Közel és mégis mindentől távol: Dobogókő

Forrás: dobogoko.hu -
Dobogókő utazás kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utaznál valahova, de nem akarsz nagy távolságot megtenni? Nem is kell feltétlenül messzire menni ahhoz, hogy egy kicsit kiszakadhassunk a városi körforgásból. 

Dobogókő mindössze 25 km-re található Budapesttől, Komárom-Esztergom és Pest megye határán, ezért akkor is érdemes ide ellátogatni, ha csak 1-2 nap pihenésre van lehetőségünk.

Kirándulóknak

Meleg szívvel ajánlható azoknak, akik szeretnek a természetben túrázni, kirándulni, ugyanis a Rám-szakadék, a Ferenczy-szikla, a Thirring-szikla (Turul körút) és a Zsivány-sziklák is rendelkezésünkre állnak, ha szabadtéri mozgáshoz van kedvünk.

Nem is beszélve a Dunántúl második legmagasabb hegycsúcsaként közismert Pilis-tetőről, valamint a pilisszentkereszti Szurdokról. Dobogókő zarándokutakban is bővelkedik, az Országos Kéktúra és a Mária út is keresztülszeli a települést.

Rám-szakadék Forrás: ramszakadek.hu

Városnézőknek

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján található, ennek köszönhetően olyan pompás panorámában részesíti az odautazókat, aminél szebbet elképzelni is nehéz. Nemcsak a tavaszi-nyári időszakban, hanem a téli hótakaró idején is érdemes kipróbálni, ugyanis ezen a településen épült fel az ország első sípályája. Dobogókő az elsők között büszkélkedhetett menedékházzal is, a báró Eötvös Loránd menedékházzal, amelyet 1898-ban adtak át.

Barlangi túrázás

  • Dobogókő barlangokban is bővelkedik, így aki szeret barlangászni, annak kifejezetten ajánlott az utazás. Például a Szenteltvízmedencés-barlanghoz, amely Dobogókő csúcsrégiójában, körülbelül 670 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Eszterházas Istvánék fedezték fel 1997-ben, és valószínűleg kimállással keletkezett. A barlang teljes hossza, a kiboltozott előtérrel együtt 5,2 méter, ami 4-5 túrázó számára akár szuper szabadtéri alvóhely is lehet.
  • Szintén ezen a településen található a Kilátós-barlang, a dobogókői kilátó kiépített csúcssziklájának nyugati oldalában. Ezt a barlangot is Eszterházas Istvánék fedezték fel, de valószínűleg mások is jártak már ott korábban, hiszen nagyon frekventált helyen van, ám leírások azelőtt nem készültek róla. 2 méter magas és 2 méter széles szája van, de befelé haladva egyre csak szűkül, és hamar ujjnyi réssé válik. Kisebb, mint a Szenteltvízmedencés-barlang, de ennek ellenére nagyon érdekes látvány.
Kilátás a Dunára Forrás: dobogoko.hu
  • A Mária-barlang, a kilátó szikla északi kiöblösödésének aljában kapott helyet. A barlang bejárata alatt 3 méterrel található a siketnéma turisták Mária-kegyhelye. Ezt az üreget is Eszterházas Istvánék fedezték fel 1997-ben. A barlang szája 60 centi magas és ugyanennyi széles, belül pedig inkább egy henger alakú üregre emlékeztet. 4,7 métert befelé haladva már járhatatlanná szűkül, így tovább nem tudunk benne menni.

Vallási különlegesség

  • Dobogókőn találkozik a vallás és az ezotéria. Az utóbbi nézet szerint a település környékén, a Pilisben található a Föld szívcsakrája, vagyis a világ kollegtív szíve, ami minden odatérő embert különleges lelki energiával tölt fel. Az Ősmagyar Táltos Egyház úgy tartja, hogy a szívcsakrát a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál lehet megtalálni.
  • Ugyanitt, Dobogókőn található a jezsuiták Manréza lelkigyakorlatos háza is, melynek kápolnájában minden vasárnap 10 órakor szentmisét rendeznek.

Környező izgalmas települések

Dobogókő környékén szebbnél szebb települések sorakoznak, amelyeket szintén érdemes lehet meglátogatni.

