robajló füstnek" nevezik. Hogy miért? A víz százméteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. A zuhatagot, amelyet David Livingstone nevezett el Viktória brit királynőről, az esőerdőből lehet megközelíteni.

Viktória-vízesésForrás: Thinkstock

A turisták egyik legkedveltebb fotótémája a vízesés felett látható szivárvány, amely mindig máshol jelenik meg, és más arcát mutatja.   Útközben érdemes megtekinteni az úgynevezett "Nagy Fát" . Ennek az ősi monumentális baobabfának (majomkenyérfa) mintegy 16 m átmérőjű a törzse, és egykor kereskedőknek, utazóknak volt a találkozási pontja. 

A Viktória-vízesést évente több mint háromszázezren látogatják, 1989-ben az UNESCO fölvette a világörökségek közé, és nemzetközi védelemben is részesül. Éppen ezért a természeti környezetet egyáltalán nem építették be, se szállodák, se parkolók nincsenek a közelében: a vízesést az esőerdőben található egy-egy kilátópontról lehet megtekinteni. 

Viktória-vízesésForrás: Thinkstock
Így készülj fel az útra!

Bár Zimbabwébe utazva nincs kötelező védőoltás, de a hatóságok a következőket javasolják, attól függően, hogy melyik területre utazol.
Hastífusz elleni védőoltás
Hepatitis A fertőzés elleni védőoltás
Hepatitis B elleni védőoltás
Kolera elleni védőoltás
Malária elleni oltás

A konzuli szolgálat honlapján elérhetőek azok az információk, amelyektől az utad biztonságosabb lesz: ezeket mindenképpen tartsd be.

 
A "vad csodaország": Hwange


 A Hwange - nem messze a Viktória-vízeséstől - Zimbabwe legnagyobb nemzeti parkja közel 15 ezer négyzetkilométernyi érintetlen vadonnal. A park a 19. században a Ndebele királyok, majd az európaiak kedvelt vadászterülete volt, amely 1928 óta vadvédelmi körzet, és 1929-től nemzeti park. A hatalmas parkot sokan "vad csodaországnak" nevezik, ahol 107 féle emlős - mint például az orrszarvú, antilop, zebra, zsiráf, kafferbivaly, elefánt, oroszlán, leopárd, kudu, gnú - és több mint 400 madárfaj él.

HwangeForrás: Thinkstock

A terület az 1970-es évekre az Afrikában vadon élő állatok egyik leggazdagabb és legkönnyebben megközelíthető rezervátuma lett. A legtöbb állattal a száraz időszakban (szeptember-október) találkozhatnak az idelátogatók, az esőzések beköszöntével az állatok vándorolni kezdenek, így nehezebb megfigyelni őket. A Hwange területén egyébként kizárólag vezetett túrákon vehetsz részt, amely egyrészt a turisták védelmét, másrészt a vadállatok nyugalmát is szolgálja. 

Emlékszel Cecilre, az oroszlánra?

Hwange Nemzeti Parkban élt Cecil, a 13 éves oroszlán, amellyel egy amerikai fogorvos, Walter Palmer végzett. Kegyetlen tette hatalmas közfelháborodást keltett, ez után pedig az USA védelem alá helyezte az afrikai oroszlánokat.

Az Oroszlánkirály című rajzfilm egyik alkotóját, Aaron Blaise-t is mélyen érintette az állat megölése. "Hatalmas állatbarát vagyok, és az őrületbe kerget, amikor látom, hogy ok nélkül elpusztítják ezeket a gyönyörű élőlényeket. Amikor hallottam a híreket Cecilről, eldöntöttem, hogy egy képpel tisztelgek előtte.
Ez nem olyan sok, de remélem, hogy gondolkodásra készteti az embereket" - nyilatkozta. Az alkotást itt nézheted meg.