Tudtad, hogy a puding is készülhet egészségesen? Ennek is rengeteg variációja van, nekünk az egyik kedvencünk a tápiókagyöngyből főzött, krémes, rengetegféle módon ízesíthető puding.

Mentás, málnás

  • 20 dkg tápiókagyöngy
  • 4 dl rizstej vagy bármilyen növényi tej
  • 1 dl víz
  • 3-5 ek. méz vagy édesítő ízlés szerint
  • 10 dkg málna
  • menta
Málnás-mentás tápiókapudingForrás: Thinkstock

A tápiókát beáztatjuk úgy, hogy kétujjnyira ellepje a víz. A kis gyöngyök ezt mind felszívják, és szépen megduzzadnak. 20 percet mindenképpen érdemes hagyni nekik erre. Közben a vizet a tejjel összeforraljuk. Ha valamilyen sűrű tejjel készítjük, akkor egy dl vizet érdemes hozzátenni, ellenkező esetben dolgozhatunk fél liter tejjel is. Meglepő módon ez mindenkinek más aránnyal működik jól.

Ha felforrt, hozzáadjuk a tápiókát. Érdemes végig figyelni, amíg készül a puding, ugyanis könnyen leragad, így kevergetni kell. Amikor kezd ragacsossá válni, és látod, hogy a gyöngyök opálosan átlátszóvá válnak, akkor elkészült. Ha levetted a tűzről, keverd hozzá a választott édesítőszert, legyen az méz, eritrit vagy xilit. A fagyasztott málnát (később természetesen friss málnával is el lehet készíteni) engedd ki, majd forrald össze az apróra vágott mentával. Ebbe is rakhatsz egy kevés édesítőszert. Érdemes egy pohárban rétegezni a kihűlt alapanyagokat, így jól is fog mutatni.

 Citromfüves, kókuszos

  • 20 dkg tápiókagyöngy
  • 5 dl kókusztej
  • 3-5 ek. méz vagy édesítő ízlés szerint
  • citromfű
Citromfüves-kókuszos pudingForrás: Thinkstock

Az előző változatban csak a málnát ízesítettük, de a tejbe is bele lehet főzni a zöldfűszereket. A kókusztejet tedd fel a citromfűlevelekkel főni. Nagyjából 3-4 ágnyi levelet tegyél bele. Amikor felforrt, vedd le a gázról, de még hagyd benne ázni a leveleket, míg előkészíted a tápiókát. Az előzőekhez hasonlóan áztasd be vízbe, majd 20 perc letelte után a citromfűleveleket halászd ki a tejből, és tedd fel főni a tápiókával. 

Amikor elkészült, vedd le a tűzről, és tedd hozzá az édesítőszert. Amikor kihűlt, már tálalhatod is, de a gyümölcs ne maradjon le a tetejéről.

Mi a tápiókagyöngy?
A tápióka a manióka gyökeréből nyert keményítő. Gluténmentes, úgyhogy az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Fehérjetartalma miatt kifejezetten kedvelik azok, akik sportolnak, és izmot akarnak építeni vagy fogyni szeretnének. A vitaminok közül a K-vitamin-tartalma jelentős, ami a fehérjék beépüléséhez fontos, és a csontok egészségében is nagy szerepe van.