Nyár Dobogókőn Forrás: dobogoko.hu
  • Az eredeti célállomástól 17 km-re található Esztergom, ahol a bazilikát, Magyarország legnagyobb templomát van lehetőségünk szemügyre venni. Az épület emeletén működik a Főszékesegyházi Kincstár, amely az ország leggazdagabb egyházi kincstára. Esztergomba azért éri meg átutazni, mert ott található a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma is, ahová betérve visszarepülhetünk a történelemben, és bővíthetjük a hazánkkal kapcsolatos tudásunkat. Aki egy kis szórakozásra vágyik, menjen el a helyi strandfürdőbe, vagy térjen be az ottani wellnessközpontba, ami még télen is üzemel.
  • Dobogókőtől szintén nem messze, 25 km-re helyezkedik el Párkány, ahonnan szintén érdemes rápillantani az esztergomi bazilikára, mert páratlan látványként tárul az ember szeme elé. Ez a Duna északi oldalán fekvő város szintén kedvez a fürdőzés szerelmeseinek, ugyanis saját termálfürdője van, ahol kültéri és fedett medencék is találhatóak.
A Közel-Kelet Las Vegasa: Dubajhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170324-dubaiba-utazni-egesz-evben-jo-otlet.htmlDubaj tulajdonképpen nem más, mint a Közel-Kelet Las Vegasa – ezt állapítottuk meg az alatt az öt nap alatt, amelyet volt szerencsénk eltölteni az Egyesült Arab Emírségek egyik legdinamikusabban fejlődő városában. Adunk egy kis ízelítőt a városból, ahol egész évben tombol a nyár, és csak arra vár, hogy felfedezd magadnak, és életre szóló élményekkel gazdagodva térj haza. UtazásThinkstockLillafüred: Magyarország egy falatnyi csodájahttp://www.life.hu/lifeutazas/20170321-latnivalok-lillafureden.htmlHa szereted a szép tájakat, a történelmet, a kirándulást, és mindezt hazai pályán szeretnéd megtapasztalni, akkor utazz el Lillafüredre. A külföldi turisták körében is népszerű település minden évszakban csodálatra méltó. Utazás--Három tó Európában, amelytől eláll a lélegzetedhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170318-europa-harom-gyonyoru-tava-bled-como-es-plitvice.htmlA tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk arra, hogy a szabadidőnket a természetben, leginkább vízparton töltsük el. Ha nincs lehetőséged külföldre utazni, a Balaton, a Velencei-tó vagy a Fertő tó mellett is feltöltődhetsz, de mi most három olyan európai tavat mutatunk meg neked, amelyek partjára biztosan mindig visszavágysz majd. UtazásThinkstockSkandináv tengerpart és hippi kommuna – Észak-Európa csücskén jártamhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170314-malmo-es-koppenhaga-latvanyossagai.htmlMindig is el szerettem volna jutni Észak-Európába, hogy felfedezzem a kissé zord, de mégis kedves skandináv tájakat, ahol pirosra csípi az arcom a jeges szél. Idén végre (valamelyest) teljesült az álmom: ellátogattam Malmőbe és Koppenhágába is. Utazás--A világ legszebb titkos szigetei, amelyek nem hemzsegnek turistáktól http://www.life.hu/lifeutazas/20170311-a-vilag-gyonyoru-szigetei-ahol-nem-keves-a-turista.htmlA világ különböző tájain elhelyezkedő, a turisták által kevésbé ismert és látogatott szigetekre valószínűleg csak kevesen jutnak el. Akik viszont igen, azok életük egyik legnagyobb élményének tartják utazásukat. Hogy miért? Nem csupán azért, mert csodálatosak, hanem mert van az ismert pihenőhelyekhez képest egy hatalmas előnyük. Mivel kevés turista látogat oda, így a természeti környezet is sokkal háborítatlanabb, mint a könnyebben elérhető úticélok esetében. Utazás--Róma kevésbé ismert, ám gyönyörű nevezetességeihttp://www.life.hu/lifeutazas/20170306-roma-latnivaloi-palazzo-zuccari-quartiere-coppede-villa-ada.htmlKolosszeum, Spanyol lépcső, Trevi-kút - ha Rómában járunk, ezeket egészen biztosan megnézzük, vagy ha csoportos utazásra fizetünk be, biztos, hogy a "kötelező" program részei. Ám az Örök Város korántsem csak ennyi. Számos egyéb látnivalója közül most néhány olyat mutatunk be, amit lehet, hogy nem ismersz. UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.